Viena karvė prilyginama vienam sutartiniam gyvuliui. Kadangi 1 ha deklaruotų pievų ir ganyklų reikia laikyti 0,3 SG, tai atitinkamai penkiems hektarams pievų ar ganyklų turi tekti pusantros karvės. Taigi, jei ūkininkas turi tris karves, šiemet jis gali deklaruoti 10 ha, jei šešias – 20 hektarų“, – paaiškino Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) Tiesioginės paramos administravimo skyriaus vedėja Raimonda Danė. Atitinkamai padidėjo ir šiemet reikalaujamų laikyti kitų gyvūnų – veršelių, avių, ožkų, vištų ir t.t. skaičius.

Laikyti gyvulių nebus privaloma tik tuo atveju, jei deklaruoti pievų ir ganyklų plotai sudarys ne daugiau kaip 10 procentų visų tiesioginėms išmokoms deklaruotų ir tinkamų paramai žemės ūkio naudmenų (pernai šis skaičius siekė 20 procentų).

Būtina įregistruoti Ūkinių gyvūnų registre

NMA Tiesioginės paramos administravimo skyriaus vedėja pabrėžia, kad labai svarbu, jog deklaruojantys pasėlius iki birželio 1 d. Ūkinių gyvūnų registre įregistruotų visus turimus gyvulius: paukščius, triušius ir kt. Galvijai, avys, ožkos pareiškėjo arba jo partnerio valdoje turi būti išlaikyti nuo birželio 1 d. iki rugpjūčio 1 d.

Bandomis registruojamų gyvūnų (kiaulių, paukščių, triušių ir pan.) skaičius nustatomas pagal paraiškos pateikimo metų liepos 1 d. duomenis – kiek šiai datai jų buvo įregistruota Ūkinių gyvūnų registre. Pagal liepos 1 d. duomenis nustatomas ir registruotų bičių šeimų skaičius. Todėl jeigu ūkininkas ketina perrašyti valdą kito žmogaus, nors ir savo sutuoktinio, vardu, tą būtina padaryti iki birželio 1 d., valdą ir gyvulius perrašant vienu metu. „Pasitaiko, kad pareiškėjas teigia auginantis triušius ar kitokius gyvūnus, tačiau jų neįregistravus Ūkinių gyvūnų registre, mokant paramą, jie nėra skaičiuojami“, – pažymėjo R. Danė.

Paprastai pareiškėjai, deklaruodami žemės ūkio naudmenas ir kitus žemės plotus, prašo išmokų pagal kelias paramos schemas, todėl svarbu atsižvelgti į skirtingus reikalavimus tiksliai apskaičiuojant reikalaujamų laikyti SG/ha skaičių. Pavyzdžiui, jei pareiškėjas siekia gauti išmokų pagal KPP priemonę „Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves“, jis privalo laikyti ne mažiau kaip 0,5 SG/ha, skaičiuojant SG vidurkį pagal Ūkinių gyvūnų registro praėjusių metų duomenis.

Pareiškėjai, deklaruojantys pievas ir ganyklas pagal KPP priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programą „Kraštovaizdžio tvarkymas“ ir dalyvaujantys veikloje „Natūralių ir pusiau natūralių pievų tvarkymas“, nuo 2012 m. turi laikyti ne mažiau kaip 0,2 SG/ha. Šis reikalavimas taikomas naujiems pareiškėjams nuo 2012 m. arba esamiems pareiškėjams, prisiimantiems įsipareigojimus naujiems plotams.

Taigi priklausomai nuo priemonės, pagal kurią prašoma išmokos, naudojami skirtingų metų Ūkinių gyvūnų registre esantys duomenys. Be to, ūkiniai gyvūnai turi būti išlaikomi tam tikrą tais metais nustatytą laikotarpį.

Nelaikantiems gyvulių – mažesnės išmokos

Jei pareiškėjas nevykdo reikalavimo laikyti ūkinius gyvūnus – jų laiko per mažai (SG/ha skaičius nepadengia viso deklaruojamo ploto), ar visai jų nelaiko, nustatomas pažeidimas ir pareiškėjui taikoma sankcija.

Apskaičiuojant sankcijas už pažeidimus, vadovaujamasi Sankcijų už kompleksinės paramos reikalavimų pažeidimą taikymo metodika. Pažymėtina, kad apskaičiuotos sankcijos dydžiu mažinama žemdirbiui skirta paramos suma pagal visas plotinių priemonių paraiškoje deklaruotas priemones, kurioms taikomi kompleksinės paramos reikalavimai: „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“; „Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves;“ NATURA 2000 išmokos ir su direktyva 2000/60/EB susijusios išmokos; NATURA 2000 išmokos; tiesioginės išmokos už pasėlius ir žemės ūkio naudmenas; atskiros tiesioginės išmokos už baltąjį cukrų; tiesioginės išmokos už mėsinius galvijus ir mėsines avis.

Mažinama ir parama už priemones „Pirmas žemės ūkio paskirties žemės apželdinimas mišku“ bei „Miškų aplinkosaugos išmokos“. Pernai pavasarį ūkininkams, deklaruojantiems iki 10 ha pievų ir ganyklų ploto, sankcijos gerokai sušvelnintos. Tiems, kas deklaravo iki 10 ha pievų ir ganyklų ploto, tačiau pirmąkart nesilaikė reikalavimo laikyti gyvulius, parama daugiausiai gali būti mažinama 3 procentais. Kas deklaravo didesnį negu 10 ha plotą ir nesilaikė reikalavimų – priklausomai nuo pažeidimo ploto, taikoma nuo 3 iki 50 procentų sankcija. R. Danė atkreipia dėmesį, kad jei pažeidimas vykdomas pakartotinai, taikomos didesnės sankcijos. Tuomet iki 10 ha deklaravusiems pažeidėjams gali būti pritaikyta iki 15 procentų sankcija už pakartotinį pažeidimą, o didesnį negu 10 ha plotą deklaravusiems ir įvykdžiusiems pakartotinį bei tyčinį pažeidimą – net iki 100 proc. sankcija.

Daugiau informacijos apie reikalaujamą laikyti ūkinių gyvulių skaičių galite sužinoti interneto svetainėje www.nma.lt arba paskambinę telefonu numeriu (85) 252 699 arba 1841.

Nr. 2014-07