Kadangi prasideda nauji mokslo metai ir į į didžiuosius šalies miestus plūsteli studentai, didžiausias iššūkis rasti nedidelį, nebrangų, netoli mokymosi įstaigos esantį butą. Skelbimo paieškoje nurodėme minimalius kriterijus: butas turėjo būti Klaipėdoje, arti vieno iš Klaipėdos universiteto fakultetų, 1 kambario, daugiau nei 20 kv. m, kaina iki 500 Lt.

Viename iš populiariausių internetinių puslapių skelbiu.lt sistema pateikė net 86 skelbimus. Tiesa, bene trys ketvirtadaliai skelbimų įdėti daugiau nei prieš mėnesį, todėl tikėtis, kad butai vis dar laisvi – naivoka. Išbandome ir kitus internetinių skelbimų puslapius: aruodas.lt, edomus.lt, domo.plius.lt, alio.lt. Rezultatai čia prastesni, rasta nuo 6 iki 30 variantų.

Agentūrų karai

Nenuostabu, kad bandant susisiekti su butų savininkais ne kartą teko susidurti su agentūromis. Po kelių valandų paieškų buvo aišku – be agentūrų pagalbos tęsti projekto nepavyks. Tiesiogiai savininkų įdėti skelbimai pasirodydavo retai, tačiau išsiskirdavo ne tik šriftu – didžiosiomis raidėmis bei gausiai naudojamais šauktukais, bet ir stebėtinai trumpu būvimo laiku.

Paskambinus prieš porą valandų įdėto skelbimo dėl Birutės g. esančio buto tik už 160 Lt. (komunaliniai mokesčiai atskirai) per mėnesį telefono numeriu pasigirdo senyvos moters balsas teigiantis, jog šiandieną susitikti nepavyks, nes jau turi net kelis rimtus klientus. Ji paprašė pasakyti savo vardą ir užsirašė telefono numerį bei pažadėjo paskambinti, jei butas liks laisvas. Skambučio nesulaukėme.

Nuoma Klaipėdoje
Nuvykus į agentūrą Į.V. „Butų nuoma“, pasirašėme tarpininkavimo sutartį ir sumokėjome 100 Lt. mokestį. Sutartyje nurodyta, kad mokestis yra vienkartinis ir negrąžinamas. Agentūra įsipareigojo ieškoti klientui buto 20 kalendorinių darbo dienų, bet neatsako už pokalbio rezultatus su nuomotoju. Prie sąlygų taip pat nurodyta: „Jeigu klientas atsisako žiūrėti siūlomą butą, agentūra turi teisę daugiau paslaugų neteikti. Apie naujus pasiūlymus Agentūra informuoja asmeniškai, darbo dienomis, po 12 val.“

Panašu į loteriją

Agentūroje jau iš karto į mūsų rankas pateko 21 buto sąrašas. Darbuotoja įspėjo, jog butai mūsų paieškos kriterijų gali neatitikti, nes sąrašas paruoštas dar prieš mums ateinant ir palinkėjo sėkmės paieškose.

Nustebino tai, kad net 12 butų neatitiko kainos arba vietos kriterijų. Nemažai jų buvo pačiame Klaipėdos gale, nuo kurio centras bei universiteto pastatai mums buvo per toli. 4 butai jau buvo išnuomoti, o 1 bus galima apžiūrėti tik po dviejų savaičių. Skambinant vienu iš duotų numeriu, pralinksminome telefono savininką, kuris nuoširdžias mūsų paieškas suprato kaip pokštą ir patikino, kad buto išnuomoti tikrai neketina. Devynioliktas pateiktas numeris iš viso nekėlė ragelio, nors buvo skambinta net kelis kartus. Paskutiniai du variantai suteikė vilties. Taikos pr. 45 ir Taikos pr. 25 esančius butus buvo susitarta butus apžiūrėti po dviejų valandų.

Susidomėjusių netrūksta

Paskambinus prieš pat susitikimo su nuomotoja laiką, susitarėme susitikti prie netoli buto esančio prekybos centro. Pasakyti buto numerį ar susitikti šalia namo savininkė nesutiko. Paklausus, kas lėmė tokį sprendimą, moteris paaiškino, kad namo patys rasti nesugebėsime. Sutartoje vietoje mūsų laukė ne tik nuomotoja, bet ir dar viena butą ketinanti apžiūrėti mergina. Apsikeitę sutrikusiomis šypsenomis, nuėjome buto link.

Anksčiau atėjusi mergina gavo teisę butą apžiūrėti pirma. Kol nuomotoja laukė mūsų viduje trumpai persimetėme keliais žodžiais su ja. „Šiaip gal ir neblogai, nežinau, dar pagalvosiu. Kiek brangoka už tokią kainą.“ (Moteris prašė 350 Lt.) – trumpai su penkiaaukšio namo antrame aukšte esančiu butu supažindino jį apžiūrėjusi mergina. Užsukę į vidų radome gana erdvų, tačiau senais, aplūžusiais baldais apstatytą butą. Paklausus, ar yra galimybė šiuos baldus išvežti ir pakeisti savais, moteris atšovė, kad ji tikrai nesitaikys prie visų skirtingų norų. „Jei jums netinka, rasiu, kam tiks su viskuo“ – patikino ji. Mūsų apžiūros metu ji susitarė dėl dar dviejų buto apžiūrų, todėl kai susiruošėme išeiti, savininkė džiugiai pakilo nuo sofos ir negaišdama laiko, palydėjo mus link durų.

Iš karto po to turėjome apžiūrėti kitą, netoli Taikos pr. 25 esantį butą, tačiau vėl paskambinus dėl susitikimo, buto savininkė pareiškė, kad susitikti negalime. Ji bus užimta ir ryt, todėl jei mes vis dėlto pageidausime apžiūrėti butą, turėtumėme paskambinti po dviejų dienų. Taigi iš agentūros pateikto sąrašo mums mums pavyko savo akimis pamatyti tik vieną butą.

Nauja diena – naujos nesėkmės

Kitą dieną užsispyrę vėl vartėme internetinių skelbimų puslapius. Dėmesį patraukė centre, Naujakiemyje, Taikos pr., nuomojamas kambarys dviejų kambarių bute. Idealiai tinkanti vieta, buitinė techika, šarvuotos durys, remontas ir maža kaina (tik 150 Lt mėnesiui), suviliojo paskambinti savininkui. Pradėjus aiškintis kambario ir buto ypatumus nustebino netikėtai užduotas klausimas: „Ar turite žalingų įpročių?“ Atsakiau, kad ne, nes negeriu alkoholio ir nerūkau. Kalbančiajam mano atsakymas patiko, tačiau jis nusprendė patikrinti ir mano valgiaraščio subtilybes: „Jūs vegetarė?“ Vos susilaikiau neprunkštelėjusi iš nuostabos, tačiau susitvardžiusi atsakiau, jog mėsos beveik nevalgau, tačiau mėgstu vištieną. Pašnekovas griežtai nukirto: „Tada ne, Jums nenuomosiu.“

Nuoma Klaipėdoje
Dienos viduryje dar nesulaukus pasiūlymų iš agentūros, patys parašėme jiems trumpąją žinutę, mat taip buvo nurodyta sutartyje. Gavome šešis pasiūlymus. 4 iš jų mūsų jau buvo atmesti praėjusią dieną, viename nebuvo baldų, o paskutinis adresas buvo buto, kuris prašė luktelėti dvi dienas. Netrukus po trumposios žinutės gavimo sulaukėme agentūros atstovės skambučio: „Radome dar vieną butą Nidos g. 21 , nuomoja rusakalbė moteris, tik nesakykite, kad esate iš agentūros.“ Su sąlygomis sutikome ir paskambinome duotu numeriu.

Atsiliepusi moteris nustebo, kad žinome apie nuomojamą butą, klausė ar jos telefono numerį gavome iš agentūros. Patikinus, kad tikrai ne, skelbimą radome internete, ji atsakė, kad jokio skelbimo ten nedėjo. Bandėme gelbėtis iš situacijos sakydami, jog jos numerį mes gavome iš pažįstamų, tačiau pašnekovė jau rusiškai plūdosi į ragelį bei keikė agentūras. Griežtai atšovė, kad jokio buto niekam nerodys ir liepė daugiau nebeskambinti.

Pamatę, jog ši diena ypatingai nesėkminga, nusprendėme dar kartą peržvelgti atmestus skelbimus. Išsirinkome vieną, į kurį lyg šiol dėmesio nekreipėme dėl mažos kvadratūros (20 kv. m.), tačiau jis buvo gana patogioje vietoje, Kauno g. 18, todėl nusprendėme pabandyti laimę. Buto savininkė pradžiugino, kad butas dar laisvas, tačiau ir vėl teko susidurti su nesusipratimais. Pasirodo, butas yra kitoje, lygiagrečiai esančioje, gatvėje – Paryžiaus Komunos g. 18. Paklausta, kodėl adresas nurodytas neteisingai, moteris sutriko ir atsakė: „Bet juk čia visai netoli“. Tiesa, savininkė mus sutiko maloniai, butas taip pat buvo įrengtas gražiai. Nuvylė tik jo dydis bei vieta, susitikome buvusiame bendrabutyje, kurio koridoriai dar iš pirmų lūpų galėjo papasakoti apie sovietinius laikus – byrantis tinkas, nusilaupę dažai ir persipynę kvapai atbaidė nuo minties apie gyvenimą čia.

Buto radybos – nelengvas iššūkis

Pasak antrakursės studentės Gabijos, kuri dėl savininkų sprendimo jos praeitais metais nuomotamame bute daryti remontą, turėjo ieškoti naujos gyvenamosios vietos, rasti butą Klaipėdoje, nelengvas iššūkis. Mergina džiaugiasi, kad ieškodama patrauklių buto nuomos variantų internete, rado kitą merginą, kuri ieškojo žmogaus, su kuriuo galėtų gyventi ir ieškotis buto. Padedant draugams, joms pavyko rasti trijų kambarių butą Žardės mikrorajone. Buto vieta mergina nėra labai patenkinta, kadangi į fakultetą teks važiuoti autobusu, tačiau džiaugiasi geromis gyvenimo sąlygomis ir nedidele kaina. Nuomos kaina siekia 175Lt, šildymo metu 150 Lt.

Tuo tarpu jau universitetą baigęs Darius pasakojo, jog per studijų metus jam teko kraustytis net septynis kartus. „Taip išėjo, kad išsiskirdavo mano ir nuomotojo interesai, kelis kartus teko glaustis pas gimines. Pačiam sunku patikėti, kad pakeičiau tiek nuomojamų vietų, tačiau dėl to kaltos aplinkybės.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)