Turint mintyje, kad maždaug 70 proc. JAV BVP sukuriama vidaus vartojimo rinkoje, vakar paskelbti "Coca Cola" ir "Johnson&Johnson" pirmo ketvirčio veiklos rezultatai buvo atidžiai vertinami. Rezultatai viršijo analitikų prognozes ir padrąsino investuotojus įsigyti JAV vartojimo sektoriaus bendrovių akcijų. Tuo tarpu paskelbti kovo mėnesio JAV infliacijos duomenys taip pat sutikti optimistiškai. Nuogąstavimai dėl per žemos infliacijos kiek sumažėjo - padidėjus nuomos ir maisto kainoms, kovo mėnesį, palyginti su vasariu, bendras JAV kainų lygis ūgtelėjo 0,2 proc. (prognozė 0,1 proc.). Pagrindinių JAV akcijų indeksų reikšmės kilo 0,5-0,7 procento.

Geopolitinė situacija. Rinkos dalyviai ir visas pasaulis su nekantrumu laukia rytoj Ženevoje įvyksiančio Europos Sąjungos, JAV, Rusijos ir Ukrainos aukščiausių pareigūnų susitikimo, kuriame bus ieškoma diplomatinio bendradarbiavimo galimybių.

Baltijos šalių rinkose vėl buvo stebima padidėjusi akcijų pasiūla. OMX Baltic Benchmark indekso vertė smuktelėjo 0,4 procento. Investuotojai ir toliau buvo linkę mažinti riziką – Oficialiame prekybos sąraše buvo 19 pigusių ir tik 3 brangusios akcijos. Anksčiau skelbtas „City Service“ (-4,68 proc.) pranešimas apie svarstymus pasitraukti iš Rusijos rinkos išliko investuotojų dėmesio centre. „Grigiškės“ (+1,27 ! proc.) paskelbė pirmojo ketvirčio pardavimo rezultatus. Bendrovė pasiekė 86,2 mln. litų apyvartą, kuri, lyginant su atitinkamu laikotarpiu pernai, išaugo 13,1 procento.

Šįryt „Olainfarm“ pranešė kovo mėnesio pardavimo rezultatą. Lyginant su praėjusiu metų kovu, pardavimas padidėjo 35 procentais. Reikšmingą dalį sudarančioje Rusijos rinkoje pardavimas sumažėjo 2 proc., tačiau tai kompensavo padidėjusi apyvarta Latvijoje (+51 proc.), Ukrainoje (+1893 proc.) bei Lietuvoje (+52 proc.). Kita vertus, bendrovė nuvylė vakar po prekybos paskelbtu savo sprendimu šiais metais nemokėti dividendų.

Šiandien yra paskutinė diena, kada biržoje nupirkus „Litgrid“ akcijų, kartu bus įgyjama teisė į mokamus dividendus, kurie siekia 0,0648 euro, o jų pajamingumas – 8,9 procento. Tuo tarpu LESTO ir „Lietuvos energijos gamybos“ akcijų pirkėjai nebepretenduos į dividendus, todėl kainos turėtų koreguotis dividendų dydžiu.