„Kalbėjomės apie besitęsiančią „PKN Orlen“ ir „Lietuvos geležinkelių“ diskusiją. Tos diskusijos buvo lyg jau ir nutrauktos. Šiuo metu sutarėme, kad jos vėl bus atnaujintos ir kad turėtų būti užbaigtos tikriausiai per mėnesį laiko“, – sakė premjeras Algirdas Butkevičius, teigiamai įvertinęs tai, kad šį klausimą iš Lenkijos pusės kuruoja „paties aukščiausio politinio lygio žmonės“.

Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius patikslino, kad tikimasi rasti sutarimą dėl papildomų paslaugų tarifų bei pradėti derybas dėl tarpusavio finansinių pretenzijų.

„Kadangi procesas yra jau pasiekęs teismus, jis gali būti tik teisiniu būdu ir užbaigtas, tai reiškia, kad teismas turėtų patvirtinti taikos sutartį arba pasiūlyti besiginčijančioms šalims susitarti taikiai“, – sakė R. Sinkevičius.

Ministras teigė, kad derybose lenkai aukščiau visų kitų temų nekėlė priešpriešiais remontuojamo Rengės ruožo klausimo.

„Rengės klausimas taip pat yra svarbus, bet atstačius remontuojamą Rengės ruožą gali iškilti problemų dėl to, kad Latvijos dalyje bus geležinkelio atkarpa, kurios techniškai negalima eksploatuoti. Todėl, matyt, diskutuosime ir tiek lenkai, tiek mes patikrinsime šią galimybę.

Galbūt, prieisime prie išvados, kad ilgesnis kelias, kuris eina per Joniškį, būtų paprasčiau negu investuoti didelius pinigus į 19 km remonto darbus“, – sakė R. Sinkevičius.

Pasak premjero, per susitikimą su Lenkijos atstovais buvo taip pat aptartas dujotiekio tarp Lietuvos ir Lenkijos klausimas.

„Buvo politinis sutarimas, kad jis (dujotiekis, – ELTA.) svarbus tiek Lenkijai, tiek Lietuvai. Tas projektas bus įgyvendintas. Gali būti, kad kai kurie susitarimai dėl to projekto bus pasirašyti tarp Lietuvos ir Lenkijos operatorių rugsėjo pradžioje, kai aš lankysiuosi Lenkijoje“, – sakė A. Butkevičius.

Lenkijos atstovai po susitikimo nieko nekomentavo.

Susitikime Lenkijai atstovavo šios šalies Ministrų Tarybos pirmininko kanceliarijos valstybės sekretorius Piotras Naimskis, Lenkijos energetikos ministerijos valstybės sekretorius Michalas Kurtyka, PKN Orlen prezidentas Wojciechas Jasinskiis ir Orlen Lietuva valdybos pirmininkas Ireneuszas Fafara.