Po K. Kaljulaid ir Prezidentės Dalios Grybauskaitės darbinio susitikimo Estijos vadovė teigė, kad Vilniaus ir Talino požiūriai sutampa daugelyje sričių, įskaitant ir poziciją dėl Astravo elektrinės.

„Problema ta, kad kainos, įskaitant ir aplinkosaugos kainą bei grėsmes, nėra įtraukiami į (elektrinės, – ELTA) kainos schemą. Tokiu atveju Europa neturėtų priimti šios elektros“, – spaudos konferencijos metu teigė K. Kaljulaid.

Statydama Astravo elektrinę, Baltarusija į planavimą neįtraukia didelės avarijos tikimybės, o poveikio aplinkai ir žmonėms vertinimas apima tik Baltarusijos teritoriją, paaiškėjo po rugsėjį vykusio antrojo konsultacijų etapo tarp Lietuvos ir Baltarusijos ekspertų. Lietuva nuogąstauja, kad elektrinė statoma vos 50 km atstumu nuo Vilniaus, o didelės nelaimės atveju gali tekti evakuoti ne tik Lietuvos sostinę, bet ir būtų užterštas Neries upės bei gruntinis vanduo.

Oficialusis Minskas Astravo elektrinę vadina pigiausiai statoma atomine jėgaine pasaulyje. Pagal pirminį planą, pirmasis blokas turėjo pradėti veikti 2018 m., tačiau planus gali koreguoti šių metų liepą nukritęs reaktoriaus korpusas, kuris bus keičiamas nauju.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)