Apie tai išties reikia galvoti dar viduržiemį, kitaip nesuspėsime užsiauginti sodinukų ir teks tenkintis tuo, ką rasime turguje. Tad pats metas pasišnekučiuoti su tarp mūsų skaitytojų populiariausių sėklomis prekiaujančių firmų atstovais. Tai Dalia Vaškevičienė iš UAB „Schetelig LIT“, UAB „Originalios Erfurto sėklos“ direktorė Jolanta Vaitkevičienė ir Rasa Davidavičienė – UAB „Sėkluva“ direktoriaus pavaduotoja.

Ilgas sėklų kelias

Dalia Vaškevičienė iš „Schetelig LIT“ sako, kad pasiruošimas pavasariui prasideda rudenį. O profesionalams skirtos sėklos užsakomos dar anksčiau.

„Mėgėjams skirtas sėklas spalvotomis pakuotėmis užsakome iš Vokietijos firmos „Sperli“, Olandijos firmos „Sluis Garden“. Be įprastinės fasuotės, siūlome sėklas juostoje. Tereikia ją ištiesti lysvės griovelyje ir augaliukai augs tinkamais atstumais. Įvežame sėklytes, sufasuotas ne tik juostoje, bet ir granulėmis, kuriose visas kompleksas trąšų ir apsaugos priemonių, apsaugančių jauną išdygusį daigelį nuo 50 grybinių ligų. „Sperli“ asortimente daug įvairių pomidorų, ridikėlių, gūžinių ir lapinių salotų, cukinijų pailgais ir apvaliais vaisiais, rausvųjų rūgštynių, įvairiausių gėlių sėklų“, – vardija Dalia.

Ji teigia, kad sodininkams mėgėjams ir gėlių bei daržovių augintojams profesionalams sėklos tiekiamos tik originaliomis pakuotėmis iš geriausių Olandijos, Vokietijos ir Anglijos sėklų gamintojų. Gamyklose supakuotos sėklos niekada nėra perpakuojamos. Taip užtikrinama, kad pirkėjas gaus garantuoto daigumo, kokybės ir veislės sėklas.

„Renkamės naujausias ir derlingiausias veisles iš tų, kurios gaminamos Europos, o ne Rytų rinkai. Netaupome sėklų kokybės, veislės sąskaita. Gėlių augintojai profesionalai jau įvertino tai, kad smulkiausias gėlių sėklas bene vieninteliai Lietuvoje parduodame specialiose ampulėse. Tai užtikrina ypatingą sėklų kokybę“, – sako Dalia.

Jolanta Vaitkevičienė
„Sėklas reikia užsisakyti rudenį, kad jau gruodžio mėnesį turėtume gausų asortimentą ir galėtume pasiūlyti didmenininkams, kurie iš anksto ruošiasi prekybos sezonui. Sėklos iš tiekėjų atkeliauja mažose originaliose pakuotėse, kuriomis ir prekiaujame. Mums tereikia paruošti lietuvišką informaciją“, – sako „Erfurto sėklų“ vadovė Jolanta Vaitkevičienė.

„Užsakymus užsienio tiekėjams pateikiame vasaros pabaigoje. Neretai pasitaiko, kad dėl mažo derliaus ar kitų priežasčių firmos negali pateikti užsakytų sėklų, o apie tai mums praneša vėlai rudenį, todėl tų sėklų tenka ieškoti kitur. Būna, kad kai kurių sėklų negauname 2–3 metus.

Paprasčiau dirbti su profesionaliomis firmomis. Jos brangias hibridines sėklas siunčia per kurjerius, todėl sėklas gauname per 2–3 savaites po užsakymo pateikimo. Nemažai rūpesčių sukelia paketėlių sėkloms gamyba. Pigesnes sėklas gauname maišuose po 10–25 kg. Daržininkams profesionalams skirtas sėklas gauname originaliose firmų pakuotėse, kur dažniausiai nurodomas sėklų skaičius. Pavyzdžiui, pomidorų po 250–1000 vnt., morkų po 25–500 tūkst. vnt. Profesionalių sėklų pakuotės būna be aprašymų ir daržovių nuotraukų. Sakoma, kad daržininkai mėgėjai sėklas renkasi akimis, o patyrę daržininkai – protu“, – šypsosi „Sėkluvos“ direktoriaus pavaduotoja Rasa Davidavičienė.

Kaip atspėti, ko prireiks?

Atsivežti visko, ko tik pasaulyje yra, neįmanoma. Tenka atsirinkti ir pasiūlyti pirkėjams tai, kas juos sudomins, kitaip sėklų, už kurias jau sumokėta, liks, o kitais metais jų kokybė jau prastesnė. Tad pataikyti į „dešimtuką“ stengiasi visi. Kaip pavyksta?

„Asortimentas formuojamas atsižvelgiant į augintojų poreikius. Importuojame apie 90 originalių daržovių sėklų rūšių ir veislių specialiose, folijos vakuuminėse pakuotėse. Populiariausi išlieka agurkai ‘Mirabelle F1‘, ‘Mandy F1‘, ‘Merengue F1‘, ‘Madita F1‘. Kasmet prekiaujame apie 450 rūšių ir veislių įvairiausių gėlių ir daržovių sėklų, esančių mėgėjams skirtose spalvotose pakuotėse. Pagrindinė asortimento dalis atkeliauja iš šalių, kurios gerai žinomos sėklininkystės srityje: Olandijos, Vokietijos, Anglijos, Amerikos. Specializuojamės tiekdami tik geriausių firmų Europoje paruoštas sėklas“, – sako „Schetelig“ atstovė.

Jos teigimu, visos pasiūlytos sėklų naujovės buvo paklausios ir susilaukė dėmesio. Ypač pamėgtos profesionalams skirtos agurkų sėklos ‘Merengue F1‘. Tai naujas labai ankstyvas savidulkis hibridas. Augimo pradžioje sulaukiama itin didelio derliaus. Derlius imamas praėjus 37–38 dienoms po sudygimo. Vaisių išvaizda puiki, jie labai vienodi, nekartūs, stambiai karpuoti, su maža sėklų kamera, labai skanūs. Skirti vartoti švieži ir perdirbti. Galima auginti stikliniuose ir plastikiniuose šiltnamiuose bei lauke. Hibridas atsparus stresinėms sąlygoms.

„Tiriame rinką, ieškome naujienų, daug bendraujame su pirkėjais, stengdamiesi patenkinti jų poreikius. Turime patirties ir galime dirbti lanksčiai. Kasmet prekiaujame per 400 veislių daržovių ir per 550 veislių agurkų. Tarp gėlių – darželinių našlaičių, kininių ratilių, gvazdikinių serenčių, gvaizdūnių bei levandų sėklos, kurių, beje, galime pasiūlyti net šešias veisles. Pagrindinė mūsų asortimento dalis – iš Vokietijos ir Didžiosios Britanijos“, – sako firmos „Erfurto sėklos“ vadovė.

Ji pamena, kad kiek netikėtai ypač didelio dėmesio sulaukė 2012-ųjų naujiena – valgomieji pomidorai ‘Black Cherry‘, labai skanūs ir derlingi, daržovių rinkiniai ‘Vasaros salotos‘ – valgomųjų morkų, sėjamųjų salotų, valgomųjų laiškinių svogūnų ir sėjamųjų gražgarsčių sėklos juostoje. Taip pat baltieji gūžiniai kopūstai ‘Filderkraut‘ plonais lapais, skaniomis ir labai gražiomis, daržą puošiančiomis gūžėmis. Mažai dėmesio sulaukė morkos ‘Purple Haze‘, kurių šakniavaisiai violetine odele, oranžiniu vidumi, saldūs, sultingi, puikiai tinkantys salotoms ir gurmaniškiems patiekalams.

Taip pat dar didesnio dėmesio nesulaukė kita 2012-ųjų naujiena – trispalviai burnočiai ‘Calaloo Red Leaf‘, kurių jauni lapai tinka salotoms, o didesni vartojami kaip špinatai ir yra itin populiarūs Karibuose.

Rasa Davidavičienė
„Sudaryti sėklų asortimentą padeda pardavimų statistika, kurią kaupiame nuo bendrovės darbo pradžios. Įvesdami į asortimentą naujas veisles, vartome katalogus, tariamės su firmų vadybininkais. Mūsų asortimentą sudaro per 400 daržovių, 20 prieskoninių augalų ir 150 pavadinimų gėlių sėklos. Vien pomidorų pirkėjams siūlome apie 60 veislių. Daugiausia parduodame brangesnių hibridinių sėklų. Pirmauja ‘Tamaris‘ F1, kurio parduodame daugiau negu 9000, ‘Colibri‘ F1 – per 8000 pakelių. Daugiausia parduodama prancūziškų agurkų ‘Regal‘ F1 sėklų – apie 28 tūkst., vis dar populiarus rusiškas hibridas ‘Rodničiok natur‘ F1 – apie 25 tūkst., brangesnių savidulkių agurkų ‘Dirigent‘ F1 – apie 10 tūkst. pakelių. Populiarūs prancūziški kopūstai ‘Brigadier‘ F1 – jie išauga iki 8 kg, tinka raugti. Mūsų pirkėjai labai vertina bazilikus, jų turėsime 4 veisles, sparčiai populiarėja špinatai, jų siūlysime 5 veisles. Populiariausios gėlės – petunijos, jų siūlome 18 veislių, pelargonijų – 7 veisles. Dėl nesudėtingo auginimo populiarėja serenčiai ir nasturtės. Mažėja kininių ratilių populiarumas“, – vardija „Sėkluvos“ atstovė.

Ši firma daržovių ir gėlių sėklas perka iš 14 Vakarų ir Vidurio Europos firmų: Olandijos, Vokietijos, Prancūzijos, Italijos, Čekijos ir Lenkijos. Vertinant pinigais, daugiausia sėklų nuperka iš Prancūzijos.

Atsisveikinimas su lietuviškomis sėklomis

„Gaila, bet Lietuvoje sėklų auginimas nyksta. Pernai dar prekiavome burokėlių ‘Kamuoliai‘ sėklomis, šiemet jų negauname. Pagrindinės priežastys: nepalankios klimato sąlygos auginti, per mažas veislių skaičius ir nedidelė rinka. Beveik visos Olandijos, Vokietijos, Čekijos firmos ir dalis Lenkijos firmų sėklas augina pietinėse šalyse: Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, o kai kurios sėklos auginamos Čilėje, Kinijoje ir Afrikos šalyse. Tai lemia pigi darbo jėga ir saulėtos dienos“, – pasakoja Rasa Davidavičienė.

Anot jos, pasitaiko, kad ir įvežtinės vertingos veislės mūsų krašte „neprigyja“. Nepasiteisino lenkiški ankstyvi morkų hibridai ‘Kalina‘ F1 ir ‘Kamila‘ F1, kurių sėklų kokybė buvo prastoka. Daržovių veislės rinkos gali būti atmetamos dėl mums neįprastų pavadinimų. Pavyzdžiui, taip atsitiko su lenkiškais burokėliais ‘Okrągly Ciemnoczerwony‘. Sunkiai skinasi kelią į mūsų daržus salotinės sultenės, nors Vakarų Europoje šios daržovės labai vertinamos. Dėl mums sunkiai ištariamų pavadinimų neturime vengriškų ir rumuniškų sėklų. „Parenkant naują veislę, atsižvelgiame ir į pavadinimą, kaip jis skamba, ar įsimintinas. Olandijos firma „Rijk Zwaan“ hibridinius savidulkius agurkus pavadino muzikiniais vardais: ‘Cabaret‘, ‘Karaokė‘, ‘Dirigent‘, ‘Melody‘, todėl pirkėjai greit prie jų priprato. Prieš 10 metų iš Čekijos gaudavome ridikėlius ‘Čempion‘, jie buvo vieni perkamiausių. Mūsų šalims įstojus į ES, čekai pakeitė pavadinimą į ‘Lada‘ ir pirkimas per keletą metų sumažėjo apie tris kartus“, – pasakoja „Sėkluvos“ atstovė.

Būsimo sezono naujovės

„Profesionalams ir mėgėjams siūlysime naujieną Lietuvoje – pomidorus ‘Dimerosa F1‘ rožiniais vaisiais. Vaisiai sveria 200–220 g, blizgūs, transportabilūs, tinka auginti tiek šildomuose, tiek nešildomuose šiltnamiuose. Mėgėjams skirtos sėklos – muskatiniai moliūgai ‘Muscade de Provence‘, daugybė populiariausių pomidorų veislių – ypač ‘Chokolate Shery‘ juodais vaisiais, puikaus skonio. Taip pat citrinos formos geltonus agurkus ‘Lemon‘, pomidorus ‘Siberian Superior‘, ‘Green Zebra‘, ‘Christmas Grapes‘, ‘Black Russian‘, paprikinius pomidorus ‘Yellow Stuffer‘ – paprikų formos, geltoni. Rasite daržovių, kurios patekusios į Gineso rekordų knygą – moliūgus ‘Gran Gigante‘, rekordininkų svogūnų ‘The Kelsae‘ sėklų, išaugančių iki 4 kg svorio“, – vardija „Schetelig“ atstovė.

Dalia Vaškevičienė
Ji, beje, siūlo nelaukti pavasario – namų daržininkystei įsivežta vadinamųjų biosėklų, skirtų daiginti. Produktas pagamintas Vokietijoje, laikantis griežčiausių ekologiškoms sėkloms taikomų reikalavimų. Daigintos sėklos – baltymai, fermentai ir vitaminai, kurių taip trūksta žiemą, o daiginimo technologija paprasta. Sėklas reikia išplauti per sietelį po tekančiu 50 laipsnių šilumos vandeniu ir išbarstyti į indelius taip, kad sėklos tik liestų vandenį. Laikyti šviesioje vietoje ant palangės, o du kartus per parą perplauti vandeniu. Sėklos daiginamos 1–5 paras 21 OC temperatūroje. Kai sudygsta, perplaunamos karštu vandeniu. Sudygusias sėklas šaldytuve galima laikyti hermetiškame konteineryje tris dienas. Tokiai palangės daržininkystei yra siūlomos ir specialios dviejų tipų sėklų daigyklos.

Prieskonių mėgėjams šį pavasarį siūloma atkreipti dėmesį į gražgarstes (rukolos), šatreinius (daugiametės rukolos), citrininius ir italinius bazilikus, pipirnes, gelsves, kvapiuosius mairūnus, citrinžoles, meksikines citrinmėtes. Gėlių augintojams irgi siūloma naujovė – begonija ‘Santa Cruz Sunset‘.

„Erfurto sėklos“ kasmet siūlo apie 100 naujų daržovių ir gėlių veislių. Iš 2013-ųjų asortimento siūloma atkreipti dėmesį į valgomuosius pomidorus ‘Santeramo‘. Tai hibridinė, determinantinė, nereikalaujanti atramos, derlinga, atspari ligoms veislė, puikiai tinkanti auginti lauko vazose, balkone. Vaisiai saldūs, slyvų formos, dar vadinami vaikų slyvomis.

Gėlininkus turėtų pradžiuginti pilkastiebės aguonos ‘Solar Fire Sunbright‘ – daugiametės, iki 45 cm aukščio, nuotaikingais ryškiai geltonais lyg šilkas žiedais. Kitos darželinės aguonos ‘Musical Score‘ – vienmetės, iki 90 cm aukščio, elegantiškais stiebais, pilnaviduriais kontrastingų spalvų žiedais. Geltonosios kosmėjos ‘Ladybird Mixed‘ – vienmetės, iki 30 cm aukščio, citrusinių vaisių atspalvių, pusiau pilnaviduriais žiedais. Paprastieji sinavadai ‘William Guinness‘ – daugiamečiai, kilę iš Airijos Guinnesso šeimos dvaro, iki 75 cm aukščio. Dar viena 2013 metų naujiena – svyrančiųjų pilnavidurių portulakų sėklos.

Firmos „Sėkluva“ atstovė mano, kad vertėtų atkreipti dėmesį į keletą naujų hibridinių šiltnamiams skirtų pomidorų veislių: ‘Cetia‘ F1 – vidutiniškai ankstyvi, labai atsparūs ligoms. Vaisiai mėsingi ir tvirti, labai skanūs. ‘Dartagnan‘ F1 – ankstyvi, atsparūs ligoms. Vaisiai pailgi, auga ilgomis dailiomis kekėmis, netrūkinėja. ‘Rally‘ F1 – labai ankstyvi ir atsparūs ligoms, ištveria temperatūrų svyravimus.

Žemi lauko pomidorai: ‘Dyno‘ F1 – ankstyvi, labai gausiai dera karštą ir vėsesnę vasarą. Vaisiai pailgi, itin skanūs. Tinka gaminti padažams ir marinuoti. ‘Tereza‘ F1 vaisiai plokščiai apvalūs, tinka vartoti šviežius ir gaminti padažams.

Dar daug ką turėtų sudominti ‘Black Cherry‘ – ankstyvi vyšniniai, raudoni su violetiniu atspalviu, aromatingi ir saldūs pomidorai. ‘Brutus‘ vaisiai labai stambūs, 350–700 g svorio, mėsingi ir labai skanūs. ‘Noire de Crimee‘ – ankstyvoji veislė, vaisiai raudonai rudi, su žaliomis juostelėmis prie vaiskočių, saldūs, labai skanūs.

Paprikų hibridai ir veislės: ’Draky‘ F1 – vaisiai tamsiai raudoni, apie 15 cm ilgio, pusiau aitrūs, ’Garnet‘ F1 – vaisiai stambūs, geltoni, kubo formos. ‘Oreny‘ F1 – vaisiai oranžiniai, kubo formos. ‘Hamik‘ – vaisiai 30–40 g svorio, oranžiniai, nepaprastai skanūs.

Kitos naujos hibridinės daržovių veislės: trumpavaisiai agurkai ‘Bohemia‘ F1, ‘Fantasy‘ F1, ‘Faster‘ F1 ir ‘Wagner‘ F1. Ankstyvosios morkos ‘Jerada‘ F1 ir ‘Marion‘ F1. Labai ankstyvi ridikėliai ‘Celesta‘ F1 ir ‘Primara‘ F1.

„Kai kurie pirkėjai mano, kad hibridinės daržovių veislės turi kažką bendro su genetiškai modifikuotomis veislėmis. Mes perkame sėklas iš Europos Sąjungos šalių, kur genetiškai modifikuotos veislės neauginamos. Hibridinės veislės išvedamos kryžminimo būdu panašiai kaip ir paprastos veislės, tik hibridinės neperduoda savybių sėjant iš augalų surinktas sėklas. Jų sėklos gerokai brangesnės už paprastas“, – sako Rasa Davidavičienė.

Pasitaiko, kad pirkėjai skundžiasi dėl prastoko pomidorų ir paprikų daigumo. Manoma, kad pakanka indelį su pasėtomis sėklomis padėti ant palangės ir viskas bus tvarkoje, juk tai pati vėsiausia vieta kambaryje. Primenama, kad optimali temperatūra sėkloms dygti: pomidorams 20–25, paprikoms 25–28, agurkams 25–30, salierams 18–22 laipsniai.