S&P 500 indeksas kilo 0,73 proc. investuotojams stebint FED‘o veiksmus. Kaip ir dauguma prognozavo, bazinė palūkanų norma šalyje nebuvo pakeista, išlaikant 0,25 proc. lygį. FED‘o vadovė Janet Yellen teigė, kad šio rodiklio didinimas turi būti labai nuosaikus, kad nebūtų padaryta žala šalies ekonomikai. Taip pat ji oponavo, kad ilgai delsti negalima, norint išvengti JAV ekonomikos perkaitinimo. Šiandien Vokietijoje bus paskelbtas nedarbo lygis, kuris neturėtų pateikti staigmenų ir likti ties 6,4 proc. Taip pat euro zonos vartotojų pasitikėjimas ekonomika planuojama, kad liks tame pačiame lygyje, indeksui esant ties -7,1. O JAV akcijų rinkose investuotojų dėmesį trauks savaitinis bedarbių paraiškų skaičius bei išankstinis antrojo ketvirčio BVP pokytis. Analitikai prognozuoja, kad paraiškų skaičius augs 5,8 proc. nuo 255 tūkst. iki 270 tūkst. Teigiamą ženklą turėtų parodyti BVP, kuris turėtų pakilti net 2,5 proc. nuo prieš tai ketvirtį buvusio -0,2 proc. susitraukimo.

Valiutų rinkos

Nors FED‘as vakar nepakeitė bazinės palūkanų normos, tačiau JAV dolerio vertė prieš eurą šoktelėjo beveik 0,7 proc. iki 1,0985 ribos. Investuotojai įžvelgė, kad FED‘as mato šviesesnes perspektyvas dėl šalies darbo rinkos rodiklių. Susiję FED‘o asmenys užsiminė, kad reikia visai nedidelio teigiamo darbo rinkos rodiklio pasikeitimo, kad jis atitiktų reikalavimus. O toks pasisakymas reiškia, kad šiuo metu vis tirpsta barjeras, kuris trukdo didinti bazinę palūkanų normą. Dauguma rinkos dalyvių tiki, kad palūkanų norma gali būti pradėta didinti nuo rugsėjo mėnesio, o FED‘as nurodo, kad rodiklis bus didinamas dar šiais metais. Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas stipriai nepasikeitė nuo vakar ir laikosi ties 1,0955 ribos.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Trečiadienį didžiausią dalį apyvartos Baltijos akcijų rinkose sudarė „Šiaulių bankas“ (akcijos kaina be pokyčio ties 0,295 euro už vnt.) pozicija, investuotojams sutartinai vienu tiesioginiu sandoriu apsikeičiant 1 mln. akcijų už rinkoje esančią 0,295 euro vienos akcijos kainą. Nuo pirmadienio auganti laivybos kompanijos „Tallink Grupp“ akcija buvo antra pagal prekybos aktyvumą. Per vakar dieną šios bendrovės vertė išaugo 1,32 proc., o trijų dienų augimas siekia jau 3,22 proc. Svarbesnių naujienų bendrovė nepaskelbė, o investuotojų optimizmas kyla dėl busimų bendrovės veiklos rezultatų, kurie neturėtų nuvilti rinkos dalyvių. Bendrai vakar dieną nežymus pesimizmas buvo jaučiamas tik Vilniaus biržoje, indeksui traukiantis 0,04 proc., o Talino ir Rygos indeksai stiebėsi atitinkamai po 0,89 proc. ir 0,62 proc, bendrai trijų šalių apyvartai viršijant 775 tūkst. eurų. Šiandien investuotojai turės galimybę vertinti bendrovės „Baltika“ 6 mėnesių tarpinę veiklos informaciją.