Toks reikalavimas, ministerijos vertinimu, trukdo valstybės atsinaujinančios energetikos plėtros ir energetinio saugumo tikslams.

„Tokios sąlygos gali stabdyti plėtrą, tiesiogiai ribotų vartotojų teisę apsispręsti, ar investuoti į nuosavą (elektros – ELTA) gamybą, ar ne, ir visiškai nesuderinama su valstybės tikslais – atsinaujinančios energetikos plėtra ir energetinis saugumas.

Valstybė tikrai skiria didelę paramą atsinaujinančios energetikos plėtrai ir gaminantiems vartotojams“, – Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos posėdyje trečiadienį kalbėjo energetikos viceministrė Inga Žilienė.

Jos teigimu, elektrą savarankiškai gaminantys vartotojai prisideda prie žaliosios energetikos vystymo ir energetinio saugumo valstybėje, decentralizuoja gamybą ir mažina elektros kainą visiems rinkos vartotojams.

Inga Žilienė

VERT: elektros vartotojai diskriminuojami

Pasak I. Žilienės, sutarčių su elektrą gaminančiais vartotojais nesudarymas ar tam tikrų nuostatų, kurios riboja atsinaujinančios energetikos plėtrą, įtraukimas gali būti laikomas piliečio teisių pažeidimu.

Dėl to Energetikos ministerija du kartus kreipėsi į priežiūros institucijas – Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą (VERT), Vartotojų teisių apsaugos tarnybą ir Konkurencijos tarybą – kad jos ištirtų susidariusią situaciją.

„Vienas iš esminių principų, kuris yra įtvirtintas Elektros energetikos įstatyme, yra nediskriminavimo principas (...) Tokios sutartys turi būti sudarytos su (elektros energiją – ELTA) gaminančiais vartotojais kaip ir su kitais vartotojais“, – kalbėjo I. Žilienė.

Pasak VERT vadovo Renato Pociaus, atsisakydami sudaryti ar pratęsti sutartis su saules elektrines turinčiais vartotojais elektros tiekėjai juos diskriminuoja.

„Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus tiekėjai privalo pasiūlyti vartotojams, įskaitant ir gaminančius vartotojus, tiekimo sutartis ir negali būti taip, kad tiekėjai vienašališkai nepasirašo arba nepasiūlo pateikti sutarčių projektų (elektrą – ELTA) gaminantiems vartotojams“, – pabrėžė R. Pocius.

Pasak jo, taryba oficialiai kreipėsi į visus nepriklausomus tiekėjus ir informavo, kad, gavusi skundą, pagal Energetikos įstatymą galėtų pritaikyti finansines sankcijas sutartis sudaryti atsisakantiems tiekėjams.

Renatas Pocius

„Mūsų supratimu, tiekėjai šiuo atveju piktnaudžiauja esama situacija ir vis tik neteisėtai elgiasi atsisakydami“, – teigė R. Pocius.

Jo teigimu, rizikas valdo patys elektros tiekėjai, turėdami fiksuotų kainų sutartis su buitiniais vartotojais nepriklausomai nuo kainų biržoje, tad, tarybos vertinimu, nuostolių gali išvengti.

„Šiandien dienai VERT neturi jokių įrodymų, jokių pagrindimų, jokių skaičiavimų, pagrindžiančių tai, kad tiekėjai dėl gaminančių vartotojų elektros energijos kainų skirtumo patiria nuostolių“, – pridūrė jis.

R. Pociaus teigimu, VERT teisme kolektyviai atstovaus elektrą gaminantiems vartotojams, iš nepriklausomų elektros tiekėjų neatgavusiems mokesčių už netesybas ar sutarties nutraukimą.

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) vadovės Godos Aleksaitės teigimu, skundų dėl įvykusių sandorių elektros energijos rinkoje tarnyba nėra gavusi.

„Kiek ir kokius monitoringus vykdėme, tokių pažeidimų nebuvo, bet čia turbūt teisinio reguliavimo klausimai, kadangi mes prižiūrime jau įvykusius, sudarytus sandorius ir šiuo metu vykstančią veiklą (...) O čia to santykio vartojimo nėra susiklostę ir konkrečiai su fiziniu asmeniu, perkančiu elektros energiją buitiniams, asmeniniams tikslams. Tad tik (galime – ELTA) palaikyti tai, ką vykdo mūsų kolegos“, – kalbėjo ji.

Nepriklausomo tiekėjo „Enefit“ atstovės Žanos Klusovienės teigimu, dėl tiekėjo paskirtų baudų vartotojams teisėtumo turėtų spręsti teismas.

Saulės elektrinės ant daugiabučio

„Situacija nėra paprasta (...) Nežinau, kiek esate susipažinę, kaip veikia elektros rinka, taip pat ir gaminantys vartotojai su fiksuota kaina. Tai nėra tas paprastas pirkimas-pardavimas elektros energijos, bet yra ir finansiniai apsidraudimai ir yra tiesioginiai nuostoliai (...) Gyvenam demokratinėje valstybėje ir turbūt teismas pasisakys“, – teigė Ž. Klusovienė.

Situacija elektros energijos rinkoje

„Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) vadovo Renaldo Radvilos teigimu, dabar Lietuvoje yra beveik 96 tūkst. (95860) elektros energiją savarankiškai gaminančių vartotojų, iš jų apie 2 proc. yra garantiniame tiekime.

Tai reiškia, kad jiems iki 6 mėn. yra užtikrinamas elektros energijos tiekimas, jeigu jie laiku nepasirinko nepriklausomo elektros tiekėjo, pasirinktas tiekėjas nevykdo įsipareigojimų arba nutraukia veiklą.

„Mes šiandien nematome padidėjusio migravimo į garantinį tiekimą (...) Bendrai gaminantys vartotojai turi galimybę keisti tiekėją, tie kontraktai yra pasirašomi ir tik dalis jų dėl kažkokių priežasčių, jei, tarkim, nesudarė kontrakto, laikinai patenka į garantinį kaupimą“, – situaciją elektros energijos rinkoje pristatė R. Radvila.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją