„Rusijos ir ES specialistai kontaktuoja dėl afrikinio kiaulių maro plitimo Lietuvoje ir Lenkijoje. Tuo tarpu ES pateikia išgalvotas pretenzijas, jog Rusija šią problemą naudoja politiniais tikslais. Tai visiškai neatitinka tikrovės“, – teigiama Rusijos URM trečiadienį išplatintame pranešime.

Jame pažymima, jog Rusija suinteresuota rasti tokius šios problemos sprendimus, kad būtų užkirstas kelias šiai kiaulėms ir šernams mirtinai ligai patekti iš ES į Rusiją ir būtų galima kuo greičiau atnaujinti prekybą su ES narėmis, kurios nesiriboja su šios ligos zonomis.

„Mūsų pasiūlymo dėl skubaus problemos sprendimo esmė buvo pasiekti susitarimą tarp Muitų sąjungos ir suinteresuotų ES valstybių dėl nacionalinių veterinarijos sertifikatų, kurie patvirtintų, kad afrikinio kiaulių maro jų teritorijose nėra. Tačiau Briuselis, vadovaudamasis ES solidarumo principu, tokį problemos sprendimą blokuoja“, – teigiama pranešime.

Vasario pradžioje Lietuvoje nugaišusiuose šernuose radus afrikinio kiaulių maro užkratą, Rusija uždraudė kiaulių ir kiaulienos importą iš visos ES. Šios kiaulėms mirtinos ligos atvejai vasario pabaigoje patvirtinti ir Lenkijoje. Europos Komisija tokias Rusijos priemones pavadino neproporcingomis.

Pačioje Rusijoje afrikinis kiaulių maras nustatytas dar 2007 metais, o pernai vasarą apie šios ligos židinius pranešė Baltarusija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)