Vakar vykusiame posėdyje Europos centrinis bankas (ECB) paliko galioti istoriškai žemiausią 0,05 proc. siekiančią bazinę palūkanų normą, konstatavo, kad kovo 9 dieną pradėta plataus masto turto supirkimo programa įgyvendinama sėkmingai, ir pabrėžė, kad didžiausias dėmesys artimiausiu metu bus skiriamas visiškam paskelbtų pinigų politikos (nekonvencinių) priemonių įgyvendinimui. ECB vadovo Marijaus Dragio (Mario Draghi) nuomone, naujausia makroekonominė informacija patvirtina, kad euro zonos ūkio atsigavimas įgauna vis didesnį pagreitį. Dėl ECB pastaruoju metų priimtų pinigų politikos sprendimų, žemų energetinių išteklių kainų ir silpno euro regiono ekonomikos perspektyvas ribojantys rizikos veiksniai tapo dar lengviau suvaldomi. Tačiau M. Dragis tvirtai atrėmė svarstymus, kad kiekybinio skatinimo programos parametrai, įskaitant ir planuojamą įgyvendinimo trukmę, bus koreguojami, vertindamas tokį sprendimą kaip skubotą. ECB vadovas dar kartą patikino, kad Eurosistema, vykdydama viešojo sektoriaus turto supirkimą, obligacijų trūkumo tikrai nejaučia.

Vakar paaiškėjo, kad JAV pramonės produkcijos mastas kovą traukėsi 0,6 proc. (laukta -0,3 proc.), sumažėjo ir gamybos pajėgumų panaudojimo rodiklis (iki 78,4 proc. nuo 79 proc. vasarį). Trečiadienio vakare paskelbta Federalinės rezervų sistemos (FED) ataskaita apie JAV ūkio būklę (angl. Beige Book) patvirtino, kad ekonominė plėtra tęsėsi didžiojoje dalyje šalies regionų. Kaip buvo galima tikėtis, ataskaitiniu laikotarpiu (nuo vasario vidurio iki kovo pabaigos) daugelyje ekonomikos sektorių (gamybos, statybų, mažmeninės prekybos, turizmo, kt.) užfiksuotas sulėtėjimas siejamas pirmiausia su itin žvarbiu oru. Tai leidžia tikėtis didesnio ekonomikos aktyvumo antrąjį metų ketvirtį.

Optimistinės nuotaikos ir Azijos akcijų rinkoje (09:45 Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI 225 +0,08 proc., Kinijos SHANGHAI COMPOSITE +1,66 proc.). Naftos kaina stiebiasi aukštyn (šįryt „Brent“ rūšies 62,93, WTI 56,10 JAV dolerio už barelį), garsėjant kalboms, kad JAV skalūnų bumas vėsta.

Šiandien ekonominių rodiklių kalendoriuje – JAV informacija: būsto rinkos duomenys, kas savaitę skelbiamas naujų bedarbio paraiškų pokytis ir FED padalinio Filadelfijoje apskaičiuojamas verslo pasitikėjimo rodiklis.

Baltijos šalių biržose investuotojai mažino riziką, tad akcijų kainos leidosi žemyn (OMXV -0,59 proc., OMXT -0,18 proc., OMXB -0,37 procento). Labiausiai krito „Grigiškių“ (-4,35 proc.) akcijų kaina, o pasiūlą didžiąja dalimi suformavo per vieną tarpininką veikęs pardavėjas. Pastarajam atsitraukus, galima tikėtis kainos korekcijos. Belaukdami pirmojo ketvirčio veiklos rezultatų, investuotojai aktyviai prekiavo „Tallinna Kaubamaja Group“ (+1,20 proc.) akcijomis. Bendrovė jau pasibaigus prekybai paskelbė, kad pirmojo ketvirčio pajamos palyginti su pernai išaugo 3,2 proc. – iki 123,5 mln. eurų, tačiau patirtas 1,2 mln. eurų grynasis nuostolis, nors prieš metus nuostolis buvo perpus mažesnis (0,6 mln. eurų). Vilniaus biržoje jau kitą antradienį savo pirmojo ketvirčio veiklos rezultatą turėtų paskelbti TEO LT (-0,91 proc.).  Ataskaitoje investuotojų akys greičiausiai kryps į gautų pajamų eilutę. Praėj! usį ketvirtį bendrovė pirmą kartą per pastaruosius du metus didino pardavimą, o investuotojai laukia atsakymo į klausimą, ar tai buvo vienkartinis įvykis, ar lūžio taškas įmonės veikloje.

Latvijos „Olainfarm“ (-0,44 proc.) paskelbė kovo mėnesio pardavimus palyginti su pernai padidinusi 36 proc. – iki 8,7 mln. eurų. Jau antrą mėnesį iš eilės augantys pardavimai biržoje turėtų būti sutikti ypač teigiamai. Nepaisant sudėtingos situacijos rytų rinkose, bendrovės pajamos pagrindinėse Rusijos ir Latvijos rinkose padidėjo atitinkamai 29 ir 11 proc. Iš viso per pirmąjį šių metų ketvirtį bendrovės pajamos padidėjo 18 proc. – iki 27,7 mln. eurų.