Per savaitę į DELFI redakciją kreipėsi keletas kauniečių, kurie teigė susidūrę su nemaloniu „baudų rinkėjų“ elgesiu.

Nepatiko, kad vairuotojas sustojo pakalbėti telefonu

Laikinosios sostinės gyventojas Dalius (vardas pakeistas – DELFI) piktinosi, kad norėdamas išvengti kelių eismo pažeidimo gavo baudą.

„Kadangi kalbėjau telefonu, sustojau ir toliau tęsiau pokalbį. Pamačiau, kad prieina „baudų rinkėjas“. Pokalbį baigiau ir atsidaręs automobilio dureles paprašiau, jei yra galimybė, nusipirkti bilietą, tačiau „rinkėjas“ man atkirto, kad gal aš dar ir pinigų paprašyti noriu“, - savo nuotykį Maironio gatvėje, Kaune, prisiminė skaitytojas.

Pasak vyro, sulaukęs nemalonaus darbuotojo atsakymo jis išlipo iš automobilio ir persimetė „keliais kietesniais žodžiais“.

„Tada jis man akivaizdžiai pradėjo iš principo rašyti baudos kvitą, filmuoti ir fotografuoti. Aš automobilio net nebuvau palikęs ir neturėjau galimybės įsigyti bilieto“, - patirtimi dalijosi Dalius.

Pasak jo, tai ne pirmas atvejis, kai susiduriama su grubiais „Automobilių stovėjimo aikštelės“ darbuotojais.

Susimokėjo už stovėjimą ir gavo baudą

Kaunietis Danas taip pat tikino nukentėjęs nuo automobilio statymo tvarką Kaune prižiūrinčios įstaigos darbuotojų.

„Atvykome su žmona ir dviem mažyliais papietauti į kavinę Šv. Gertrūdos gatvėje. Sustojome prie pat įėjimo, kur stovėjimas yra mokamas. Kol ėmėme vaikus iš automobilio, mačiau netoliese stovintį kontrolierių. Jis irgi mus matė“, - teigė DELFI skaitytojas.

Pasak jo, vos šeima atsisėdo kavinėje, vyras sumokėjo trumpąja žinute už automobilio stovėjimą.

„Išėjęs iš kavinės pastebėjau priklijuotą lipduką su pranešimu dėl pažeidimo. Netoliese vaikštinėjo tas pats kontrolierius. Tad paklaustas, kodėl fiksavo pažeidimą, jei esu sumokėjęs, jis nusijuokė ir sakė, kad aš pats kaltas: reikėjo susimokėti ir tik tada pasitraukti nuo automobilio“, - pasakojo vyras.

Danas tikino, kad iš mobiliojo operatoriaus žinutę apie apmokėjimą gavo tą pačią minutę, kaip ir išrašytas pranešimas.

„Tačiau besijuokiantis kontrolierius pasakė, kad galėjo ir šiaip išrašyti, o padaryti aš nieko negaliu. Jei man kas nepatinka, pasiūlė pabandyti prasibrauti iki jo viršininko“, - skundėsi Kauno gyventojas.

Nesusimokėjus nuo automobilio trauktis nevalia

Nusprendęs kovoti už savo įsitikinimus Danas kreipėsi į „Automobilių stovėjimo aikštelių“ atstovus.

Oficialiame įmonės atsakyme teigiama, kad prieš išrašydamas baudą rinkliavos kontrolierius du kartus tikrino, ar sumokėta už stovėjimą trumpąją žinute, tačiau abu kartus buvo sulaukta neigiamo atsakymo.

Be to, pagal Kauno miesto savivaldybės tarybos patvirtintus nuostatus, susimokėjus už stovėjimą trumpąja žinute, reikia sulaukti, kol bus gautas pranešimas apie atliktą mokėjimą, ir tik tada galima pasišalinti nuo transporto priemonės.

„Jeigu Jūs būtumėte buvęs prie automobilio ir mokėtumėte už jo parkavimą trumpąja žinute, rinkliavos kontrolierius net nebūtų pradėjęs tikrinti Jūsų automobilio. Iš susirinktų įrodymų matyti, kad Jūsų tikrinimo metu nebuvo prie automobilio“, - teigiama atsakyme.

Įmonės vadovas: piktinasi, nes nenori susimokėti

Laikinai „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktoriaus pareigas einantis Vitas Lendraitis teigė, kad įmonės darbuotojai kruopščiai ir sąžiningai prižiūri stovėjimo vietų tvarką Kauno centre.

Situacijos apie vairuotoją, kuris gavo baudą dėl to, kad sustojo trumpam pabaigti pokalbį telefonu, direktorius nekomentavo, nes „transporto priemonės valdytojas nesikreipė į įmonę su skundu“.

Tačiau Dano istoriją pašnekovas žinojo. „Taisyklės apibrėžia, kad išlipęs iš automobilio asmuo turi nedelsiant susimokėti“, - kalbėjo V. Lendraitis.

Pasak jo, kartais gyventojai piktnaudžiauja mokėjimu trumposiomis žinutėmis. Pavyzdžiui, atvykę į centrą atsisėda kavinėse, kur per langą gali matyti savo automobilį, ir žinutę išsiunčia tik tuomet, kai pamato besiartinantį rinkliavos kontrolierių.

DELFI primena, kad Kaune yra penkios stovėjimo vietų zonos: geltonoji (4 Lt/val.), raudonoji (3 Lt/val.), mėlynoji (2 Lt/val.), žalioji (1 Lt/val.) ir baltoji (nemokama arba 60 Lt/mėn, jei norima turėti rezervuotą vietą).

Vietinės rinkliavos nuostatuose nurodyta, kad transporto priemonės valdytojas turi „nedelsiant“ sumokėti rinkliavą už naudojimąsi stovėjimo vieta.

Susimokėti atgaline data ar laiku negalima. Pasibaigus apmokėtam stovėjimo laikui reikia arba išvažiuoti arba sumokėti už tolesnį automobilio stovėjimą. Taip pat taisyklėse nurodoma, kad automobilių stovėjimo bilietų automato gedimas neatleidžia nuo prievolės susimokėti. Nuo mokesčio neatleidžia ir įjungta avarinė šviesos signalizacija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (447)