"Norvegijos dujos yra pagrindiniai konkurentai Europoje rusiškoms dujoms ir tuo būtų tiesiog neprotinga nepasinaudoti", - interviu telefonu BNS sakė prezidentė. Energetikos klausimus ji aptarė su Norvegijos premjeru Jensu Stoltenbergu.

Pasak prezidentės, Klaipėdoje įrengus suskystintų gamtinių dujų terminalą, juo Lietuvai galėtų būti tiekiamos ir Norvegijos dujos. Terminalo laivą stato Norvegijos įmonė "Hoegh LNG".

"Norvegija suskystintų dujų srityje yra viena iš pagrindinių rinkos žaidėjų, ir mes galėsime aktyviai iš jos pirkti dujas ateityje, turėdami jau terminalą", - sakė D.Grybauskaitė.

Šiuo metu Lietuva visas dujas gauna iš Rusijos dujų koncerno "Gazprom".

Prezidentė taip pat teigė, kad nutiesus Lietuvos ir Švedijos elektros jungtį 2015 metais atsiras galimybė padidinti norvegiškos elektros importą į Lietuvą ir racionaliau išnaudoti Kruonio hidroakumuliacinę elektrinę.

Anot prezidentės, skaičiuojama, kad Norvegijos elektra gali sudaryti iki 35 proc. iš Skandinavijos importuojamos elektros energijos ir žymiai sumažinti importo iš Rusijos apimtis.

Uždarius Ignalinos atominę elektrinę, Lietuva importuoja daugiau kaip pusę jai reikalingos elektros energijos, didžiąją dalį - iš Rusijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)