Apsiperkantiems šią paslaugą nemokamai teikia kai kurie prekybos tinklai. Jie fiksuoja augantį susidomėjimą, o kai kurie jų žada plėsti išgryninimo paslaugą.

Prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, per pirmuosius penkis šių metų mėnesius lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai operacijų skaičius liko panašus, tačiau 20 proc. išaugo išgryninamų pinigų suma.

Renata Saulytė
„Tai rodo, kad žmonės, kurie apie šią paslaugą žino, ja naudojasi aktyviau“, - DELFI sakė prekybos tinklo komunikacijos vadovė Renata Saulytė.

Apsiperkantys šiame prekybos tinkle SEB ir DNB bankų klientai nemokamai gali išsigryninti nuo penkių iki 100 eurų.

R. Saulytė pripažįsta, kad prekybos tinklas svarsto plėsti pinigų išgryninimo paslaugą.

„Kalbamės su „Swedbank“ banku dėl galimybės teikti tokią arba alternatyvią paslaugą, pavyzdžiui, suteikti galimybę išsiimti pinigų neapsiperkant, tačiau tokie pokalbiai yra tik pirminiai. Tai yra didelio masto investicijos, tačiau mums tai būtų patrauklu, o mūsų klientams naudinga. Matome, kad poreikis šiai paslaugai yra, jeigu bankų įkainiai didės, paklausa gali dar labiau didėti“, - teigė ji.

DELFI jau rašė, kad „Maxima“ taip pat svarsto galimybę lojalumo kortelę „Ačiū“ paversti mokėjimo kortele, tačiau realių sprendimų dar nėra.

Pinigų išgryninimo paslaugą teikiančio prekybos tinklo „Iki“ duomenimis, lyginant šių metų gegužės ir birželio mėnesių laikotarpį, pinigų išgryninimo operacijų kasose birželį padaugėjo apie 10 proc.

Andrius Petraitis
„Ši paslauga populiarėja dėl savo patogumo – pirkėjams nereikia niekur toli eiti ir gaišti laiko, ieškant reikiamo bankomato bei stovint eilėje prie jo, viską galima padaryti patogiai vienoje vietoje. Kita svarbi priežastis – kasose už pinigų išgryninimo operaciją netaikomi jokie papildomi mokesčiai, tai galima padaryti nemokamai“, - DELFI sakė prekybos tinklo viešųjų ryšių vadovas Andrius Petraitis.

Tokia paslauga prekybos tinklo pirkėjams teikiama, jeigu atsiskaitoma už prekes ar paslaugas DNB arba SEB banko kortelėmis, ne mažiau kaip už 5 eurus. Iš anksto informuojant kasos darbuotoją, galima išsigryninti nuo 10-ies iki 100 eurų sumą.

„Norfos mažmenos“ valdybos pirmininkas Dainius Dundulis DELFI sakė, kad pinigų išgryninimo paslauga teikiama vienoje tinklo parduotuvėje, tačiau jos plėsti neplanuojama.

„Mes už tą paslaugą nieko negauname, kasininkės gaišta laiką, o užmokesčio už tai negauna“, - teigė jis.

Grynųjų pinigų paslaugos neteikiantis prekybos tinklas „Rimi“ šios paslaugos teikti taip pat neplanuoja.

DELFI primena, kad šią vasarą didieji bankai vienas po kito paskelbė mažinantys nemokamai išgryninamų pinigų limitus.

Nuo liepos 9 d. SEB banko klientai nemokamai iš bankomato per mėnesį galės išsiimti 500 eurų, jei į kortelę gauna atlyginimą, banko paslaugų planų naudotojai nemokamai galės išsiimti 800 eurų per mėnesį.

Šiuo metu nemokamai išgryninamų pinigų limitai yra skirtingi, pavyzdžiui, „SEB Mylimiausia MasterCard“ limitas yra 1450 eurų per mėnesį, bet liepą jis sumažės iki 500 eurų. Viršijus limitą papildoma suma apmokestinama nuo 0,4 proc.

Nuo rugpjūčio DNB bankas visiems debetinių kortelių klientams taikys vienodą 0,3 euro mokestį išgryninant pinigus. Jeigu bus viršijama 500 eurų per mėnesį, bus taikomas 0,3 proc. mokestis nuo išgryninimos sumos.

Šiuo metu taikomas išgryninimo mokestis 0,29 euro už vieną išgryninimą, nepaisant pasirinktos sumos.

„Swedbank" klientai jau senokai per mėnesį gali nemokamai išsigryninti iki 580 eurų siekiančią sumą. Viršijus ją už kiekvieną operaciją imamas 0,4 proc. mokestis.

Lietuvos vartotojų instituto vertinimu, komercinių bankų pasirinkta strategija mažinti nemokamai išgryninamų pinigų sumas riboja vartotojų pasirinkimo laisvę ir sudaro prielaidas brangti finansinėms paslaugoms.

Instituto nuomone, bankų veiksmai atsilieps gyventojų finansams, nes grynaisiais, priešingai nei kortelėmis, galima atsiskaityti visur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (459)