Tai A. Butkevičius pareiškė ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą, atsakydamas į liberalo Eligijaus Masiulio klausimą. Nauji mokesčiai, kaip pripažino Ministras Pirmininkas, jam buvo "kaip perkūnas iš giedro dangaus".

"Kai vakar buvau Belgrade, skaičiau tam tikrus straipsnius, kas vyksta Lietuvoje, tai man irgi kaip perkūnas iš giedro dangaus ta socialinės apsaugos ir darbo viceministro informacija. (...) Noriu atsakingai pasakyti ir dabar dar kartą paklausiau finansų ministro, kuris šalia sėdi, ar buvo derinta, tai niekas nederino, lyg kažkokie mokslininkų samprotavimai... Tikrai to nedarysime, ir ypač esant tokiai neaiškiai geopolitinei situacijai kitiems metams. Ir iš viso nesiruošiame to daryti, bet analizės įvairiausios daromos, įvairiais pjūviais, bet to nebus", - patikino premjeras.

Mokslininkų grupė, rengianti pasiūlymus, kaip reformuoti socialinę sistemą, kalba apie naujus mokesčius ir esamų kėlimą. LNK "Žinios" trečiadienį pranešė, kad norima gelbėti skolose skęstančią "Sodrą" ir siūloma, kad bazinės pensijos būtų mokamos iš valstybės biudžeto. Tam reikėtų papildomų pajamų - 1,5 mlrd. litų. Mokslininkai skaičiuoja, kad reikiamus pinigus būtų galima surinkti apmokestinus visą nekilnojamąjį turtą, transporto priemones, įvedus progresinius gyventojų pajamų mokesčius ir apmokestinus dienpinigius.

Taip pat siūloma padidinti pelno mokestį iki 20 proc., 15 proc. apmokestinti visą kapitalo prieaugį, atimti lengvatas iš ūkininkų. Be kita ko, siūloma griežčiau kontroliuoti medienos pardavimus.

Pritaikius tokį modelį, esą galėtų mažėti darbo jėgos apmokestinimas.

Pasiūlymai dar turi būti suderinti su Socialinės apsaugos ir darbo bei Finansų ministerijomis, svarstomi Vyriausybėje ir tada keliauti į Seimą.

Kaip pažymi Lietuvos ryto televizija, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos užsakyta ir mokslininkų parengta mokesčių keitimo studija biudžetui kainavo 5 mln. litų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)