Pagrindinė to priežastis – Graikija birželio 5 dieną neįvykdė mokėjimo TVF‘ui, valdžiai pasirinkant prioritetu išmokėti biudžeto pinigus pensijoms ir viešojo sektoriaus atlyginimams, o ne padengti įsiskolinimus kreditoriams. Teigiamos nuotaikos senajame žemyne palietė investuotojus ir už Atlanto. S&P 500 indeksas pakilo 1,2 proc. ir tai buvo didžiausias šuolis per šį mėnesį. Šiandien investuotojai didesnį dėmesį kreips į JAV skelbiamus ekonomikos duomenis. Tikimasi, kad mažmeninės prekybos apimtys šalyje išaugs 1,2 proc., o savaitinis bedarbių paraiškų skaičius bus mažesnis nei praeitą savaitę, t.y. sumažės nuo 276 tūkst. iki 275 tūkst.

Valiutų rinkos

Dienos pabaigoje investuotojai buvo optimistiškiau nusiteikę euro atžvilgiu, EUR/USD santykiui kylant 0,36 proc. iki 1,1325 lygio. Po užsitęsusių derybų Europoje buvo padarytas tam tikras proveržis dėl Graikijos finansavimo. Žinoma, dar reikia sulaukti oficialių patvirtinimų iš Europos Komisijos, ECB bei Tarptautinio Valiutos Fondo. Šiandien JAV darbo rinkos rodikliai turėtų rodyti pagerėjimą, o tai tikėtina sustiprins JAV dolerį prieš eurą, investuotojams laukiant didžiausios pasaulyje ekonomikos – JAV – tvirtesnių rodiklių. Šiandien buvo paskelbta, kad Kinijos pramonės produkcijos užsakymų apimtys pralenkė prognozes ir pakilo nuo 5,9 proc. iki 6,0 proc. Tai yra teigiamas ženklas, nes Kiniją ir JAV sieja glaudūs prekybos ryšiai, kurie tarpusavyje stiprina šalių ekonomikas. Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas ieško krypties ties 1,1305 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Bendra Baltijos akcijų rinkose apyvarta trečiadienį viršijo 1,2 mln eurų ir didžioji jos dalis teko vandens tiekimo bendrovei „Tallinna Vesi“. Panašu, kad investuotojų sukelta audra dėl teismo sprendimo bei išmokamų dividendų nurimo, bendrovės akcijos kainai trečiadienį išliekant nepakitus ties 12,9 euro, o bendrai apyvartai šoktelint iki 647 tūkst. eurų. Lietuvos biržoje pagal apyvartą į lyderio pozicijas išsiveržė agro verslo bendrovė „Linas Agro Group“, kur tarp šešių smulkių sandorių buvo ir vienas tiesioginis, perleidžiant 250 tūkst. akcijų ir už vieną jų sumokant 0,685 euro. Užsidarius prekybai pieno perdirbimo bendrovė „Vilkyškių pieninė“ paskelbė, kad gegužės mėnesį konsoliduoti pardavimai smuko 29 proc., o pardavimai nuo sausio - gegužės mėn. buvo 30 proc. mažesni lyginant su praėjusiais metais. Šiandienos prekybos metu tikėtina ši statistika turės neigiamą efektą, tuo tarpu vakar šios bendrovės akcijos vertė stiebėsi 1,06 proc. iki 1,910 euro už akciją, apyvartai sudarant beveik 28 tūkst. eurų. Šiandien vyks „Olainfarm“ visuotinis akcininkų susirinkimas, kuriame bus tvirtinamas praėjusiųjų metų pelnas.