Naujoji elektrinė gamintų tiek šilumą (50 MW galingumas), tiek elektrą (25 MW galingumas).

Jei dujų ir biokuro kainų santykis nepasikeis, naujosios elektrinės gaminama šilumą būtų 20-25 proc. pigesnė, nei iki šiol.

Planuojama, kad būtų sudaryta nauja įmonė, kurios 33 proc. akcijų valdytų „Kauno energija“, likusį paketą - „Lietuvos energija. Naujai įsteigta įmonė ir statytų naują kogeneracine elektrinę. Beje, vieną kartą „Kauno energija“ atmetė analogišką pasiūlymą. Tačiau šį kartą atrodo, kad kliūčių kilti neturėtų.

„Atrodo, kad planuota sutartis tarp „Lietuvos energijos“ ir „Kauno energijos“ yra perspektyvi. Atrodo, kad Kauno miesto valdžia tai palaiko. Manau, kad toliau pusės turės tartis dėl investicijų į Petrašiūnų elektrinę šilumos ir elektros gamybai. Pagal poreikius, naujoji gamyba sudarytų palyginti nedidelę dalį poreikių, todėl kalbėti apie monopolį nebūtų pagrindo. Pagrindinis uždavinys yra spręsti, kaip Kauno miestas linkęs spręsti šilumos klausimą. Šilumos ūkio klausimus sprendžia kiekvienas miestas ir Vyriausybė negalėtų kištis į savivaldos klausimus, tačiau mes pasirengę padėti. Todėl Vyriausybė, kaip akcininkas „Lietuvos energijos“, pritartų bendrai investicijai, bendram darbui“, - kalbėjo A. Sekmokas.

„Aš manau, kad „Lietuvos energija“ nėra tas Pinčiukas ir „Kauno energija“ turėtų sudaryti sutartį su „Lietuvos energija“. Ir tie procentai – 67 ir 33 – yra pakankami. Iš tiesų, tos investicijos labai reikalingos Petrašiūnų elektrinei“, - teigė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Planuojama, kad naujos kogeneracinės elektrinės statybos truktų apie trejus metus. Tačiau kol kas nėra aišku, kad statybos darbai prasidės.

Arvydas Sekmokas ir Dalius Misiūnas
„Pats procesas labai priklauso nuo procedūrų, kurias reikės atlikti derinimo procese. Tačiau optimistiniu variantu projektą būtų galima užbaigti per trejus metus. Darbus pradėsime, kai bus pasirašyta sutartis. Kaip šiandien sutarėme, mes dar kartą inicijuosime sutarties pasirašymą. Tikimės, kad „Kauno energija“ pritars. (...). „Kauno energijai“ po parengiamojo etapo, kai taps akivaizdu kiek kainuos projektas ir kiek jis atneš pajamų, yra paliekama galimybė atsisakyti dalyvauti investicijose, perleidžiant tas akcijas mums, už tų akcijų tikrąją vertę. Jokiu būdu tai nėra teiginys, kad taip ir turi atsitikti“, - teigė „Lietuvos energijos” vadovas Dalius Misiūnas.

Skaičiuojama, kad naujoji kogeneracinė elektrinė galėtų patenkinti iki penktadienio Kauno miesto šilumos ūkio poreikio.

Taip pat apie planus statyti biokuro elektrines Kaune ir jo prieigose yra pareiškusios apie 10 bendrovių, tačiau mažai tikėtina, kad visos jos savo ketinimus įgyvendins. Optimistiniais skaičiavimais, Kaune galėtų būti pastatytos penkios naujos elektrinės, kurių galingumas siektų 10-120 MW.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)