Painiame neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) tinkle šįkart įsipainiojo dviejų vaikų mama. Pasirodo, jos patirtis gali būti aktuali ne vienam tūkstančiui vaikus auginančių tėvų.

Vilnietė Austėja (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) DELFI pasakojo, kad tikėjosi susigrąžinti dalį sumokėto gyventojų pajamų mokesčio (GPM) už gyvybės draudimą, tačiau atsivertusi Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) suformuotą preliminariąją deklaraciją sužinojo, kad pati yra skolinga.

„Pažiūrėjusį į VMI man suformuotą preliminariąją pajamų ir turto deklaraciją pamačiau, kad pati turiu sumokėti daugiau nei 150 eurų. Pradėjau aiškintis, kodėl taip yra, pamačiau, kad nuo 40 proc. motinystės išmokų „Sodra“ man taikė NPD, o sudėjus atlyginimą ir išmokas joks NPD man nepriklauso“, - DEFI pasakojo moteris.

Ji sako nežinanti, ką neteisingai padarė, kad jai buvo pritaikytas NPD.

„Manau, kad daug mamų to nežino“, - sakė Austėja.

Lietuvoje neapmokestinamasis pajamų dydis taikomas žmonėms, kurie per metus uždirbo iki  38,3 tūkst. Lt (kiek daugiau nei 11 tūkst. eurų) neatskaičius mokesčių. Be to, didžiausias NPD taikomas gaunantiems minimalų atlyginimą, o po to jis laipsniškai mažėja didėjant pajamoms, kol visai nebetaikomas.

Palies tūkstančius žmonių 

VMI duomenimis, 2013 metais iš viso buvo 57,044 tūkst. mamų ir tėčių, kurie gavo motinystės (tėvystės) pašalpas, iš jų 35,316 tūkst. gavo darbo užmokestį.

Iš visų gaunančių šias išmokas jų 10,666 tūkst. prisitaikė per didelį metinį NPD, 9,533 tūkst. buvo dirbantys tėvai.

Pasak VMI komunikacijos vadovo Dariaus Butos, likusieji tėvai per didelį metinį NPD prisitaikė dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, gavo papildomų pajamų už nekilojamojo turto nuomą, pardavimą.

Taip pat esą primokėtina suma gali susidaryti ir dėl atskirais mėnesiais padidėjusių išmokų gavimo, kitų pajamų gavimo, todėl kiekvienu atveju situacija ir priežastis turėtų būti aiškinamasi individualiai.

VMI skelbia, kad kovo pradžioje deklaracijų už 2013 m. vis dar nebuvo pateikę iš viso (kartu su tėvais) apie 80 tūkst. gyventojų, kurie tą turėjo padaryti dėl metinio NPD perskaičiavimo.

„Po VMI laiškų ir informacijos paskelbimo žiniasklaidoje, jau 20 tūkst. mokėtojų savo prievolę įvykdė. VMI rekomenduoja mokesčių mokėtojams pasitikrinti Elektroninio deklaravimo sistemoje, ar jie neprivalo pateikti GPM deklaracijos“, - DELFI sakė D. Buta.

Mokesčius šiemet VMI reikia sumokėti iki gegužės 4 d. Pavėlavus susimokėti laiku skaičiuojami 0,03 proc. delspinigiai už pradelstą dieną. Šiuo metu atliekami skaičiavimai už 2014 metus dėl privalančiųjų pateikti deklaracijas. Delspinigiai skaičiuojami 180 dienų.

Turi nurodyti, kad nenori NPD

Sodros“ atstovas ryšiams su visuomene Martynas Žilionis DELFI sakė, kad tėvai, rašantys prašymą tėvystės išmokai gauti, turi patys nurodyti, kad jiems NPD nebūtų taikomas. Antraip jis yra pritaikomas.

„Teikdami prašymą skirti motinystės (tėvystės) pašalpą gyventojai nurodo, kokį laikotarpį ją norėtų gauti, o taip pat kokį darbdavį (nes gali būti keli) informuoti apie NPD taikymą. Be to, teikiant šį prašymą būtina užpildyti ir prašymą apie NPD taikymą. Daugelis prašymų teikiami internetu, per Elektroninę gyventojų aptarnavimo sistemą. Elektroniniame prašyme būna 3 puslapiai „Sodra“ netaiko NPD tuo atveju, jeigu 3-ame puslapyje gyventojas nurodo netaikyti NPD arba tą puslapį pašalinama“, - komentavo jis.

NPD antraisiais metais taikoma taip pat, kaip ir pirmaisiais, nebent pateikiamas kitas prašymas NPD netaikyti.

„Sodra“ nekaupia informacijos, kiek gyventojų gaudami pašalpas antraisiais metais dirba, nes tai neturi jokios įtakos antraisiais metais mokamos pašalpos dydžiui.

„Sodros“ duomenimis, pernai 1817 (6,9 proc.) vaiko priežiūros atostogų išeinantys tėvai rinkosi 1 metus gauti pašalpą, 24,4 tūkst. (93,1 proc.) rinkosi 2 metus gauti pašalpą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (162)