Šis žingsnis gali sukelti nesutarimų su Rusijos dujų bendrove „Gazprom", vienintele dujų tiekėja Latvijai ir 34 proc. „Latvijas Gaze" akcijų savininke. „Latvijas Gaze" yra atsakinga už dujų pardavimus, transportavimą ir saugojimą.

Vokietijos E.ON planuoja parduoti 47,2 proc. „Latvijas Gaze" akcijų, bet pardavimui trukdo neapibrėžta Latvijos bendrovės ateitis.

Pagal Europos Sąjungos taisykles Sąjungos narės turi atskirti dujų tiekimą nuo jų transportavimo, kad visiems rinkos dalyviams būtų užtikrinta prieiga prie dujotiekių ir dujų saugyklų. Latvijos vyriausybė patvirtino įstatymo pataisas, pagal kurias reikalaujama, kad „Latvijas Gaze" iki 2017 m. balandžio 3 d. įsteigtų naują bendrovę, kuri kontroliuotų dujotiekius ir požemines dujų saugyklas.

„Latvija Gaze" padalijimas bus užbaigtas iki 2017 metų pabaigos", - sakė Latvijos premjerė Laimduota Straujuma po vyriausybės posėdžio.

„Latvijas Gaze" manymu, įstatymo pataisos pažeidžia jos akcininkų teises, nes 1997 m. susitarimas dėl privatizacijos suteikė jai išskirtinę teisę parduoti ir transportuoti dujas Latvijoje iki 2017 m. balandžio. Bendrovė neatmeta galimybės kreiptis į teismą, teigė jos atstovas naujienų agentūrai „Reuters".

Didžiausia šalyje dujų vartotoja „Latvenergo" svarsto galimybes importuoti dujas iš Lietuvos, pernai atidariusios Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą.