Sostinės šilumos tiekėjas „Vilniaus energija“ sutinka, kad vartotojai dabar moka brangiau ir sako darantys viską, kad ši situacija pasikeistų. Bendrovė dėsto, kad ji siuntė raštus tiek į Energetikos ministeriją, tiek į Viešųjų pirkimų tarnybą, tačiau aiškaus atsakymo negavo.

Iš valstybės institucijų pusės neoficialiai dėstoma, kad bendrovė siunčia raštus specialiai ilgindama procesą, kad jai nereikėtų sudaryti ilgalaikių sutarčių su „Lietuvos dujų tiekimu“. Vienas numanomų motyvų: „Vilniaus energijai“ išsaugoti galimybę reikalauti vienu kartu sumokėti „Lietuvos dujų tiekimo“ iš Rusijos dujų milžinės „Gazprom“ gautą kompensacijos dalį. 

„Lietuvos dujų tiekimas“ buvo atskirtas nuo „Lietuvos dujų“ po to, kai valstybė perėmė visišką įmonės kontrolę iš „Gazprom“.

Skaičiuojama, kad „Vilniaus energija“ pretenduoja į apie 19 mln. eurų nuolaidą, į likusią sumą - kiti verslo vartotojai.

„Lietuvos dujų tiekimas“ pabrėžia, kad ši suma - ne kompensacija, priešingai nei sumą vadina „Vilniaus energija“, o įmonės išsiderėta 81,4 mln. eurų vertės nuolaida verslo vartotojams už 2013-2014 metų pirmą pusmetį. Ši suma Vyriausybės nutarimu bus suteikta kaip nuolaida „Lietuvos dujų tiekimo“ klientams.

Dabar yra numatyta, kad ši nuolaida turėtų būti suteikta patvirtintam dujų kiekiui, kuris iš „Lietuvos dujų tiekimo“ galėtų būti įgytas per dvejus metus. Jei nuolaidos už 81,4 mln. eurų nepavyktų pritaikyti per dvejus metus, šis terminas būtų pratęstas.

Dvejų metų laikotarpis nustatytas tam, kad gyventojai nejaustų stiprių šilumos kainų svyravimų.

Biržoje - be nuolaidos

Gamtinių dujų kaina biržoje yra pateikiama be nuolaidos, kurią siūlo „Lietuvos dujų tiekimas“.

Rokas Masiulis
„Šį klausimą tikrai reikia nagrinėti ir mes kalbėsimės su Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija, kad jie šį klausimą nagrinėtų. Tikrai yra nesuprantamos priežastys, kodėl įmonė, galėdama nusipirkti 20 proc. pigesnes dujas, jas perka 20 proc. brangiau ir dėl to permoka visi vartotojai“, - DELFI kalbėjo energetikos ministras Rokas Masiulis.

Jis teigė, kad ginčai ginčais, bet vartotojai neturi permokėti dėl to, kad įmonė laikosi vienos ar kitos pozicijos.

„Tikrai nesuprantama, kaip įmonė, kuri turi atsakingai elgtis ir mažinti šilumos kainą, ją realiai didina, - mano R. Masiulis. - Jų pozicija yra tikrai nesuprantama ir nepaaiškinama.“

Jei dujų biržoje šiemet dujų kaina siekia apie 27 eurus už megavatvalandę, tai metinę sutartimi siūloma kaina su nuolaida sudarytų apie 21,5-22 eurus. Atitinkamai visi sostinės vartotojai dėl to gali sumokėti, priklausomai nuo orų, apie 1 mln. eurų brangiau.

„Lietuvos duju tiekimas“ patvirtina, kad dalyvauja praėjusių metų gruodžio mėnesį „Vilniaus energijos“ paskelbtame gamtinių dujų pirkimo konkurse.

„Įmonė yra pateikusi pirminį pasiūlymą „Vilniaus energijai“ ir jau daugiau nei mėnesį laukia kvietimo į derybas. Akivaizdu, kad šiuo metu „Vilniaus energija“ pirkdama dujas biržoje permoka 20 proc. lyginant su kaina, kurią savo klientams siūlome dvišalėmis sutartimis. Kai tik pirkimo procedūros bus atnaujintos, „Lietuvos dujų tiekimas“ yra pasirengęs „Vilniaus energijai“ pasiūlyti dujas labai konkurencinga kaina. Tai atvertų kelią šildymo kainų mažėjimui sostinėje“, - DELFI kalbėjo „Lietuvos dujų tiekimo“ generalinis direktorius Mantas Mikalajūnas.

Nuolaida, Vyriausybės nutarimu, yra numatyta tam tikram kiekiui dujų, tačiau nenumatyta, kokia dalis nuolaidos turėtų atitekti kiekvienam verslo subjektui. Tai reiškia, kad jei „Vilniaus energija“ metinės sutarties su „Lietuvos dujų tiekimu“ nesudarytų, tai nuolaidos galėtų negauti visiškai.

Kam naudinga

Neatmetamas ir kitas motyvas, kodėl nesusitariama dėl pigesnų dujų vilniečiams. Tai galėtų būti naudinga sostinės biokurininkams, kurių siūloma šilumos kaina turi būti mažesnė už šilumos tiekėjo siūlomą kainą.

„Vilniaus energija“ priklauso „Dalkia“ įmonių grupei. Pagrindinis bendrovės „Vilniaus energija“ darbas - šildymas, kuris tiekiamas Vilniuje, Grigiškėse, Salininkuose ir Trakų Vokėje. Įmonių grupei „Icor“ priklauso biokuro ir statybinių atliekų bendrovė „Bionovus“.

Apie šių įmonių grupių ryšius DELFI yra ne kartą skelbta.

Pernai lapkritį rašyta, kad Generalinė prokuratūra ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba Vilniaus apygardos teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą dėl šilumos įmonių „Vilniaus energijos“ ir „Litesko“ buvusių ir esamų vadovų galimo piktnaudžiavimo tarnybos padėtimi, didelės vertės svetimo turto iššvaistymo ir sukčiavimo.  Įtariamaisiais šioje byloje įvardinami „Icor“ (buv. „Rubicon Group“) akcininkas Andrius Janukonis, „Dalkia“ atstovas Jeanas Pierre'as Sacreste'as, vienas iš „Vilniaus energijos“ vadovų Linas Samuolis.

Kreipėsi ne kartą ir ne du
 

„Vilniaus energija“ nurodo, kad pernai gruodžio 1 d. paskelbė gamtinių dujų įsigijimo konkursą 2015 metams.

„Deja, konkurse dalyvavusių tiekėjų pateikti pasiūlymai neatitiko Vyriausybės nutarimu priimtų „Įmonių, veikiančių energetikos srityje, energijos ar kuro, kurių reikia elektros ir šilumos energijai gaminti pirkimų taisyklių“ nuostatų. Todėl daug kartų įvairiais būdais kreipėmės į atsakingas institucijas su prašymu išaiškinti, kaip privalome spręsti susidariusią situaciją: ar konkursą tęsti, ar nutraukti“, - DELFI dėstė „Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas.

Bendrovė sako, kad Energetikos ministerija 2015-ųjų sausio 27 d. pateikė savo neoficialius išaiškinimus, kaip galima traktuoti Vyriausybės nutarimu priimtų taisyklių nuostatas.

„Šiame neoficialiame išaiškinime akcentuota, kad energijos išteklių įsigijimui privalo būti taikomas prioritetas biržai. „Vilniaus energija“, būdama Valstybės reguliuojama šilumos tiekimo įmone privalo vadovautis oficialiais Valstybės institucijų nurodymais. Būtent todėl šių metų sausio 29 dieną raštu pakartotinai kreipėmės į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) su prašymu išaiškinti, ar „Vilniaus energija“ gali tęsti dar 2014 m. gruodžio 1 d. pradėto konkurso procedūras. Atsakymo į prašymą dar negavome“, - nurodo N. Mikalajūnas.

Jis dėstė, kad „Vilniaus energija“ tebeplanuoja pasirašyti ilgalaikę gamtinių dujų pirkimo-pardavimo sutartį 2015 metams.

„Dujų pirkimo procedūras tęsime iškart po to, kai gausime (jei gausime) oficialų VPT atsakymą ar kitos įgaliotos Valstybės institucijos nurodymą kaip šiuo atveju turėtume elgtis, - komentavo N. Mikalajūnas. - Kiek dujų įsigijimai pagal ilgalaikę sutartį leis šilumos vartotojams sutaupyti lėšų, priklausys nuo gamtinių dujų tiekėjų pasiūlytų kainų. Kadangi iki šiol pirkimo procedūra nebaigta, sutarčių efekto pinigine išraiška paskaičiuoti negalime.“

Bendrovė nurodo, kad šiuo metu 70 proc. dujų perka iš suskystintų gamtinių dujų terminalo (SGD) terminalo ir 30 proc. – iš biržos.

Viešųjų pirkimų tarnyba DELFI patikslino, kad sausio 29 d. gavo „Vilniaus energijos“ užklausą dėl pirkimo procedūrų eigos.

"Atsakymas „Vilniaus energijai“ bus paruoštas ir išsiųstas šią savaitę. Šiuo metu išsamesnio komentaro, deja, pateikti dar negalime", - dėstoma tarnybos laiške.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)