Skundų policija kasmet sulaukia vis daugiau

Gudraujantiems ir svetimą parkingo vietą užėmusiems vairuotojams jau greitai gali tekti paploninti pinigines – Vyriausybė pritarė siūlymui bausti privačias stovėjimo vietas pasisavinusio transporto savininkus.

„Svarbu apginti privačią nuosavybę. Jeigu jūs įsigijote butą ir tuo pačiu įsigijote parkavimo vietą, ir jūs norite ten statyti savo automobilį – matyt, nebūtų malonu, jeigu kažkas svetimas jūsų įsigytoje parkavimo vietoje pastatytų savo automobilį ir išvažiuotų į kelionę trims mėnesiams“, – teigė Seimo narys (TS-LKD) Vilius Semeška.

Vilius Semeška

Policija sako, kad dėl užimtų stovėjimo vietų kasmet sulaukia vis daugiau skundų.

„Pareigūnai gaudavo nemažai iškvietimų, skambučių, kad žmonės tiesiog randa svetimus automobilius savo vietose asmeninėse, nesusitaria su kaimynais, pykstasi“, – teigė policijos atstovas Ramūnas Matonis.

„Tikrai buvo įvykių, kada požeminę parkavimo vietą įsigiję asmenys buvo nemaloniai nustebinti – rado kitą automobilį ir tik po trijų savaičių žmonės grįžo iš kelionių, ir lyg niekur nieko išvažiavo. Buvo iškviesti policijos pareigūnai, tačiau jie pasiūlė tik kreiptis į teismą“, – teigė V. Semeška.

Įvardijo galimas baudas už tokį nusižengimą

Iki šiol svetimą parkavimo vietą užėmę pažeidėjai likdavo nenubausti, mat į įvykio vietą atvykę pareigūnai galėdavo tik paprašyti ne vietoje paliktą transportą patraukti.

„Pakankamai sudėtinga būdavo tai spręsti, nes, iš esmės, jeigu automobilis netrukdydavo eismui, netrukdydavo pravažiuoti – tikrai tų sprendimo būdų nebuvo labai daug“, – teigė R. Matonis.

Ramūnas Matonis

Įsigalėjus siūlomoms pataisoms, pareigūnai pažeidėjus galės įspėti arba skirti baudą. Nusižengus pirmą kartą – tektų pakloti nuo 100 iki 300 eurų. Pasisavinus parkingą dar kartą – grėstų iki 500 eurų bauda.

Gyventojai naujam siūlymui pritaria

Gyventojai naujajam siūlymui neprieštarauja. Sako, kad ir patiems teko papulti į panašias situacijas.

„Man yra taip buvę. Aš pranešiau policijai ir mašina buvo patraukta per porą valandų“, – teigė vaikinas.

„Nemažai, sakyčiau, bet, jeigu piktybiškai daroma, tai kodėl ne?“, – dalijosi kita pašnekovė.

„Atsižvelgiant į tų žmonių poreikius, kurių parkingus užstato – gal jų atžvilgiu ir nėra per daug, bet, atsižvelgiant į pragyvenimo lygį Lietuvoje – gal ir nemaža suma“, – pastebėjo vyras.

Tiesa, Vidaus reikalų ministerija naujas pataisas siūlo kiek pakoreguoti. Kol kas nuobaudos nenumatomos, jeigu automobilis neleistinai statomas nuomojamoje vietoje. Ministerija baiminasi, kad ne visi vairuotojai supras, kada statosi neleistinoje vietoje.

„Aš pati turėjau tokį įvykį, kad pati ne savo vietoje pasistačiau. Aukštus sumaišiau tiesiog. Su mano mama susisiekė policija ir atėjusi patraukiau automobilį“, – dalijosi moteris.

„Dabar, kai mašinos neturiu, pats parkingą esu išnuomavęs. Norėčiau, kad nestatytų kažkas į tą parkingo vietą“, – teigė vaikinas.

Daugiabučio kiemas

Rengėjai siūlomas pataisas žada keisti. Tikina, kad kilusias kliūtis dar išspręs.

„Tos privačios parkavimo vietos privalės būti pažymėtos, kad asmuo, sąmoningai įvažiavęs į požeminį garažą, į pažymėtas kaip privačią nuosavybę parkavimo vietas, tik tada galėtų būti įspėjamas arba baudžiamas“, – teigė Seimo narys V. Semeška.

Šiuo metu gauta Vyriausybės išvada bus svarstoma komitete. Tada pataisų svarstymas persikels į Seimą.

Visą reportažą rasite LNK portale: