Antradienį Seime skaitydamas metinę XVI Vyriausybės ataskaitą Premjeras pabrėžė, kad Europos rytuose kylant saugumo grėsmėms ypač svarbu užtikrinti savalaikę strateginių energetikos objektų statybą.

Anot A. Butkevičiaus, Visagino atominės jėgainės projektas per pastaruosius metus buvo patobulintas, sudaryta galimybė užtikrinti geresnes jo finansavimo sąlygas.

"Tai didina projekto konkurencingumą ir daro jį priimtinesnį. Tačiau mūsų partneriams Latvijai ir Estijai buvo iškilę klausimų. Lietuva jau pateikė savo poziciją, dabar laukiame jų nuomonės. Jeigu būtų pritarta idėjai Lietuvoje statyti naują atominę elektrinę, rasime būdų, kaip dar kartą atsiklausti visuomenės nuomonės dėl naujo jėgainės projekto", - patikino Vyriausybės vadovas.

A. Butkevičius Seime kalbėjo apie dar vieną visuomenės aistras pakursčiusį energetikos sektoriaus projektą - skalūnų dujų žvalgybą, kurios, premjero teigimu, neatsisakyta.

"Neatsisakėme skalūnų dujų žvalgybos idėjos Lietuvos žemės gelmėse. Kaip žinoma, nustačius griežtesnius reikalavimus netradicinių angliavandenių žvalgybai ir gavybai, tarptautinio konkurso Šilutės-Tauragės plote dalyvis ir laimėtojas atsiėmė savo pasiūlymą. Lietuvos geologijos tarnybai įvertinus pasikeitusią teisinę ir mokestinę aplinką bei pateikus reikiamus dokumentus, šiemet planuojame organizuoti pakartotinį skalūnų žvalgybos ir gavybos konkursą", - priminė premjeras.

Apžvelgdamas kitus energetikos projektus, ministras pirmininkas pažymėjo, kad Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo statybose artėjama prie pabaigos darbų, priimti reikalingi teisės aktai, vyksta derybos dėl tiekimo sutarčių.

"Pasistūmėjome įgyvendindami vieną svarbiausių projektų Baltijos regione ir Europos Sąjungoje - dujotiekio statybą Lietuva-Lenkija. (...) Lietuvos-Lenkijos projektą galime pavadinti istoriniu, nes bus įveikta Baltijos valstybių izoliacija nuo Europos Sąjungos dujų rinkos", - sakė A. Butkevičius.

Premjeras taip pat atkreipė dėmesį, kad elektros jungčių su Švedija ir Lenkija tiesimo darbai vyksta pagal numatytą grafiką.