Išduoti 78 leidimai

Šiuo metu yra įrengti visi stovėjimo kiemuose ženklai, kurie buvo numatyti įrengti pirmuoju etapu. Kadangi Šiaulių miesto savivaldybė atnaujino žemės sklypų planą, yra rengiamas atnaujintas ženklų planas, pagal kurį bus įrengiami papildomi ženklai. Jau stovi visi mokėjimo automatai, kurie buvo numatyti įrengti.

„Mokėjimų kontrolė tiek kiemuose, tiek gatvėse vyksta bendra tvarka, mūsų darbuotojai eina per vietas, kuriose renkama vietinė rinkliava už automobilių statymą ir tikrina, ar automobilis susimokėjo už stovėjimą, ar turi gyventojo bilietą ar mėnesinį abonementą. Nustatę, kad automobilis nesusimokėjo už paslaugas, informuojama, kad gali susimokėti iki tos dienos 24 valandos, kitu atveju – fiksuojamas pažeidimas ir perduodama Šiaulių miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui“, – naująją tvarką aiškina „Stovos“ pardavimų skyriaus vadovas Artūras Satkūnas.

Šiuo metu centro daugiabučių kiemuose automobiliams statyti yra išduoti 78 leidimai.

Gyventojai prašo nebausti

Kol kas sunkus suskaičiuoti, kiek pažeidėjų laukia baudų, tačiau per dvi savaites Šiaulių miesto savivaldybės Viešosios tvarkos ir civilinės saugos skyrius sulaukė jau dešimties gyventojų prašymų nebausti, nes esą jie nespėjo susitvarkyti gyventojų leidimų, tačiau ne visi prašymai yra pagrįsti.

Vienas gyventojas teiravosi, kodėl du automobilius jis gali statyti, o trečio ne, tačiau nauja tvarka buvo patvirtinta spalio mėnesį, taisyklės įsigaliojo nuo sausio – gyventojams nereikia mokėti tik už dviejų automobilių laikymą daugiabučių kiemuose, o už trečią – reikia. Manau, jau buvo užtektinai laiko, kad būtų galima apsiprasti su nauja tvarka“, – sako Viešosios tvarkos ir civilinės saugos skyriaus vedėja Vitalija Pelenienė.

Į pagrįstus gyventojų, dar neturinčių leidimų, prašymus nebausti, anot vedėjos, bus atsižvelgta ir, ko gero, baudos iš karto nebus taikomos.

Pažeidimų sumažėjo

Viešosios tvarkos sergėtojai pastebi, kad įvedus naują tvarką pažeidimų sumažėjo. Anksčiau pažeidimų būdavo fiksuojama kiekvieną dieną, o dabar tik kartą per savaitę.

Pradžia visada sunki. Pažeidimų sumažėjo, kai pasikeitė rinkliavos tvarka, kai atsirado papildomų sąlygų: leidimas sumokėti už stovėjimą iki tos dienos 24 valandos žmonėms suteikia galimybę susimokėti ne tuoj pat, kai mašina buvo pastatyta. Pasistačius automobilį dešimt minučių mokėti nereikia. Keblumų patiria tik kontrolę vykdanti įmonė, nes tampa neaiškus atskaitos taškas kuriuo momentu tas automobilis yra pastatytas“, – aiškina vedėja.

Jeigu gyventojas sudaryta lengvata nepasinaudoja ir už automobilio stovėjimą nesumokėjo iki nurodyto termino, pirmą kartą jam gresia pusė numatytos baudos – 110 Lt. Tai yra dvigubai didesnė suma nei suma, kurią reikia mokėti už stovėjimą visą parą. „Bet kokiu atveju verta susimokėti be nuolaidos už visą parą negu iš viso nemokėti“ , – perspėja pašnekovė.

Ji primena, kad gyventojams leidimai negarantuoja, jog kieme laisvos vietos jo automobiliui visada bus. Įsigijus leidimą, nereiškia, kad vieta rezervuojama, kiemai įvedus naują rinkliavą juk nepadidėjo.

„Ar pasiteisins naujoji kiemų apmokestinimo tvarka, ar centro gyventojai pasijus laisviau, parodys laikas“, – svarsto V. Pelenienė.