Pastarosios laivas "Deltuva" šiemet JAV sulaikytas net du kartus dėl tos pačios priežasties. LJL laivą "Deltuva" 2010-aisiais balandį Puerto Riko San Chuano uoste buvo sulaikę JAV pakrančių apsaugos pareigūnai, turėję įtarimų, jog įgula už borto pila naftuotą vandenį.

Laivas su kroviniu sulaikytas išstovėjo daugiau kaip mėnesį. Už jo paleidimą, kol vyko ikiteisminis tyrimas, teko sumokėti 1,5 mln. litų užstatą.

Negana to, šeši to laivo įgulos nariai liko laukti teismo proceso ir gyveno viešbučiuose. Taigi nuostoliai buvo patirti išties didžiuliai. Šiemet tas pats laivas "Deltuva" JAV sulaikytas net du kartus - birželį ir rugsėjį.

Pasak Audronio Lubio, Lietuvos jūrų laivininkystės generalinio direktoriaus, "taip atsitiko dėl kapitonų aplaidumo".

Lietuvos saugios laivybos administracijos (LSLA) Laivybos kontrolės skyriaus vedėjas Linas Kasparavičius patvirtino, kad šiemet abu "Deltuvos" sulaikymo atvejai yra susiję su žmogiškuoju faktoriumi. Mat jau nuo 2011 m. sausio 1 d. anksčiau buvę rekomendacinio pobūdžio Tarptautinio birių krovinių pervežimo jūra kodekso reikalavimai tapo privalomais, tačiau LJL kapitonai to nežinojo. Vieną kapitoną LSLA jau nubaudė pinigine bauda, kito, ko gero, laukia toks pats likimas.

"Kapitonai privalo žinoti tarptautinius reikalavimus - jų klaidos padarė nuostolių laivo savininkei, pakenkė Lietuvos vėliavos prestižui", - sakė L. Kasparavičius.

Šiemet gegužės pabaigoje LJL laivas "Romuva" buvo sulaikytas Kanadoje. Pasak LJL vadovo Audroniaus Lubio, bendrovė, siekdama išvengti laivų sulaikymų, jau imasi priemonių - netgi premijuoja įgulas, negavusias pastabų patikrinimų metu.

Pasak LJL valdybos pirmininko ir susisiekimo viceministro Arūno Štaro, 2012-ieji bendrovei buvo sunkūs metai.

"Tokių rinkos atsigavimo požymių, kurių tikėjomės 2012-aisiais, kad daugės krovinių ir užsakymų LJL, kad galėsime laisviau atsikvėpti, deja, nematome. Nematau ir nedrįstu prognozuoti rinkos atsigavimo ir 2013-aisiais", - sakė A. Štaras.

Naujasis premjeras Algirdas Butkevičius interviu "Vakarų ekspresui", teigė, kad "Laivininkystės" nežada privatizuoti, kad artimiausiu metu bus susitikta su bendrovės vadovybe ir analizuojama jos padėtis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją