„Suprantama, juos domino projektų eiga, projektų vėlavimais, šituos visus klausimus ir aptarėme, pristatėme, - sakė Ž. Jurkšus. - Į visus klausimus mes davėme atsakymus, kiek jie juos tenkino ar ne, matysime vėliau, kai jie apibendrins visą gautą informaciją. Aš manau, kad jie liko patenkinti ir pamatė tai, ko tikėjosi.“

Ignalinos atominės direktorius mano, kad toks delegacijos apsilankymas Ignalinos uždarymo procesus galėtų paveikti tik teigiamai.

„Aš manau, kad jie tikrai išvažiuos su geresne nuomone, negu jie turėjo išankstinę, - sako jis. - Mes aiškiai parodėme, kad visi pinigų srautai yra kontroliuojami ir žinoma, kur jie yra leidžiami. Manau, kad tai turėtų suteikti jiems papildomo komforto.“

Ignalinos AE nuo antradienio besilankiusios Europos Parlamento Biudžeto kontrolės komiteto delegacijos tikslas buvo pasižiūrėti, kaip vyksta uždarymo procesas, kaip yra įgyvendinami pagrindiniai projektai ir kaip yra naudojamos Europos Sąjungos skirtos lėšos.

Žilvinas Jurkšus
„Vietoje jiems buvo labai įdomu pamatyti, kas tai yra per objektas, jiems padarė didžiulį įspūdį mūsų atominės stoties mastelis, tai yra pati didžiausia (atominė -DELFI) elektrinė pasaulyje, du patys galingiausi reaktoriai, reaktoriai yra specifiniai, niekur kitur daugiau tokių reaktorių nėra, taip pat pristatėme, parodėme, kaip vyksta demontavimo darbai, kokie nauji objektai jau yra pastatyti, kaip vyksta saugyklų statybos ir kur išleisti pinigai, pademonstravome, kad pinigų nepagrįstai nebuvo išleista, ir panaudota yra tik dalis skirto finansavimo, o panaudojimas yra susijęs tik su atliktais darbais“, - pasakojo Ž. Jurkšus.

Ignalinoje šiuo metu vykdomi du dideli projektai: panaudoto branduolinio kuro laikina saugykla (B1) ir naujas Ignalinos AE kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo kompleksas (B2/3/4).

B1 kainuoja 193,5 mln. EUR (668 mln. litų), projekto pradinė kaina siekė 92,7 mln. EUR (320 mln. litų). Projekto kaina padidėjo dėl to, kad buvo įsigyta 150 papildomų konteinerių (256,2 mln. litų: 206,1 mln. litų už konteinerius ir 50 mln. litų kainos pabrangimo koregavimas), likusi suma 91,2 mln. litų skirta nenumatytoms situacijoms apmokėti: papildomos darbo jėgos pritraukimas – 20,7 mln. litų, bei kitokioms rangovo pretenzijoms apmokėti.

B234 kainuoja 124 mln. EUR (428 mln. litų), projekto pradinė kaina 120 mln. EUR (414 mln. litų).

Projektas pabrango 13,7 mln. litų, nes buvo priimtas taikintojo sprendimas dėl B3/4 ribų perkėlimo (8,4 mln. litų), taip pat dėl projekto keitimų, suderintų su Ignalinos AE (5,3 mln. litų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)