„Žmonių čia gyvena mažai, dalis namo konservuojama, - sako pusiau apleisto namo kieme sutikta visaginietė Olga. - Tie, kurie privatizavo butus, pasidarė remontus, negali persikelti kitur, nes savivaldybė neturi jiems ką pasiūlyti.“

Taip susiklostė paradoksali situacija: nuomininkus Visagino savivaldybės bendrovė perkėlė į kitus daugiabučius, o su išsipirkusiais ir susitvarkiusiais būstą susitarti negali - jie sutinka persikelti tik į tokias pat gyvenimo sąlygas.

Kol laikas eina, daugiabučiams negalima atjungti šildymo, taigi ir toliau auga savivaldybės bendrovės skolos už niekam nereikalingą turtą. Dabar tokie namai yra du, adresais Festivalio g. 6 ir Festivalio g. 8.

“Didžiausia blogybė ta, kad kai kuriuos šių namų kambarius buvo leista privatizuoti. Taip ir liko, kad dalis ploto – privatizuota, o dalis – savivaldybės įmonės. Dabar kyla problemų norint šiuos pastatus sutvarkyti, - pasakoja Visagino savivaldybės administracijos direktorius Virginijus Andrius Bukauskas. - Privatizavusius turtą perkelti prieš jų valią negalime ir turime namą šildyti.“

Didžioji dalis bendrabučių ploto priklauso dabar bankrutuojančiai savivaldybės įmonei Visagino komunalininkas. Įmonė bankrutuoja, nes negali susimokėti šilumos tiekėjams už nenaudojamo ir apleisto pastato šildymą.

„Dabar su gyventojais deramės, kaip juos iškeldinti, nes namai pripažinti avarinės būklės. Nei gyventojai, nei įmonė neturi pinigų, kad atliktų kapitalinį pastatų remontą. Ateityje turbūt juos reikės griauti, nes perdaryti į butus kainuoja brangiau nei pastatyti naujus“, - dėsto V. A. Bukauskas.

Anot jo, bendrabučiai nuomininkų buvo apleidžiami palaipsniui: žmonės išsikraustė į nuosavus butus, kiti išvyko gyventi svetur, treti buvo perkelti į kitus savivaldybės įmonės valdomus bendrabučius.

„Dažniausiai nuomojamuose bendrabučiuose gyvena pensinio amžiaus ar socialinę atskirtį patiriantys žmonės. Dalis jų atvežta ir iš kitur, pavyzdžiui, iš Vilniaus, tokiu pat principu kaip žmonės buvo vežami į Didžiasalį: jų brangesnius butus nupirkdavo ir siūlydavo atsikelti kur pigiau“, - pasakoja V. A. Bukauskas.

Šiuo metu nuomotis bendrabučio kambarį Visagino savivaldybėje kainuoja apie 30 Lt, tačiau nuomininkui papildomai reikia susimokėti už komunalines paslaugas. Tačiau ši nuomos paslauga nėra labai konkurencinga, nes Visagine galima rasti pasiūlymų gyventi bute mokant tik už komunalines paslaugas.

Prie namų Festivalio g. 6 ir Festivalio g. 8 matyti ir per krizę nukentėjusio projekto likučiai: pradėtas, bet nebaigtas statyti naujas namas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (188)