Nedarbo lygis JAV rugsėjį smuko pralenkdamas lūkesčius iki 5,9 proc. – lygio, fiksuoto dar 2008 m. liepą. Taigi rudens pradžioje nuskambėjusios abejonės gali pakeisti kryptį, investuotojams vis labiau nerimaujant, ar, ekonominiams rodikliams rodant nuoseklų darbo rinkos stiprėjimą, FED nebus priverstas gerokai sutrumpinti „reikšmingą laiko tarpą“ tarp kiekybinio skatinimo programos pabaigos ir pirmojo palūkanų normos didinimo. Neabejojama, kad dvejus metus vykdyta kiekybinio skatinimo programa (angl. ! QE3) bus užbaigta jau spalio pabaigoje vyksiančiame FED posėdyje. EUR/USD kursas, praėjusį ketvirtadienį kiek atsikvėpęs po daugiau netikėtumų nepateikusio Europos centrinio banko posėdžio, penktadienį, investuotojams vertinant naujausią JAV makroekonominę informaciją, smuko 1,3 proc. ir šiuo metu balansuoja ties 1,252 JAV dolerio už eurą riba.

Gera didžiausios pasaulio ekonomikos būklė suteikia optimizmo ne tik investuotojams JAV (S&P 500 +1,12 proc., DOW JONES +1,24 proc., NASDAQ +1,03 proc.). Pozityvia nata savaitė prasidėjo ir Azijoje, pagrindiniams akcijų indeksams stiebiantis į viršų (09:25 Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI +1,08 proc., Kinijos SHANGHAI COMPOSITE +0,26 proc.). Atmosfera Honkonge nustojo kaisti (HANG SENG +1,34 proc.) – pro-demokratiški protestuotojai atvėrė dalį barikadų ir leido vyriausybės tarnautojams sugrįžti į darbo vietas, tikintis, kad demonstrantų lyderių ir Kinijos centrinės valdžios atstovų dialogas artimiausiomis dienomis turėtų suintensyvėti.

Ekonominės informacijos kalendoriuje šią savaitę dominuos Europos pramonės rodikliai (EURO STOXX +0,87 proc.). Pramonės ir gamybos produkcijos rugpjūčio mėnesį rodiklius rytoj skelbs Vokietija ir Jungtinė Karalystė, penktadienį – Prancūzija. Šį rytą paskelbta, kad, liepos mėnesį augę 4,6 proc., gamyklų užsakymai didžiausioje euro zonos ekonomikoje rugpjūtį smuko labiau negu prognozuota (-5,7 proc.), tad susirūpinimas dėl Vokietijos, o kartu ir euro zonos, ūkio perspektyvų, tikėtina, vėl sustiprės (Vokietijos DAX -1,99 proc.).

Baltijos šalių rinkos. Indeksai kito priešingomis kryptimis, tačiau pokyčiai buvo nedideli (OMXV +0,17 proc., OMXT -0,38 procento). Vilniaus biržoje aktyviausiai prekiauta energetikų akcijomis. Iki spalio 10 dienos investuotojai, nusipirkę „Lietuvos dujų“ (+0,14 proc.), „Lietuvos energijos gamybos“ (0,00 proc.) ar LESTO (-0,77 proc.) akcijų, taip pat įgis teisę į tarpinius dividendus. „Lietuvos energijos gamyba“ ir LESTO planuoja išmokėti po 0,11 lito, o „Lietuvos dujos“ – 0,24 lito už akciją. Šią savaitę (konkreti diena nebuvo skelbta) „Linas Agro Group“ turėtų pranešti eilinio visuotinio susirinkimo datą ir numatomų priimti sprendimų projektą. Investuotojus labiausiai domina, ar šiemet bendrovė mokės dividendus ir, jei taip, tai kokio dydžio. Talino biržos indeksą toliau smukdo krentanti „Tallink Grupp“ (-0,22 proc.) akcijų kaina. Bendrovės paskelbti rugsėjo mėnesio krovos rezultatai nuvylė: keleivių buvo perkelta 10,8 proc. mažiau negu atitinkamą praėjusių metų mėnesį, krovinių perkėlimai augo 1,4 proc., o keleivių automobilių – smuko 5,4 procento. Sumažėję klientų srautai iš Rusijos ir Suomijos mažina bendrovės pajamas, o akcijų kaina ritasi žemyn jau 11 mėnesių iš eilės – nuo 2013 m. lapkričio vidurio ji jau nukrito 36 procentus.