Spendimą stabdyti visus skrydžius į Egiptą, o taip pat ir evakuoti apie 80 tūkst. Rusijos piliečių priėmė Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FST). Penktadienį, lapkričio 6 d., šios tarnybos vadovas pareiškė, kad Rusijos aviacija turėtų stabdyti skrydžius į Egiptą kol nebus detaliau išsiaiškinta dėl priežasčių, sukėlusių „Metrojet“ keleivinio lėktuvo katastrofą Sinajaus pusiasalyje, nusinešusioje 224 lėktuve buvusių asmenų gyvybes, tarp kurių buvo 25 vaikai, rašo „The Daily Beast“.

Žmonių minios tik dar labiau pablogino prastą situaciją Domodedovo oro uoste – daugybė streso apimtų, prastai besijaučiančių žmonių su vaikais, susigrūdusių patalpose be oro kondicionavimo.

„Esu mačiusi daugybę prastų oro uostų Rusijoje, bet Domodedovo kelia man siaubą, nesijaučiu čia saugi“, - patikino dvejų metukų dukters mama Margarita Stepanova. Kartu su kitais keleiviais lapkričio 6 d. ji atskrido iš Londono ir dabar jau daugiau nei valandą laukia eilėje prie pasų kontrolės posto. Lapkričio 7 d. Rusija atšaukė 43 skrydžius į Egiptą.

„Kas per sumaištis! Mano žmoną šiąnakt tikrai ištiks širdies smūgis!” – piktinosi į Hurgadą skristi ketinęs vyras. Egiptas – populiariausia kryptis, kurią renkasi turistai iš Rusijos. Šios šalies turizmo agentūros pateikiamais duomenimis, vien per pirmuosius šešis šių metų mėnesius Sinajaus pusiasalyje esančiuose kurortuose apsilankė per milijoną turistų iš Rusijos. Vis dėlto Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įsiklausė į FST įspėjimus, todėl skrydžiai buvo atšaukti. „Rusijos specialiosios tarnybos kuo puikiausiai suvokia teroristinių grupuočių keliamą pavojų“, - pareiškė V. Putinas pridurdamas, kad laikinai bus stabdomi visi skrydžiai į Egiptą, kol nebus visiškai ištirtos Sinajaus pusiasalyje įvykusios tragedijos priežastys.

Egipto valdžia savo ruožtu lapkričio 7 d. išreiškė nepasitenkinimą, kad Vakarų šalys jai nepadeda kovoti su terorizmu. „Negauname iš Europos šalių tokio bendradarbiavimo, kokio tikimės“, sakė Egipto užsienio reikalų ministras Samehas Shoukry. Naujienų agentūros „Associated Press“ pateikiama informacija, apklausti su „Metrojet“ skrydžiu dirbę Šarm aš Šeicho oro uosto darbuotojai.

Rusijai, o ypač Domodedovo oro uostui, su lėktuvais ir keleiviais susijusios teroristinių išpuolių istorijos nėra naujiena. 2009 m. beveik vienu metu dviejuose lėktuvuose įvykus sprogimams žuvo 89 keleiviai. Sprogdinimus įvykdė „juodosios našlės“ – savižudės džihadistės iš Kaukazo. Šios teroristės įsėdo į „Tu-134“ ir „Tu-154‘ lėktuvus, iš Domodedovo oro uosto skridusius į Volgogradą, ir Sočį.

Policijos pareigūnas Michailas Artamonovas pripažintas kaltu dėl to, kad neužkirto kelio šiems išpuoliams.. M. Artamonovas nuteistas kalėti septynerius metus. Teigiama, kad jis trumpam buvo sulaikęs savižudes, tačiau leido joms įsėsti į lėktuvus jų neapieškojęs. Moterims pavyko įsigyti skrydžio bilietus iš spekulianto neparodžius pasų.

Po šešerių metų 2011 m. savižudis Domodedovo oro uosto atvykimo zonoje susprogdino bombą. Žuvo 37 asmenys. Tą tragišką vakarą oro uostas taip pat buvo apsuptas greitosios pagalbos ir policijos automobilių.

Rusija per dvi savaites iš Egipto žada evakuoti daugiau nei 80 tūkst. šios šalies piliečių. Lapkričio 7 d. pranešta, kad dauguma turistų namo keliaus atskirai nuo savo bagažo. Evakuotų asmenų daiktus ketinama vėliau pristatyti krovininiais lėktuvais. Įtūžę turistai lapkričio 6 d. pareikalavo „Nordwind“ bendrovės išmokėti jiems kompensacijas už prarastus bilietus. Ekspertai teigia, kad dėl pirmojo prieš Rusiją nukreiptų sankcijų paketo, vėliau ištikusios ekonominės krizės ir dabar užgriuvusios ekstrinės evakuacijos bei atšauktų kelionių beveik pusei Rusijos turizmo bendrovių gresia bankrotas.

Turizmo operatoriai pažadėjo visiems išmokėti kompensacijas, o dalis turizmo paslaugų teikimo bendrovių pasiūlė turistams kelionių alternatyvas Turkijoje ar Kipre. Vis dėlto žmonės nėra linkę sutikti su šiais pasiūlymais mainais į įsigytas keliones į Egiptą, nes abiejose šiose šalyse dabar nėra labai šilta.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (517)