Tokį pageidavimą VRK posėdyje antradienį išsakė vienas iniciatyvinės grupės narių Julius Panka.

„Mes norėtumėme, kad komisija suteiktų galimybę iniciatyvinės grupės nariams dalyvauti skaičiuojant parašus“, - sakė tautinio jaunimo organizacijos atstovas.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas savo ruožtu svarstė, kad tiesioginis iniciatyvinės grupės narių dalyvavimas gali blaškyti darbą. Jis tvirtino, kad su patikros rezultatais susipažinti ir juos ginčyti būtų galima vėliau, o situacijos tai nekeistų, tokiai pozicijai pritarė ir kiti komisijos atstovai.

„Sėdėti už nugaros - ne, bet susipažinti su medžiaga bus galima. Mes nenorime, kad būtų daug žmonių ir trukdoma", - sakė Z.Vaigauskas.

VRK vadovas pažymėjo, jog iniciatoriai yra surinkę apie 320 tūkst. parašų, ir patikrai tik prasidėjus kol kas būtų neatsakinga prognozuoti, ar surinktas reikalingas skaičius referendumui surengti. Nedaryti viešų apibendrinimų pagal kelis patikrintus lapus Z.Vaigauskas siūlė ir komisijos nariams.

Privalomąjį referendumą dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams surengti siekianti iniciatyvinė grupė parašus baigė rinkti penktadienį. Juos tikrins VRK. Kad referendumas būtų surengtas, tinkamais privalo būti pripažinti ne mažiau kaip 300 tūkst. parašų. Įstatymas numato, kad pasirašydamas rinkimų teisę turintis Lietuvos pilietis nurodo savo vardą, pavardę, paso arba asmens tapatybės kortelės numerį, gimimo datą, gyvenamąją vietą ir pasirašo.

Iniciatyvinė grupė siūlo referendumą dėl trijų Konstitucijos straipsnių keitimo - sumažinti reikalavimus referendumui surengti ir uždrausti žemės pardavimą užsieniečiams bei juridiniams asmenims.

Iniciatyvinė grupė taip pat siekia, kad Lietuvoje įvyktų referendumas, per kurį būtų balsuojama, jog referendumą būtų galima surengti surinkus ne mažiau kaip 100 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų.

Draudimas užsieniečiams įsigyti žemės ūkio paskirties žemės galioja iki 2014 metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)