Šiuo metu mokesčių mokėtojai pateikia Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) PVM sąskaitų faktūrų ir važtaraščių duomenis šiai inspekcijai paprašius atliekant mokestinį patikrinimą ar tyrimą. Įsigaliojus įstatymo pakeitimams, mokesčių mokėtojams atsiras pareiga nuolat teikti VMI PVM sąskaitų faktūrų ir vidaus vežimams kelių transportu naudojamų važtaraščių duomenis elektroninėje erdvėje.

Tokiu būdu VMI turės galimybę sekti ir stebėti įmonių išrašomas ir gaunamas PVM sąskaitas faktūras, dėl ko bus galima atlikti nuolatines mokesčių mokėtojų kontrolės procedūras, o tai turėtų įtakos mokestinių pažeidimų prevencijos užtikrinimui.

Išskirtina, jog tokių įstatymo pakeitimų reikalauja Išmaniosios mokesčių administravimo (i.MAS) sistemos projekto įgyvendinimas. VMI nurodo, jog i.MAS sistemos tikslas - mažinti administracinę naštą mokesčių mokėtojams, didinti mokesčių mokėtojų pajamų apskaitymą, mokesčių surinkimą ir mokesčių administratoriaus veiklos efektyvumą, diegiant išmaniąsias elektronines paslaugas ir perkeliant mokesčių mokėtojų ūkinių operacijų duomenų rinkimą, tvarkymą, valdymą ir teikimą į elektroninę erdvę.

Šiuo metu galiojančiu MA įstatymu yra nustatyta pareiga mokesčio deklaraciją teikti raštu. Tik išimtinais atvejais gali būti pareikalauta mokesčio deklaraciją pateikti elektroniniu būdu, bet tai nėra prievolė.

Tačiau nors įstatymas ir numato pagrindinę formą kaip rašytinę, mokesčių mokėtojui suteikiama teisė rinktis kokiu būdu nori teikti mokesčių deklaracijas, raštu ar elektroniniu būdu.

Įgyvendinus MA įstatymo pakeitimus, atsiras prievolė mokesčių deklaracijas ir su mokesčio apskaičiavimu ir sumokėjimu susijusius dokumentus teikti tik elektroniniu būdu, išskyrus, kai mokesčių mokėtojas turi teisę pasirinkti mokesčių deklaraciją teikti raštu.

Mokesčių mokėtojui suteikiama teisė deklaraciją teikti raštu tais atvejais, kai teikiama gyventojų pajamų mokesčio metinė deklaracija, kai mokesčio deklaraciją pateikti elektroniniu būdu neįmanoma dėl objektyvių priežasčių arba toks pateikimo būdas sukeltų akivaizdžiai neproporcingą administracinę naštą (pvz.: tam tikroje vietovėje nėra internetinio ryšio, internetinis ryšys silpnas ir nestabilus, mokesčių mokėtojas neturi kompiuterio).

Minėtos išimtys sudarytų sąlygas ekonominės veiklos nevykdantiems mokesčių mokėtojams pasirinkti jiems patogesnį mokesčio deklaracijos pateikimo būdą. Tačiau įmonėms tokia galimybė, kaip pasirinkti PVM sąskaitas faktūras teikti raštu, suteikta nebus.

Be to, siūloma nustatyti, kad tais atvejais, kai avanso gavimas forminamas PVM sąskaita faktūra, pačių prekių tiekimas (paslaugų teikimas) turės būti įformintas PVM sąskaita faktūra, kurioje atlygis sumažinamas gautu avansu.

Šiuo atveju papildomos prievolės nesukuriamos, nes ir šiuo metu gavus avansą Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo nustatyta prievolė išrašyti PVM sąskaitą faktūrą. Tačiau siūloma patikslinti, kad prekių tiekimo (paslaugų teikimo) momentu išrašomoje PVM sąskaitoje faktūroje būtų nurodoma ne visa suma, o tik skirtumas tarp galutinės vertės ir sumokėto avanso.

Finansų ministerija teikdama siūlomus MA įstatymo pakeitimus nurodo: „Įstatymų projektų nuostatų įgyvendinimas iš verslo subjektų pareikalaus apie 20 mln. eurų vienkartinių investicijų. Tačiau dėl elektroninių paslaugų mokesčių mokėtojams teikimo, darbuotojų darbo laiko sutaupymo, mažesnių kanceliarinių išlaidų, dokumentų archyvavimo kaštų sumažėjimo verslo subjektams bus sudaryta galimybė gauti apie 36 mln. eurų naudą (sutaupyti) kiekvienais metais“.

LR Prezidentei pasirašius įstatymo pakeitimus ir jiems įsigaliojus, tikimasi, jog bus užtikrintos lygios konkurencijos sąlygos sąžiningam verslui, bus radikaliai sumažinti mokesčių vengimo mastai, galimybės išvengti mokesčių bus sumažintos iki minimumo bei, kas svarbiausia, tikėtina, kad bus sumažinta šešėlinė ekonomika, kas šiuo metu yra vienas iš prioritetinių Vyriausybės tikslų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)