Pirmadienį portalas DELFI sulaukė kelių sunerimusių skaitytojų skambučių. Vairuotojai piktinasi, kad savaitgalį teko ilgas valandas praleisti automobiliuose Lietuvos-Baltarusijos pasienyje Medininkų punkte. Kiti piktinosi, kad eilės nesumažėjusios ir pirmadienį.

„Vakar (sekmadienį – red.) eilėje prastovėjau šešias valandas, bet čia dar nedaug, palyginus, kas buvo penktadienį, šeštadienį“, - tikino skaitytojas Žilvinas.

Vyras teigė, kad, jo nuomone, ilgos eilės susidarė dėl naujos Lietuvos muitinėje vykdomos patikros tvarkos.

„Baltarusijos muitinę pravažiavome ir iki Lietuvos neprivažiavę stojome į eilę. Nei tualeto, nei kur išeiti negali, jautėmės kaip kalėjime“, - piktinosi vyras.

Iš sodybos Baltarusijoje važiavęs Žilvinas tikino, kad Baltarusijos sieną kirto be jokių problemų, tačiau neprivažiavus Lietuvos patikros punkto jis stojo į ilgą eilę.

„Įsivaizduojate, kaip įvaizdį Lietuva gadinasi. Kiek Lietuva negavo pinigų vien dėl „Jamam“? Turiu sodyboje kaimynų, kurie iki sienos atvažiavo, pamatė eilę ir apsisuko“, - kalbėjo pašnekovas.

Vyras piktinosi sugriežtinta muitinės tvarka ir tvirtino, kad daugiau dėmesio muitinė turėtų kreipti ne lengviesiems automobiliams, o krovininiams.

Primename, kad nuo gegužės 1 d. Lietuvos muitinėje įsigaliojo nauja tvarka, leidžianti prekių ir kuro be mokesčių įsivežti tris kartus per mėnesį.

Nuo gegužės 1 d. muito ir mokesčių lengvatos taikomos, kai keleivis asmeniniame bagaže gabenamas prekes, taip pat privačioje transporto priemonėje esantį kurą į Lietuvą įsiveža ne daugiau kaip tris kartus per mėnesį.

Muitinės pareigūnui nustačius, kad asmuo asmeniniame bagaže gabenamas prekes arba automobilyje esantį kurą iš trečiųjų šalių įveža ketvirtą kartą ir ar daugiau, jam skaičiuojami muitai ir mokesčiai.

Lietuvos muitinės departamentas teigia, kad tokia keleivių įvežamų prekių kontrolė griežtinama atsižvelgiant į kaimyninių šalių praktiką ir siekiant efektyviau kovoti su šešėline ekonomika.

Muitinės atstovė spaudai Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė teigė, kad didesnės eilės įvažiuojant į Lietuvą iš Baltarusijos nėra susiję su nauja įvežamų prekių kontrole.

Pasak jos, didesniems automobilių srautams įtakos turėjo savaitgalį vykusi „Jamam“ akcija.

„Srautas buvo didžiulis. Nors kiti sako, kad nauja tvarka turėjo įtakos eilės, bet iš tiesų ji galioja nuo gegužės 1 d. Kol tokių didelių eilių nebuvo, viskas ėjo be bėdų“, - komentavo ji.

Pasak pašnekovės, baltarusiai vis dar važiuoja į Lietuvą apsipirkti, o dalis būtent ir laukia tokių akcijų kaip „Jamam“. Taip pat neatmetama galimybė, kad daugiau gyventojų į Lietuvą sugrįžo dėl vykusio „Eurovizijos“ finalo.

G. Vitkauskaitė-Šatkauskienė tvirtino, kad dėl naujos tvarkos papildomai vienam automobiliui deklaravimo laikas prailgėja vos iki 2 minučių.

Paklausta, ar muitinės departamentas planuoja, kaip būtų galima išvengti ilgų eilių, pašnekovė teigė: „Galvojame keisti šiek tiek rizikos valdymo profilius, lokalią riziką nukreipti į labiau rizikingesnius asmenis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (234)