Vilniečiai lapkritį iš „Vilniaus energijos” gavo sąskaitas, kuriose yra eilutė „Skola už kurą“. Gyventojai pamanė, kad jie turi nepadengtų skolų „Vilniaus energijai”, nors iš tiesų šis įrašas nurodo, kiek bendrovė turi nepadengtų kuro sąnaudų už ankstesnį laikotarpį ir kokią dalį šios sąnaudos sudaro galiojančioje šilumos kainoje.

2008 m. sausio mėn. - 2010 m. spalio mėn., brangstant kurui, savivaldybė nepatvirtino išaugusios šilumos kainos, kaip tai numato įstatymas, dėl to „Vilniaus energija” patyrė nuostolių, kuriuos dabar tenka atlyginti gyventojams.

Po 1,34 ct už kWh (be PVM) už 2008 m. sausio mėn. - 2009 m. rugsėjo mėn. laikotarpį vilniečiams teks mokėti nuo 2009 m. spalio 1 d. iki 2013 m. rugsėjo 30 d. Dar 1,61 ct/kWh (be PVM) mokama už 2009 m. spalio mėn. - 2010 m. spalio mėn. laikotarpį ir ši suma šildymo kainoje bus įskaičiuojama nuo 2011 m. gegužės 1 d. iki 2012 m. balandžio 30 d. Iš viso nepadengtos sąnaudos sudaro 2,95 ct/kWh (be PVM).

VKEKK konstatuoja, kad „,Vilniaus energijos“ sąskaitose atsiradusi nauja eilutė, pavadinta ,,Skola už kurą“, nurodo vieną iš šilumos tiekėjo būtinųjų sąnaudų rūšių. Tai yra objektyviai susiformavusi šilumos kainos dalis, kuri atsirado visiškai nepriklausomai nuo šilumos energijos vartotojų valios. Todėl, Komisijos nuomone, „Vilniaus energijos“ nepadengtų kuro sąnaudų kompensavimo įvardijimas kaip skola už kurą yra netikslus ir potencialiai klaidinantis vartotojus, nes asociacijuojasi su tam tikru vartotojo turimų mokėjimo įsipareigojimų nevykdymu.”

„Vilniaus energijos“ vartotojams pateikiamose sąskaitose įvardijama skola už kurą yra apskaičiuota atsižvelgiant į konkrečiam butui priskirtą šilumos kiekį, suvartotą patalpų šildymui ir karšto vandens temperatūrai palaikyti.

Nors kai kurie gyventojai piktinasi, kad turi mokėti už tą laikotarpį, kai negyveno Vilniuje arba jų būstas dar nebuvo pastatytas, VKEKK nurodo, jog „centralizuoto šilumos tiekimo sistemos organizavimo ir reguliavimo specifika lemia tai, kad šios infrastruktūrinės sistemos eksploatavimo kaštus dengia bendrai visi vartotojai, kurie yra prisijungę prie centralizuoto šilumos tiekimo sistemos sąskaitų pateikimo metu.” Esą tokios nuostatos įtvirtintos Šilumos ūkio įstatyme.

Vilniečiai lapkritį už šildymą mokėjo 26,88 ct/kWh (be PVM) arba 29,30 ct/kWh skaičiuojant su lengvatiniu PVM.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)