Teigiama, kad tai vienas sudėtingiausių šios vasaros „NordBalt“ kabelio tiesimo darbų etapų.
Į statybų aikštelę, kuri jau paruošta kabelio traukimo darbams, negabaritinius krovinius pritaikytas gabenti vilkikas atgabeno pirmąją milžinišką, 63 tonas sveriančią ritę, ant kurios suvyniotas 1640 metrų ilgio kabelio. Prieš sunkvežimį lygindamas gruntą važiavo plentvolis, paskui jį – sunkvežimis su žvyru, skirtu nelygumams užlyginti.

Vienas kabelio galas bus prikabintas prie specialaus lyno, ir jau po dugnu nutiestu vamzdžiu iš Alksnynės pusės bus traukiamas į Kuršių neriją. Darbai turėtų užtrukti aštuonias valandas. Alksnynėje kabelis specialia mova bus sujungtas su per Kuršių neriją iki jūros jau nutiestu 850 metrų ilgio kabeliu. Po marių dugnu iš viso bus traukiami du kabeliai. Sausumoje jie bus nutiesti iki Klaipėdos rajone, Kiškėnų kaime, įrengiamo aukštos įtampos nuolatinės srovės keitiklio.

Nuolatinės srovės keitiklis yra vienas svarbiausių jungties elementų, skirtas kabeliu perduodamai elektros srovei iš nuolatinės konvertuoti į kintamą. Šis įrenginys užims futbolo aikštės dydžio plotą, o jo aukštis bus lygus aštuonių aukštų namui.

Pasak Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ Strateginės infrastruktūros departamento direktoriaus Karolio Sankovskio, tai yra ilgiausia atkarpa, kurią šią vasarą tenka traukti per vamzdžius, horizontaliuoju gręžimu prakišus po marių dugnu. „Vamzdis nuo vandens paviršiaus yra apie 17 metrų. Toks gylis užtikrina kabelio apsaugą. Be to, tausoja aplinką, nes nejudinamas marių dugnas“, - aiškino K. Sankovskis.

Jūroje jau nutiesta 250 km ilgio kabelio. Paskutinieji 150 kilometrų jungties bus pakloti nuo kitų metų balandžio iki spalio. 700 megavatų galios elektros jungtis su Švedija turėtų pradėti funkcionuoti kitų metų pabaigoje.

Planuojama, kad nuo kitų metų spalio pradės veikti elektros perdavimo linija nuo Telšių iki Klaipėdos. Iki šiol uostamiestis yra sujungtas su kaimyninių šalių energetikos sistemomis – per Sovetską su Rusija, o per Grobinia – su Latvija. Ėmus veikti naujai elektros perdavimo linijai Klaipėda bus sujungta su Lietuvos energetikos sistema.

Preliminari „NordBalt“ jungties statybų vertė – 1,9 mlrd. litų. Lietuva ir Švedija finansuoja po 34 proc. šios sumos. Likusią projekto dalį – Europos Sąjunga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)