„Per metus mes parduodame kiaulių už 500 mln. Lt, už panašią sumą ir užauginame, bet vienu metu turime kiaulių už 400 mln. Lt, papildomai kainuoja kitas turtas”, - skaičius jis vardijo per Žinių radijo laidą „Verslo pozicija“.

Kiaulių augintojai skaičiavo, kad Lietuvai atsitverti nuo Baltarusijos barjerais, kad į šalį nepatektų laukiniai ir galimai užsikrėtę šernai, būtų kainavę apie 10 mln. Lt. Pašnekovas teigia, jog kiaulių marai jau kainavo daugiau.

„Lietuvoje 10 mln. Lt kainavo vien tik dviejų šernų pasirodymas, apie 10 mln. Lt turbūt kainuos vien fermos (Ignalinos raj. - DELFI) sutvarkymas“, - skaičiavo A. Baravykas.

Draudikai, anot A. Baravyko, kiaulių marą palygino su karu ir teigė, jog karo metu jie nuo karo nebedraus, o tai reiškia, kad jie veikiausiai atsisakys drausti nuo afrikinio ir klasikinio kiaulių marų.

DELFI skelbė, kad Afrikinio kiaulių maro židinyje Ignalinos rajone sunaikintos visos 19 tūkst. kiaulių. Į užkrato vietą bendrovės „Idavang“ Rupinskų komplekse šią savaitę atvyksta Europos Komisijos (EK) atstovai. Tai - standartinė procedūra.

Algis Baravykas
„Kalbėjausi su savininku, buvome nuvykę į Ignaliną. Jie ketina atnaujinti veiklą ir vertina teisės aktus. Planuojama per porą mėnesių fermą išvalyti, dezinfekuoti, apie 40 dienų joje neturi būti jokio veiksmo, po to galima užvežti partiją paršelių, juos paauginti ir pasižiūrėti, ar neužsikrečia. Kitas etapas yra veiklos pradžia“, - teigė A. Baravykas.

Pasak jo, įmonė veiklos nutraukti neplanuoja, nes jau turi profesionaliai dirbti apmokytų žmonių, o turimos fermos nepaversi nei kavine, nei viešbučiu, tad transformacija – sudėtinga. Be to, fermai nėra ir potencialių pirkėjų.

„Idavang“ Rupinskų komplekse nepagydomas afrikinis kiaulių maras patvirtintas liepos 24 dieną. Tai buvo pirmas atvejis, kai Lietuvoje afrikinis kiaulių maras rastas pas kiaules. Vietoje dirba ne tik veterinarijos specialistai, bet ir kariškiai bei policija.

Šių metų pradžioje afrikinis kiaulių maras užfiksuotas pas šernus, kurie krito netoli Lietuvos sienos su Baltarusija.

Penktadienį Ignalinos rajone paskelbta ekstremali padėtis, pranešė vietos savivaldybė. Ignalinos rajonas - jau septintas Lietuvoje, kuriame galioja ypatinga padėtis. Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija pirmadienį turėtų spręsti, ar tokią situaciją paskelbti visoje šalyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (242)