Pa­ra­mą sky­rė, o vė­liau atė­mė

Bė­dos po vie­ną ne­vaikš­to. Ši kar­ti se­no­lių pa­tar­lė ge­riau­siai api­bū­di­na Kel­mės ra­jo­no gy­ven­to­jo R. And­ru­lio pa­sta­ruo­sius gy­ve­ni­mo me­tus. Vy­ras pa­na­šiu me­tu pra­ra­do lais­vę, tur­tą ir sva­jo­nes apie nuo­sa­vą fer­mą.

Kel­mės ra­jo­ne gy­ve­nan­tis R. And­ru­lis dar prieš sep­ty­ne­rius me­tus puo­se­lė­jo pla­nus ūki­nin­kau­ti: res­tau­ruo­ti se­ną fer­mos pa­sta­tą ir už­veis­ti gy­vu­lių. Na­cio­na­li­nė mo­kė­ji­mų agen­tū­ra (NMA) pa­lai­mi­no vy­ro pla­nus ir sky­rė pa­ra­mą. De­ja, pla­nams ne­bu­vo lem­ta tap­ti tik­ro­ve.

Na­cio­na­li­nė mo­kė­ji­mų agen­tū­ra (NMA) po at­lik­tų pa­tik­rų jam pri­klau­san­čio­je že­mė­je ėmė rei­ka­lau­ti pi­ni­gus grą­žin­ti, teig­da­ma, kad nu­ma­ty­ta veik­la ne­be­vyk­do­ma. Ūki­nin­kas sa­ko agen­tū­rai pa­tei­kęs vi­sus rei­kia­mus do­ku­men­tus, bet jie kaž­kur pa­si­me­tė.

Ants­to­lis tur­tą par­da­vė be sko­li­nin­ko ži­nios?

Ga­liau­siai vai­ruo­to­ju dir­ban­tis vy­ras su­si­tai­kė su sko­la. Ti­kė­da­ma­sis už­si­dirb­ti pi­ni­gų sko­lai grą­žin­ti praė­ju­sių me­tų spa­lį jis iš­vy­ko į rei­są. Šis rei­sas ta­po lem­tin­gu. Vyk­da­mas į Ang­li­ją vai­ruo­to­jas su­sto­jo pa­vež­ti Uk­rai­nos pi­lie­tį. Vos įva­žia­vus į ša­lį vai­ruo­to­jui už­dė­ti ant­ran­kiai.

„Ma­ne tik per pe­tį pa­tapš­no­jo – at­si­su­kau – tarkšt už­dė­jo ant­ran­kius iš kar­to ant ran­kų, nie­kas nie­ko neaiš­ki­no, ki­tas po­li­ci­nin­kas už pa­ran­kės ma­ne į areš­ti­nę ir už­da­rė. Ma­no ke­lei­vis tei­gė iš ma­nęs pir­kęs do­ku­men­tus, sakė, kad aš or­ga­ni­za­vau ir jo ke­lio­nę“, – pa­sa­ko­jo R. And­ru­lis.

Ne­pai­sant prieš­ta­rau­jan­čių pa­ro­dy­mų, jis bu­vo suim­tas aš­tuo­niems mė­ne­siams. Per tą lai­ką tarp vai­ruo­to­jo ir ne­le­ga­lo ne­bu­vo su­reng­ta net akis­ta­ta. Per vi­są suė­mi­mo lai­ko­tar­pį vy­rą ka­ma­vo ne tik Lie­tu­vos am­ba­sa­dos ne­dė­me­sys, bet ir blo­ga nuo­jau­ta dėl pa­lik­tų na­mų. Po sun­kių die­nų už gro­tų vy­ras iš­gir­dęs iš­tei­si­na­mą­jį teis­mo nuo­spren­dį grį­žo į Lie­tu­vą.

Paaiš­kė­jo, kad per aš­tuo­nis mė­nė­sius vy­ras pra­ra­do įsi­gy­tą že­mę ir pa­sta­tus, ku­riuo­se ke­ti­no įsteig­ti gy­vu­lių fer­mą.

„Pi­ni­gus bu­vau įpra­tęs grą­žin­ti da­li­mis“, – mi­ni vy­ras. Ka­dan­gi bū­da­mas su­lai­ky­tas jis pe­rio­diš­kai at­si­skai­ty­ti su NMA ne­ga­lė­jo, ši ėmė­si veiks­mų. Sko­los išieš­ko­ji­mas iš Kel­mės ra­jo­no gy­ven­to­jo per­duo­tas ant­sto­liui.

„Ka­dan­gi sko­la su­grą­žin­ta ne­bu­vo, NMA 2012 m. tu­rė­jo kreip­tis į ant­sto­lio kon­to­rą dėl pri­vers­ti­nio teis­mo spren­di­mo įvyk­dy­mo“, – da­bar tei­gia NMA Ko­mu­ni­ka­ci­jos sky­riaus Vie­šų­jų ry­šių po­sky­rio ve­dė­ja Ais­tė Mi­lei­kai­tė.

Ants­to­lis ne­snau­dė ir su­ren­gė sko­li­nin­ko tur­to – be­veik sep­ty­nių hek­ta­rų skly­po su fer­mos pa­sta­tais – par­da­vi­mo auk­cio­ną, ne­pai­sant to, kad pra­ne­ši­mas apie varžytynes sko­li­nin­ko ne­pa­sie­kė. Do­ku­men­tus ban­dy­ta įteik­ti R. And­ru­lio tė­vui, su ku­riuo lais­vės atė­mi­mo baus­mės me­tu Kel­mės ra­jo­no gy­ven­to­jas ne­pa­lai­kė jo­kių ry­šių. Ne­pai­sant to, vy­ro tur­tas bu­vo par­duo­tas.

„Šio ne­kil­no­ja­mo tur­to kai­na šiuo me­tu yra ge­ro­kai išau­gu­si“, – tei­gia vy­ras, tu­rė­da­mas ome­ny fi­nan­si­nius nuo­sto­lius, ku­riuos pa­ty­rė, ne­tu­rė­da­mas ga­li­my­bės ki­to­kiu bū­du at­si­skai­ty­ti su NMA.

Sko­li­nin­kui pra­neš­ta tin­ka­mai?

Ka­dan­gi ieš­ko­ji­mą vyk­dęs ant­sto­lis ato­sto­gau­ja, su­si­sie­kė­me su Lie­tu­vos ant­sto­lių rū­mų val­dy­to­ja Do­vi­le Sat­kaus­kie­ne. Ants­to­lio veiks­mų ji ne­drį­so kri­ti­kuo­ti.

„Jei­gu do­ku­men­tai apie varžytynes bu­vo įteik­ti tė­vui, lai­ky­ti­na, kad sko­li­nin­kui bu­vo pra­neš­ta apie var­žy­ty­nes. Tai, kad sko­li­nin­gas bu­vo ka­lė­ji­me, nė­ra pa­grin­das ne­skelb­ti varžytynių“, – tei­gia D. Sat­kaus­kie­nė. Jos tei­gi­mu, sko­li­nin­kas vi­sa­da tu­ri tei­sę skųs­ti ant­sto­lio veiks­mus teis­mui. Šiuo at­ve­ju R. And­ru­liui tek­tų įro­di­nė­ti, kad su tė­vu jo­kių san­ty­kių jis ne­pa­lai­kė ir ži­nia apie iš varžytynių par­duo­da­mą tur­tą jo ne­pa­sie­kė.

Lie­tu­vos ant­sto­lių rū­mai pri­pa­žįs­ta, kad par­duo­da­mas tur­tą „sa­vam“ pir­kė­jui, sko­li­nin­kas tu­ri dau­giau­sia ga­li­my­bių iš­veng­ti nuo­sto­lių ir de­rė­tis dėl kai­nos. Kai pra­si­de­da varžytynių pro­ce­sas, par­da­vi­mo kai­nos iš anks­to ži­no­ti jau neį­ma­no­ma.

„Įs­ta­ty­mas rei­ka­lau­ja, kad pra­di­nė par­da­vi­mo kai­na per pir­mą­sias var­žy­ty­nes bū­tų 80 pro­c., o per ant­rą­sias – 60 pro­c. rin­kos ver­tės. To­dėl ga­li at­si­tik­ti taip, kad var­žy­ty­nių da­ly­viai tik mi­ni­ma­liai pa­kels kai­ną, ir tur­tas bus par­duo­tas 15 pro­c. ar­ba net 35 pro­c. pi­giau, ne­gu rea­liai kai­nuo­tų rin­ko­je. Jei­gu sko­la di­de­lė, už iš­var­žy­tą tur­tą gau­tų lė­šų ga­li net neuž­tek­ti jai pa­deng­ti. Be to, sko­li­nin­kui bran­giai kai­nuo­ja ir pa­ti var­žy­ty­nių pro­ce­dū­ra: ten­ka at­ly­gin­ti ant­sto­lio pa­tir­tas iš­lai­das už var­žy­ty­nių skel­bi­mus laik­raš­čiuo­se, pra­ne­ši­mų siun­ti­mą pro­ce­so ša­lims ir su­mo­kė­ti už var­žy­ty­nių or­ga­ni­za­vi­mą“, – pa­si­sa­ko Lie­tu­vos ant­sto­lių rū­mai. Jie at­me­ta, kad ant­sto­lio uo­lu­mas ga­li bū­ti su­si­jęs su sie­kiu dau­giau už­dirb­ti ar pa­dė­ti tur­tą įsi­gy­ti „sa­viems“.

„Ne­rei­kė­tų ti­kė­ti gan­dais, kad ant­sto­liai sten­gia­si reng­ti varžytynes sko­li­nin­kams už akių ir iš to esą gau­na kaž­ko­kios nau­dos. Ants­to­lio at­ly­gi­ni­mą nu­le­mia išieš­ko­ta su­ma, o ne išieš­ko­ji­mo bū­das. Ants­to­lis yra suin­te­re­suo­tas, kad sko­li­nin­kas pa­ts su­si­ras­tų pir­kė­ją ir sa­vo tur­tą par­duo­tų kuo bran­giau“, – aiš­ki­na Lie­tu­vos ant­sto­lių rū­mų at­sto­vai.

R. And­ru­lis neat­me­ta ga­li­my­bės siek­ti, kad tur­to par­da­vi­mas iš varžytynių bū­tų at­šauk­tas. Tei­si­nin­kai ma­no, kad vy­ras ap­skri­tai ga­lė­jo iš­veng­ti varžytynių. Si­tua­ci­ją vie­šai ko­men­ta­vęs tei­si­nin­kas Ri­mas And­ri­kis tei­gia, kad ban­kas tu­rė­tų do­mė­tis, ko­dėl klien­tas ne­vyk­dė sa­vo įsi­pa­rei­go­ji­mų. Esą ir tuo at­ve­ju, kai klien­tas ne­ga­li su­si­siek­ti su ban­ku, to­kia ap­lin­ky­bė tu­rė­tų bū­ti pa­tei­si­nan­ti klien­to el­ge­sį. Ko­dėl ne­lai­mė­liui šio­je is­to­ri­jo­je ne­si­tei­kė nie­kuo pa­gel­bė­ti Ang­li­jo­je vei­kian­ti Lie­tu­vos am­ba­sa­da, jos at­sto­vai nu­ty­li.

Pas­ta­ruo­ju me­tu sko­li­nin­ko pa­siū­ly­tam pir­kė­jui par­duo­da­ma apie 40 pro­c. vi­so išieš­ko­ji­mo pro­ce­se rea­li­zuo­ja­mo tur­to.

Teis­muo­se re­ti at­ve­jai, kai skun­džiant ant­sto­lio veiks­mus lai­mė­tų pa­reiš­kė­jas, o ne ant­sto­lis.