Jei sprendimų nebus rasta, Europos rekonstrukcijos bankas pagrasino visiškai sustabdyti kontrakto su Rusijos kapitalo Vokietijos įmonių "Nukem" ir GNS konsorciumu finansavimą, sako jėgainės vadovas.

Tačiau Žilvinas Jurkšus pabrėžia, kad dėl nuo 2010 metų nebeveikiančios jėgainės saugumo baimintis nereikia.

"Saugumo požiūriu niekas nesikeičia. Dėl to nereikia baimintis. Vienas trečdalis kuro iš antrojo reaktoriaus jau iškrauta į laikinus baseinus. Jokios kritinės situacijos būti negali", - BNS penktadienį sakė IAE generalinis direktorius Ž.Jurkšus.

Anot jo, kalbama apie maždaug 100 mln. eurų (apie 345 mln. litų) laikiną finansavimo sustabdymą projektui, kurio bendra vertė yra apie 193 mln. eurų (apie 666,4 mln. litų). Pasak Ž.Jurkšaus, iki šiol apmokėta apie 60 proc. projekto darbų vertės, didžioji jų dalis yra užmokestis už 77 konteinerius, kurių pagaminta 146 iš 190-ties.

IAE vadovas sakė, kad donorų sprendimas nereiškia, kad kuro sutvarkymui pinigai nebus duodami: "Tie pinigai nėra atimami, jie lieka uždarymo fonde. Iki kovo 31-osios naujų mokėjimų rangovams nebus atliekama. Jei susitarsime anksčiau, bus leista juos atnaujinti anksčiau".

Ž.Jurkšus BNS sakė, kad Europos donorų asamblėjos sprendimas nėra naujiena - apie tai kalbama jau maždaug metus, o šių metų birželį donorai įpareigojo Lietuvą iki gruodžio pateikti veiksmų planą. Tai ketvirtadienį Londone ir buvo padaryta. Pasak IAE vadovo, nuo birželio derybose su "Nukem/GNS" esama pažangos, tačiau tvirtai pasakyti, kad sprendimas iki kovo 31-osios bus rastas, dar negalima.

"Šiandien tvirtų sprendimų nėra pateikta, rangovas vis žada, kad pateiks. Ar staiga kas gali pasikeisti, ir ar bus pateikti sprendimai ant stalo, nežinau. Visko gali būti. Bet kai kuriais atvejais turime ruoštis ir alternatyviam sprendimui (...). Iki kovo 31 dienos arba randame sprendimą, kaip kurą iškrausime, arba šio kontrakto finansavimas gali būti stabdomas", - kalbėjo Ž.Jurkšus.

Kontraktas su "Nukem/GNS" pasirašytas 2005 metais - pagal jį saugykla turėjo būti pastatyta iki 2009-ųjų, tačiau dėl abiejų pusių kaltės projektas buvo vilkinamas, nuolat brango, be to, paaiškėjo, kad GNS gaminami konteineriai neatitiko techninių sąlygų. Dabar paskutinė žodžiu sutarta projekto pabaigos data, pasak Ž.Jurkšaus, yra 2013-ųjų pabaiga, tačiau realu kalbėti apie 2014 metus.

"Tie terminai nei mūsų, nei Europos Komisijos netenkina", - BNS sakė Ž.Jurkšus.

Anot IAE vadovo, problema yra ne tik konteineriai, bet ir kitos projekto dalys - iki šiol nėra patvirtino amortizatorių projekto, kitų technologijų. Be to, neaiški ir pagrindinės projekto dalies - konteinerių - kokybė.

"Didžioji jų dalis pagaminta, tačiau jei jie bus defektiniai, tai mes jų turime kiek - nulį, 10 procentų? Nežinome, ar iš viso yra gerų", - teigė IAE generalinis direktorius.

Anot Ž.Jurkšaus, sprendimas stabdyti finansavimą buvo donorų iniciatyva, tačiau Lietuva ją palaiko: "Lietuva palaiko tą sprendimą. Iniciatyva buvo iš jų pusės".

Pasak IAE vadovo, konteinerius gaminančiai Vokietijos įmonei GNS, kuri lapkričio viduryje pateikė naujų konteinerių kokybę esą įrodančių dokumentų, išsiųsta daugiau nei 40 klausimų , į kuriuos atsakymo laukiama iki sausio pabaigos. Juos dar turės įvertinti Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI): “Gal tik balandį galėsime gauti VATESI atsakymą”.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)