„Mano ambicijos čia nėra, bet kaip smalsus žmogus, kaip ekonomistas iš tikrųjų norėčiau, kad kitų metų pabaigoje galbūt tai įvyktų. Manau teoriškai tai galėtų įvykti“, - kalbėjo K. Trečiokas.

Ministras teigė, kad Geologijos tarnyba, nelaukdama Seimo pritarimo Naftos ir dujų išteklių mokesčio įstatymo pataisoms jau parengė preliminarius reikalavimus būsimam konkursui dėl skalūnų dujų žvalgybos, kurie nebus tokie griežti kaip skelbiant ankstesnį konkursą, kada reikalaujamą 10 metų darbų patirties kriterijų atitiko vienintelė JAV bendrovė „Chevron“.

„Šitas reikalavimas bus sumažintas. Projektas dar negalutinis ir neaprobuotas, nenoriu į jį gilintis, bet tai turėtų būti žymiai patrauklesnis variantas. Reikia nebijoti nuleisti sąlygas, nes tada ateis dalyviai“, - LRT televizijai sakė ministras.

K. Trečiokas linkęs visus potencialius dujų telkinius atiduoti vienam konkursą laimėjusiam investuotojui, nes Lietuvoje slypintys ištekliai yra riboti ir jų dalijimas skirtingoms bendrovėms gali būti ekonomiškai nenaudingas.

„Sąlyginai nedidelė teritorija ir čia negresia (rasti dujų, - ELTA) arabiškais kiekiais, todėl, manau, turėtų būti vienas investuotojas“, - teigė K. Trečiokas.

Ministras įsitikinęs, kad Vyriausybėje trečiadienį priimtos pataisos, kuriose numatoma dujų žvalgybos bendroves trejus metus atleisti nuo mokesčio už išgaunamus gamtos turtus, tikrai pritrauks investuotojų.

„Atlikti tyrimus kainuoja, investuotojas taip pat rizikuoja ir investicijos skaičiuojamos dešimtimis milijonų. Nesant šitos paskatos, ko gero, būtų prašoma tas išlaidas kompensuoti Vyriausybės. Kaimyninės (šalys, - ELTA) taiko tokias pačias lengvatas ir pasižiūrėjus į kaimynų patirtį, mūsų projekte atsirado tokia pati sąlyga“, - aiškino K. Trečiokas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)