Centrinio statistikos biuro duomenimis dažniausiai Airijoje ūkininkauja 51-54 m. asmenys. Specialistai nuogąstauja, kad be jaunųjų ūkininkų pagalbos bus sunku įgyvendinti žemės ūkio plėtros planus. Airijos vyriausybė užsibrėžusi iki 2020 m. žemės ūkio ir maisto produktų eksportą padidinti nuo 8 iki 13 mlrd. eurų.

Ūkininkų amžiaus situacija prastėja visoje Europoje. Šiuo metu tik 7 proc. Airijos ūkininkų yra jaunesni nei 35 m. Visos ES mastu jaunimas sudaro apie 6 proc. visų ūkininkaujančių asmenų, o kai kuriose valstybėse šis rodiklis - vos 3 proc.

Straipsnio autoriai teigia, kad problema kyla ne dėl jaunų žmonių interesų stokos. Jaunieji ūkininkai, kaip ir dauguma jaunų verslininkų, susiduria su panašiais sunkumais: finansiniu nestabilumu, maža investicijų grąža per pirmuosius metus, ribotomis žemės įsigijimo galimybėmis.

Europos jaunųjų ūkininkų taryba (pranc. CEJA), siekia pritraukti į žemės ūkio sektorių kuo daugiau jaunų žmonių, remti jų karjeros vystymą. Palaikoma ES parlamento narių organizacija ieško jaunimo ūkininkavimą lengvinančių sprendimų, įskaitant bendrosios žemės ūkio politikos pokyčius, mokestinių lengvatų skyrimą bei palankesnes bankų paskolų sąlygas.

Jaunieji ūkininkai vaidina svarbų vaidmenį kovoje su klimato kaita. Galbūt, jaunoji karta geriau pasirengusi radikaliems pokyčiams, kurių reikia šiltnamio efektui sumažinti. Remiantis apklausų duomenimis, jaunesniems nei 35 m. ūkininkams aplinkosaugos klausimai rūpi labiau nei kitų amžiaus grupių asmenims.

Kita vertus, Europos ūkininkų amžius byloja apie pagerėjusią žmonių gyvenimo kokybę, sveikatingumą bei ilgaamžiškumą. Tai puikus pavyzdys, kad garbus amžius darbui - ne kliūtis.