Ši naujiena šokiravo. Individualių namų savininkai suskubo pareikšti nepasitenkinimą. Miesto architektams ir urbanistams jau trečią kartą tenka susirinkti ir būti taikdariais - ieškoti kompromiso būsimų daugiabučių planuotojų ir mažaaukščiuose šeimininkaujančiųjų šiauliečių ginčuose.

Vėl pasiūlyta peržiūrėti gyvenamųjų daugiaaukščių ties Zubovo gatve projektą - Šiaulių miesto architektūros specialistai pasiūlė sumažinti aukštingumą, tai yra aukščiausią pastatų komplekso dalį sumažinti bent vienu aukštu - iki 6 aukštų, aukštu pažeminti ir kitus planuojamus pastatus.

Kuo baigsis šis nuosavų namų mikrorajono gyventojų ir naujų daugiabučių planuotojų karas, kol kas nežinia. Mat kiekviena pusė aktyviai gina savo interesus - individualių namų gyventojai sako, kad būsimi šimtai kaimynų, įsikelsiančių į šimtabutį, sukels daug problemų - siauras gatveles užkimš šimtai automobilių, išmetamosiomis dujomis bus nuodijami artimiausi mažaaukščiai, nerasdami kur pažaisti, naujakurių vaikai ieškos pramogų kaimynų kiemuose.

Daugiabučių projekto autorius sako, kad tiek problemų, kiek įsivaizduoja individualių namų kaimynai, nauja daugiabučio kaimynystė nesukels, o baimę, kad naujakurių vaikai išvogs iš sodų obuolius ir dėl to esą negalima tankinti teritorijos užstatymo, architektas pavadino urbanistiniu anekdotu.

Mažaaukščiame mikrorajone įpratę gyventi šiauliečiai sako, kad juokas neima žiūrint į maketą ir įsivaizduojant, kaip ramų mikrorajoną paveiks gal net pusė tūkstančių naujų kaimynų.

Miesto architektai sako, kad kompromisą rasti privalu, o kartu ir būtina priminti žmonėms, kad gyvenimas mieste turi ne tik savų privalumų, bet ir trūkumų. Vienas iš tokių - teritorijų tankinimas, kur tikrai nerasi kaimo sodybos jaukumo.

Pasak urbanistų, ateityje planuojama užstatyti ir daugiau Šiaulių miesto plotų, kur dėl patrauklumo veržiasi gyventi ar dirbti daugybė žmonių.

Šaltinis
Šiaulių apskrities televizija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją