Specialiame prezidento įsake nurodoma nuo 2016 m. liepos 1 d. vykdyti oficialios Baltarusijos valiutos denominaciją (pinigų reformą, kurios metu sumažinamas valiutos nominalas) ir iki 2016 m. gruodžio 31 d. įvykdyti apyvartoje esančių 2000 m. leidimo piniginių vienetų pakeitimą 2009 m. piniginiais vienetais – banknotais ir monetomis santykiu 10 tūkst. rublių 2000 m. leidimo piniginių vienetų su 1 rubliu 2009 m. leidimo piniginių vienetų, praneša tut.by.

Nuo 2016 m. liepos 1 d. iki tų pačių metų gruodžio 31 d. 2000 m. leidimo piniginiai vienetai ir 2009 m. leidimo piniginiai vienetai realizuojami paraleliai, jie turi būti priimami nurodytu santykiu atliekant bet kokius mokėjimus ir be jokių apribojimų.

Nuo 2016 m. liepos 1 d. iki tų pačių metų gruodžio 31 d. gamintojai, pardavėjai, tiekėjai, vykdytojai ir jų atstovai pateikdami vartotojams informaciją apie siūlomas prekes, darbus ar paslaugas privalo nurodyti kainas (tarifus) tiek 2000 m. leidimo, tiek ir 2009 m. leidimo piniginiais vienetais.

Nacionaliniam bankui nurodyta užtikrinti 2009 m. leidimo piniginių vienetų išleidimą į apyvartą ir išimti iš apyvartos 2000 m. leidimo piniginius vienetus laikantis įsake nurodytos tvarkos.

Priminsime, kad kalbų apie Baltarusijos valiutos denominaciją būta jau ne kartą. 2014 metais Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka per susitikimą su žiniasklaidos atstovais pareiškė, kad naujų banknotų ir monetų dizainas jau patvirtintas, esą nauji pinigai „šiek tiek primena eurus“.

Baltarusijos prezidentas tada taip pat sakęs, kad apie Baltarusijoje vyksiančią denominaciją bus perspėta prieš pusę metų.

„Net neabejoju, kad kartu su specialistais sugalvosime, kada bus palankiausias metas. Šiuo atveju reikia būti itin atsargiems. Esame pasirengę denominacijos imtis bet kurią akimirką, tačiau net ir šiam gana techniniam sprendimui būtinos reikiamos sąlygos. Reikia pasirūpinti, kad žmonės nepradėtų panikuoti, nereikia panikos rinkoje. Svarbu, kad ekonomika tuo metu nejaustų krizės“, – yra sakęs Baltarusijos prezidentas.

„Dėl šios paprastos priežasties mes paskirsime laiką, ir apie tai pranešime prieš pusmetį. Paraleliai maždaug metus bus naudojami ir senieji, ir naujieji rubliai“, – kalbėjo prezidentas.

A. Lukašenka pažymėjo, kad nauji pinigai jau patvirtinti ir šiek tiek primena eurus.

„Neslepiama, kad šiam procesui esame pasirengę jau seniai. Bet būtinas tinkamas laikas, būtina išvengti kaltinimų, esą įvykdėme denominaciją, o kažkas iš to pralobo. Griežtai reikalausiu: jeigu keisis kainos, tai tik į mažesniąją pusę. Žmonės tikrai nieko nepraras“, – ramino Baltarusijos prezidentas.

Nuo 2016-ųjų liepos 1 d. cirkuliuoti ims septynių nominalų banknotai - 5, 10, 20, 50, 100, 200 ir 500 Baltarusijos rublių, taip pat aštuonių nominalų monetos - 1, 2, 5, 10, 20 ir 50 Baltarusijos kapeikų bei 1 ir 2 Baltarusijos rubliai.

2000 m. leidimo piniginių vienetų keitimas į 2009 m. leidimo piniginius vienetus vykdomas be jokių apribojimų ir už tai neimant jokio atlygio nuo 2017 m sausio 1 d. iki 2019 m. gruodžio 31 d. Nacionaliniame banke, bankuose ir nebankinėse kreditų ir finansų organizacijose Baltarusijoje, o nuo 2020 m. sausio 1 d. iki 2021 m. gruodžio 31 d. – tik Nacionaliniame banke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)