Registrų centro duomenimis, per trečiąjį šių metų ketvirtį Lietuvoje sudaryta 7 proc. daugiau namų pirkimo-pardavimo sandorių, palyginti su antruoju šių metų ketvirčiu ir 2 proc. daugiau, palyginti su trečiuoju 2014 metų ketvirčiu.

Tuo pačiu „Ober-Haus“ specialistai skaičiuoja, kad Vilniaus pastatytų ir neparduotų butų kiekis augo ketvirtą ketvirtį iš eilės.

Labiausiai kainos augo Vilniuje

Pastaruoju metu stebimas ir spartus žmonių, besiskolinančių būstui įsigyti, skaičiaus augimas. Lietuvos bankų asociacijos duomenimis, per 2015 metų antrąjį ketvirtį pagrindinės šalies kreditavimo įstaigos naujų būsto paskolų išdavė už 224 mln. eurų – net 49 proc. daugiau nei pirmąjį šių metų ketvirtį.

Šių metų antrąjį ketvirtį išduotų paskolų bendra vertė yra didžiausia nuo pat 2008-ųjų metų. O atsižvelgiant į bendrą būsto rinkos aktyvumą, tikėtina, kad trečiąjį šių metų ketvirtį paskolų rinkoje bus fiksuojami ne ką mažesni rodikliai.

Pirmasis šių metų pusmetis nepasižymėjo didesniais kainų pokyčiais, tačiau suaktyvėjusi prekyba nekilnojamuoju turtu šiek tiek kilstelėjo būsto kainas trečiajame šių metų ketvirtyje.

Bendrovės duomenimis, didesnis kainų augimas buvo fiksuojamas tik Vilniuje, čia butų kainos Vilniuje ūgtelėjo 1,7 proc. Per tą patį laikotarpį Klaipėdoje, Šiauliuose ir Kaune butų kainos ūgtelėjo atitinkamai 0,6 proc., 0,4 proc. ir 0,1 proc.

Tuo metu Panevėžyje per šį laikotarpį pokyčių nebuvo užfiksuota. Namų kainos Vilniuje, Kaune ir Panevėžyje augo 1–2 proc., Klaipėdoje ir Šiauliuose pokyčių nebuvo užfiksuota.

Plėtotojai negali skųstis pirkėjų dėmesio stoka ir toliau fiksuojamas didelis susidomėjimas naujos statybos butais, pirkėjai ne tik domisi, bet ir rezervuoja bei perka jiems siūlomą nekilnojamąjį turtą, sako bendrovės Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis.

Saulius Vagonis

Bendrovės skaičiavimais, šių metų trečiąjį ketvirtį sostinėje fiksuojami naujų butų realizacijos rodikliai yra aukščiausi nuo pat 2014 metų pirmojo ketvirčio.

Vilniuje per liepą, rugpjūtį ir rugsėjį buvo realizuoti 879 naujos statybos butai jau pastatytuose ir statomuose daugiabučiuose. Tai yra 35 proc. daugiau nei prieš metus ir 10 proc. daugiau nei jų buvo realizuota per 2015 metų antrąjį ketvirtį.

Kaune ir Klaipėdoje per trečiąjį 2015 metų ketvirtį buvo parduoti arba rezervuoti atitinkamai 97 ir 74 butai jau pastatytuose ir statomuose daugiabučiuose.

Palyginti su antruoju 2015 metų ketvirčiu, Kaune jų realizuota 14 proc. daugiau, o Klaipėdoje – 21 proc. daugiau.

Neparduotų butų skaičius auga

2015 metų trečiojo ketvirčio pabaigoje Lietuvos didmiesčiuose bendras neparduotų naujos statybos butų jau pastatytuose daugiabučiuose skaičius sudarė 2 268, beveik tiek pat kiek ir šių metų antrojo ketvirčio pabaigoje.

„Ober-Haus“ specialistai skaičiuoja, kad Vilniaus pastatytų ir neparduotų butų kiekis augo ketvirtą ketvirtį iš eilės ir trečiojo ketvirčio pabaigoje neparduotų butų buvo 1241.

DELFI primena, kad rinkos specialistai prognozuoja, kad šių metų pabaigoje Vilniuje bus pastatytas rekordinis naujų būtų skaičius - apie 4 tūkst.

Tuo metu Kaune ir Klaipėdoje dėl vangiai plėtojamų naujų daugiabučių projektų, potencialūs pirkėjai, neturėdami didesnių pasirinkimo galimybių, mažino jau pastatytų, tačiau neparduotų butų „sandėlį“.

Neparduotų naujos statybos butų pastatytuose daugiabučiuose Kaune buvo 379, Klaipėdoje – 612 butų, o Šiauliuose ir Panevėžyje kartu – 36 naujos statybos butai.