Gyventojų planus sujaukė pasikeitimai popieriuose

Kaip buvo teigiama reportaže, su problemomis dėl saulės elektrinės gyventojai susiduria dėl Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) sprendimų. Nors pavasarį elektros energiją generuoti į tinklą buvo leista, tačiau noras pasinaudoti Lietuvos energetikos agentūros parama šiuos planus sujaukė. Dėl pasikeitimų popieriuose Elektros skirstymo operatorius elektros nebepriima.

„Gavosi taip, kad išėmus naujas sąlygas, mus pašalino iš rezervo, ką buvome prieš tai rezervavę, ir mus pastatė iš naujo į eilutę. Gavosi, kad sau duobę išsikasėme“, – nuogąstavo joniškietis.

Saulės elektrinės

Elektros skirstymo operatorius vilčių neteikia, esą galingos saulės elektrinės prijungti dabar galimybių nėra.

„Šiuo metu visi verslui skirti pralaidumai yra išnaudoti ir mes negalime prijungti prie tinklo. Galima ją naudoti arba pasistatyti saulės elektrinę tokio galingumo, kokio reikia vidaus poreikiams ir net nejungti prie tinklo“, – teigė ESO atstovė .

Tad 55 tūkstančius eurų investavę joniškiečiai liko ant ledo. Sako, jei būtų žinoję, kad susidurs su tokiomis biurokratinėmis problemomis, būtų pasistatę mažą, iki 10 kilovatų gaminančią elektrinę. Joms taikomas ir paprastesnis prijungimas.

„Šią savaitę galėjo iki beveik 60 kilovatų gamyba vykti, o sunaudojome tik 3. Bereikalingai stovi“, – teigė vyras.

Dalį joniškiečių pagaminamos elektros ESO galimai priims

Lietuvos energetikos agentūra šiam gamintojui rekomenduoja elektrą kaupti ir įsirengti specialius prietaisus.

„Siūlytume įvertinti galimybę įsigyti kaupimo įrenginius, nes jie yra būtent tam tikslui, kai elektros yra nuosavose elektrinėse pagaminama daugiau, nei suvartojama“, – teigė Lietuvos energetikos agentūros laikinoji vadovė Agnė Bagočiūtė.

Tiesa, galimai bent jau dalį joniškiečių gaminamos elektros energijos ESO, vis dėlto, priims.

„Situacija gali pasikeisti nuo gegužės mėnesio, kai bus priimtas naujas pasinaudojimo elektros tinklais aprašas. Greičiausiai, bus galima prijungti 10 kilovatų elektrinę su generacija į tinklą“, – teigė ESO atstovė R. Juodkienė.

Kad jau įrengtos saulės elektrinės galėtų generuoti daugiau energijos, nuo balandžio keičiama ir skaičiavimo metodika. Su savo priemoka žmonės galės jungtis paprasčiau, esą 50 procentų kompensuos elektros skirstymo operatorius.

„Mažiems gaminantiems vartotojams, galima sakyti buitiniams, kur iki 10 kilovatų, supaprastinsime, kad „Litgrid“ priimtų šiuos, jeigu ten tik yra galimybės pasistatyti savo saulės elektrines“, – situaciją komentavo Seimo ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius.

Kazys Starkevičius

Tačiau ne visuose Lietuvos regionuose galioja tos pačios taisyklės. Štai Joniškio rajonas – nepalankus. Vėjo jėgainių čia nėra galimybių net statyti.

Anot ESO atstovų, elektros energijos pralaidumas kinta nuolat, tad suplanuotų saulės elektrinių statybų geriau neatidėlioti ir sąlygų nekeisti.

Visą reportažą rasite LNK portale: