Pagal sandorio sąlygas, vyriausybė suteiks "Tepco" trilijono jenų (apie 12,8 mlrd. JAV dolerių) finansinę paramą, mainais už tai perimdama savo kontrolėn du trečdalius kompanijos. Šiam nacionalizacijos planui turės pritarti kompanijos akcininkai per metinį akcininkų surinkimą, numatytą šių metų birželį.

Kompanijos finansinio "sveikimo" planas turi būti pateiktas 2012 m. kovą. "Tepco" perėjimas valstybės kontrolėn - vienas iš plane numatytų punktų. Kaip praneša agentūra "Nikkei", pagal planą, "Tepco" ketina pasinaudoti dar trilijono jenų vertės bankų paskolomis.

Tikimasi, kad šios kompleksinės priemonės padės kompanijai susigrąžinti pelningumą 2014 fiskaliniais metais, o iki 2018-2019 m. "Tepco" tikisi pasitraukti iš valstybės kontrolės. Tuo tarpu kitos Japonijos žiniasklaidos priemonės prognozuoja, kad "Tepco" išliks valstybės kontroliuojama apie dešimt metų.

"Tepco" ("Tokio Electric Power") - viena didžiausių Japonijos energetikos bendrovių, užtikrinanti elektros tiekimą 45 mln. vartotojų, tarp jų ir Tokijo gyventojams. 2011 m. kovą žemės drebėjimas ir cunamis išprovokavo avariją Fukušimos atominėje elektrinėje, kurios operatorė yra "Tepco". Bendri "Tepco" nuostoliai dėl avarijos siekia mažiausiai 4,5 trilijono jenų (beveik 60 mlrd. JAV dolerių).

Po avarijos buvo nuspręsta sustabdyti Fukušimos jėgainės eksploatavimą. Visiškas elektrinės sustabdymas, preliminariais skaičiavimais, užtruks ne mažiau kaip 30 metų ir kainuos 19 mlrd. JAV dolerių.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją