Šių metų indekse Lietuva yra žemiausiai iš trijų Baltijos šalių. Per metus Lietuva indekse nukrito keturiomis pozicijomis žemyn, jos reitingui sumažėjus 1,15 taško. Šių metų ataskaitoje pažymima, kad nors Lietuvoje žiniasklaida yra laisva kritikuoti valdžią ir žiniasklaidos šaltiniai yra geriau apsaugoti, tačiau už šmeižtą vis dar numatyta baudžiamoji atsakomybė ir baudos.

Taip pat reitingo sudarytojai pastebi, kad Lietuvoje žiniasklaidą valdo vos kelios vietos ir užsienio kompanijos, o draudimą investuoti į žiniasklaidą bankai sugeba apeiti per antrines bendroves.

Iš Baltijos šalių reitinge aukščiausią 14 vieną užima Estija, tiesa, reitinge taip pat nusmukusi per keturias vietas žemyn, o jos reitingui sumažėjus 3,12 taško. Estija kritikuojama už 2010 metais priimtus įstatymų pakeitimus, leidžiančius teismui įkalinti žurnalistus, atsisakančius atskleisti savo šaltinius apie sunkius nusikaltimus.

Latvija reitinge yra 24, ji pasistūmėjo 4 pozicijomis į viršų. Reitingo autoriai pastebi, kad nors latviška šalies žiniasklaida yra nepriklausoma, trečdaliui Latvijos rusakalbių skirtoji yra pilna propagandos ir palaiko prorusišką Latvijos politinę partiją.

Aukščiausiai šiame sąraše yra Suomija, Nyderlandai, Norvegija, Danija ir Naujoji Zelandija, atitinkamai užimančios nuo pirmos iki penktosios vietos.

Lietuva žiniasklaidos laisve lenkia tokias šalis kaip Didžioji Britanija (38 vieta) , JAV (41), Prancūzija (45), ir Lenkija (47). Pastaroji per metus reitinge nukrito net 29 pozicijomis – reitingo sudarytojai tai sieja su 2015 metais pasikeitusia šalies valdžia ir jos priimtais žiniasklaidą ribojančiais įstatymais.

Rusija šiame sąraše yra 148 vietoje.

Pačiame sąrašo dugne yra Turkmėnija, Šiaurės Korėja ir Eritrėja, užimančios atitinkamai 178, 179 ir 180 vietas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (356)