K. Kaikarienė: planus dažnai sugriauna oras

Garsi renginių organizatorė Kristina Kaikarienė puikiai žino, kiek iš tiesų kainuoja prabangūs renginiai ir ko nepamato net ir pati budriausia tokio pristatymo, atidarymo ar vestuvių pokylio dalyvio akis. „Atvirai? Viskas taip ir lieka užkulisiuose. Kartais vėjas nupučia įtvirtinimus, gėles, o kadangi kitų tokių greitai jau negausi, trauki tas pačias iš buvusios oazės ir ieškai kuo surišti. Na, o rišti yra tekę ir su įvairiomis iš garsistų ir apšvietėjų gautomis medžiagomis. Puikiai žinau ir tai, kad jei profesionalus elektrikas pamatytų kai kurių renginių instaliacijas, tikrai susiimtų už galvos. Tačiau kartais tenka suktis iš situacijos“, - pasakojo žinoma moteris.

Daugiausiai netikėtumų vis dėlto sukelia dažnai besikeičiantys Lietuvos orai. Pašnekovė prisiminė, kad kartą vėtra naktį nupūtė visą paviljoną su jau sukabintais sietynais ir paruoštais renginiui stalais. Užsakovas apie tai net nesužinojo. Anot jos, organizatorius negali turėti jokių pasiteisinimų.

Tiesa, prakalbus apie jaunus į renginių organizavimo ir šou pasaulio rinką ateinančius žmones, K. Kaikarienė tapo kiek griežtesnė: „Žinoma, yra ir puikiai dirbančių jaunų žmonių, tačiau nemažai ir tų, kurie kuria kičą, o tuo pačiu nori mokyti kitus. Taip ir dirbtinės gėlės, kurios niekada nebuvo madingos, negali būti naudojamos papuošimams. Gėlė turi būti gyva, nebent nėra jokių galimybių panaudoti ją.

Blizgučiai, akmenėliai ir vakarėliai kaimo turizmo sodybose nėra skoningas pasirinkimas. Kiekvienas daiktas turi atitikti pasirinktą erdvę. Tačiau, kita vertus, kiekvienas renginių organizatorius atranda ir savo klientus. Vietos po saule pakanka visiems, tačiau neprofesionalūs organizatoriai gadina ir rinką“.

Ji taip pat pastebėjo, kad kartais reikėtų atkreipti dėmesį ne į ypatingas dekoracijas, o į patogumą. „Nebūtinai viskas turi būti labai gražu. Kartais reikalingas ir patogumas. Grožį kartais galima tik nufotografuoti, o visa kita būna prasta ir neapgalvota“.

Daugiau nei 20 m. renginius organizuojanti Kristina žino, kad renginį užsakius žinomam žmogui paprasta dirbti bus ne visada.

„Jei organizuojamas renginys žinomam žmogui, kaip taisyklė, kuo jis žinomesnis ir įdomesnis, tuo mažiau užgaidų turi. Dažniausiai prašoma tik elegancijos ir tvarkos. Tačiau jei renginį nusprendžia užsakyti žmogus, kuris iki tapo turtingas ar žinomas dirbo aptarnavimo srityje, pasigirsta visiškai kiti pageidavimai.

Suprantama, kad kai, pavyzdžiui, moteris galbūt dar vakar pati valė staliukus, dabar bando atsigriebti visiems nurodinėdama. Dėkoju Dievui, kad tokių klientų, kuriems yra reikalinga karališka višta, turiu nedaug. Tiesa, nemažai užsakymų ir atsisakau. Noriu viską atlikti tinkamai, tačiau kai matau, kad to padaryti nepavyks dėl užsakovo norų, kurie neatitinka mano stilistikos, atsisakau“, - nusijuokė žinoma moteris.

S. Vaitulionis: pinigai priklauso nuo žvaigždės kalibro

Komunikacijos agentūrai vadovaujantis Saugirdas Vaitulionis įsitikinęs, jog šiandienė renginių organizavimo rinka yra labai chaotiška. „Atsiranda vis naujų organizatorių, koordinatorių, komunikacijos ir panašių specialistų. Dažnai jauniems žmonėms atrodo, kad jei jie gali padaryti smagų baliuką draugams ar vesti renginį mokyklos aktų salėje, o jei dar per klaidą pakliuvo į kokį nors renginį, kuriame buvo garsenybių ir žurnalistų, jie gali viską. Jų pasitikėjimas savimi yra dešimtkart ar daugiau didesnis nei žinios, gebėjimai ir patirtis. Gerų darbuotojų tikrai trūksta, o nekompetetingų – apstu“, - kritikos negailėjo žinomas vyras.

Kaip jis juokauja, čia taip pat vyksta natūrali atranka, kurios metu vienais metais pradėjusi vestuves organizuoti mergina kitąmet jau dings. „Jie dingsta taip pat greitai kaip ir atsiranda. Kai ne ten pataikai, tenka ir bėgti.

Dar viena problema – tai kaimo bobelės, kurios yra suorganizavusios vos kelis balius ir mano, kad yra tokios geros, jog gali būti ir puikios mokytojos. Galiausiai, jos tokios įtaigios, kad moka įtikinti jaunas mergaites, jog joms reikia eiti į dirbtinių gėlių kursus ir kurti puokštes bei tai vadinti prabanga. Su tokiomis priemiesčių mergaitėmis tenka susidurti ir čia. Jos mano, kad yra beprotiškai kompetetingos ir, kaip taisyklė, labai pasitiki savimi“, - juokėsi pašnekovas.

Ruošiantis spaudos konferencijoms ar šventėms S. Vaitulioniui yra tekę ir stalus nešioti, ir kilimą prie grindų kalti. Pasak šou pasaulio atstovo, nėra blogo darbo jei reikia, kad renginys puikiai pavyktų ir nebūtų gėda prie jo parašyti savo pavardės.

Tačiau jau seniai ne paslaptis, kad ieškant organizuojamam renginiui asistento sulaukiama ne vieno su siūlomomis pareigomis nesusijusio gyvenimo aprašymo. Į darbo pokalbius ateinančios merginos giriasi puikiai mokančios daryti viską ir už vienos dienos darbą prašo bent 500 eurų atlygio. „Kai žmogus sako, kad moka daryti viską, jau tampa įdomu, nes visko tikrai negali niekas Tačiau kai žmogus, kuris teturi vieno renginio ir trijų dienų abejotinos reikšmės kursų patirtį paprašo 500 eurų atlygio už vieną darbo dieną ir pasirengimą jai, supranti, kad naivumas tikrai yra beribis. Labai norėčiau, kad atsirastų jaunų ir stiprių organizatorių. Tai supurtytų rinką ir priverstų pasitempti kitus. Konkurencija visada yra į naudą klientui“.

Pasiteiravus apie honorarus, kuriuos kai kurie scenos žmonės giriasi gaunantys vos už apsilankymą viename ar kitame renginyje, komunikacijos specialistas tik nusijuokė: „Žinoma, pupytės nekviesi į solidų restoraną, nes taip jis bus paprasčiausiai nupigintas.

Visada kviečiu tuos žmones, kurie atitinka tos vietos įvaizdį ir, žinoma, čia praverčia asmeninės pažintys. Juk pramogų rinkoje esu jau 15 m. Natūralu, kad man pakviesti žinomą žmogų yra paprasčiau nei kokiam nors studentui. Tačiau absurdas, kad už atvykimą į renginį žvaigždė gauna tūkstantinį honorarą. Čia ne Holivudas. Kartais tikrai yra mokami honorarai, bet tik išskirtiniais atvejais ir tie pinigai priklauso nuo žvaigždės kalibro. Keletą kartų yra tekę mokėti ir man, bet tai tikrai nebuvo nė tūkstantis eurų“.

Nors tokio praktika Lietuvoje yra taikoma ir retai, anot Saugirdo, už dalyvavimą renginyje, kalbant apie mūsų šalies šou pasaulį, dideles pinigų sumas verta mokėti tik stilistei ir knygų autorei Agnei Jagelavičiūtei.