"Kalbu ne apie prigimtines gražuoles ar supermodelius, kurios tikrąja šio žodžio prasme iš savo išvaizdos valgo duoną, šneku apie visus mus, kiekvienos profesijos atstovus. Jokiais būdais nenorėčiau, kad ši mintis užgautų jus ar skambėtų diskriminuojančiai, netrukus suprasite, kaip tai veikia ir kaip gali pasitarnauti asmeniškai jums.

Įvairūs užsienio tyrimai patvirtina, kad gražūs žmonės uždirba daugiau. Apklausų dalyviams patraukliai atrodantys asmenys asocijuojasi su prestižiniais darbais, geresnėmis pareigomis ir didesniu darbo užmokesčiu. Teisinga tai ar ne – jau atskirų diskusijų reikalaujantis objektas, bet realybė tokia, todėl mums lieka tik priimti sociumo primetamas žaidimo taisykles ir išnaudoti jas savo gerovei arba laikytis pozicijos ir atrodyti taip, kaip norime, kaip mus gamta sukūrė, bet ir toliau sukti galvą, kodėl nesame pakankamai įvertintos kolektyvo ar darbdavio, nors nesiskundžiame kvalifikacija.

Britų žurnalistė Liz Jones šiuo atžvilgiu yra griežta ir tiesmukiška, ji kerta skaitytojoms iš peties: „Moterys, kurios nejaučia gėdos ir nesistengia pagerinti to, ką davė gamta, mano požiūriu yra arogantiškos, tingios arba suklaidintos.“ Nustebote, kad arogantiškomis vadinamos tos moterys, kurios nesirūpina savimi ir pervertina natūralią išvaizdą, o ne tos, kurios visuomenei stengiasi parodyti gražesnę savo pusę, sąmoningai kuria aplinkinių akiai malonesnę ir dailesnę savęs pačios versiją?

Įsivaizduokite, kad minėtos apklausos dalyvė esate jūs, o tyrimas vyksta jūsų biure. Dėl tų pačių pareigų konkuruoja dvi tokią pačią patirtį, kvalifikaciją, išsilavinimą turinčios moterys, žodžiu, profesiniu aspektu jos abi lygiavertės, tinkamos ir jų charakterio savybės. Tačiau viena rūpinasi išvaizda, kita tarsi nebyliai deklaruoja, kad „...išlydima pagal protą“ ir neskiria papildomo laiko bei pastangų siekdama pagerinti tai, ką jai davė gamta, genai, tėvai, gyvenimo būdas ar kitos aplinkybės. Bendraudami su pirma pretendente matote tvarkingą ir akiai malonią moterį, turėdami reikalų su antrąją, pastebite jos ataugusias, seniai nedažytas plaukų šaknis ar netvarką ant galvos, dar blogiau – riebaluotus plaukus, juodus paakius, išsiplėtusius veido kapiliarus ir kt.

Lavija Šurnaitė

Pirmoji kolegė traukia akį ir palankiai nuteikia savo atžvilgiu, ją norisi pavadinti simpatiška, o antroji kelia kone gailestį ir užuojautą, net imate įtarinėti, kas jai nutiko, nes atrodo lyg keletą naktų nemiegojusi, gal pasiligojusi ir pan. Galvoti apie grožį ir patrauklumą žiūrint į šią moterį net nekyla minčių. Nors abi jos nėra tobulų ar itin patrauklių veido bruožų, negali pasigirti tankiais storais plaukais, bet atrodo lyg dviejų skirtingų planetų gyventojos. Šias moteris skiria labai plona riba, padalijanti į dvi stovyklas – ta riba vadinasi „makiažas ir šukuosena“.

Kas rytą nusprendusios „susitvarkyti“ veidą ir plaukus, mes iš tiesų užsukame sėkmingesnės karjeros ratą, nes gyvename sociume, kuris šviežias idėjas ir entuziazmą, tokius patrauklius ir reikalingus verslui, tapatina su jaunyste, o tinkamai naudojama dekoratyvinė kosmetika padeda ją susikurti. Be to, ji dovanoja pailsėjusio ir produktyviai dirbti pasirengusio žmogaus išvaizdą – ar ne apie tokius komandos narius svajoja kiekvienas darbdavys? Jei kasdien į darbą ateinate pasidažiusi, nors kolektyve esate tik viena iš keleto moterų, naudojančių dekoratyvinę kosmetiką, arba apskritai vienintelė, nesijauskite balta varna ir nepamirškite toliau rūpintis savo išvaizda, net jei iš kitų kolegių jaučiate nebylų spaudimą arba tiesiog apsileidimą. Nieko peiktino čia nėra, nes už gražaus fasado slypi kvalifikuota ir kompetentinga jūsų asmenybė.

O jei ilgus metus ignoravote dekoratyvinę kosmetiką dėl vien jums suprantamų priežasčių, būkite smalsi ir išvyskite save kitokią. Nors man sunku įsivaizduoti, kad moderniame pasaulyje yra moterų, karingai nusiteikusių prieš kosmetiką, geriau apsižvalgius matau, kad tokių kariūnių visgi pasitaiko. Užuot maištavusios, makiažą paverskite asmeniniu ginklu. Gera žinia, kad darbo vieta – ne grožio konkursas (nebent dirbate specifinėje grožio industrijoje), todėl atrodyti patraukliai darbo metu jums užteks vos kelių kosmetikos priemonių, o pats pasiruošimo procesas užtruks apie 10 min. Svarbu, kad kosmetikos priemonės būtų šviežios ir tiktų pagal jūsų spalvinę gamą, tokias išsirinkti padės kosmetikos parduotuvių konsultantės.

Kad dienos makiažas netaptų kasrytine našta, naudokite daugiafunkcius produktus. Veidą tepkite BB ar CC kremais, kurie yra odą drėkinančio kremo ir maskuojamų spalvą suteikiančių medžiagų derinys. Universalūs skaistinamieji pieštukai, kuriais skruostams ir lūpoms galima suteikti gaivaus atspalvio, ryte sutaupys brangaus laiko. Liks tik kruopščiai pasidažyti blakstienas ir sutvarkyti antakius (šiek tiek paryškinti ar tiesiog perbraukti specialiu šepetėliu). Jei oda turi ryškesnių trūkumų: raudonuoja, juoduoja paakiai, matyti pigmentinės dėmės, papildomai nusipirkite būtent jūsų problemą maskuojančią kosmetikos priemonę, kurią naudosite konkrečiai tai sričiai ar probleminei vietai paslėpti. Keli potėpiai tokia maskuojamąja priemone greitai suvienodina bendrą veido toną.

Plaukų išvaizda lygiai tokia pat svarbi kaip ir veido. Pasirūpinkite, kad jūsų gražaus veido nedarkytų neplauti plaukai, ataugusios nedažytos šaknys ar suskilinėję galiukai. Įvertinkite plaukų būklę, jei pačiai sunku, pasitarkite su plaukų meistru, kad jis padėtų išsirinkti ne tik tinkamiausią, bet ir kuo patogesnį plaukų kirpimą. Rinkdamasi šukuoseną įvertinkite, kaip sudėtinga ar lengva ją bus rytais pasidaryti pačiai namie. Išsakykite šį pageidavimą kirpėjui kaip vieną svarbiausių kriterijų, kai derinsite jūsų kirpimą.

Kai kurioms moterims gražintis yra malonumas, tačiau nemažai daliai tai visgi kelia neigiamų emocijų, jos jaučiasi nuskriaustos palyginti su vyrais, kuriems išsiruošti į darbą dažniausiai užtrunka geru pusvalandžiu trumpiau. Tačiau galimybę naudotis dekoratyvine kosmetika vertinkite kaip dovaną, grožio kūrimo teptuką savo rankose, o ne prievolę. Mes turime nuostabią galimybę keliais nesudėtingais štrichais tapti gražuolėmis, kuo negali pasinaudoti vyrai. O plaukų ir makiažo mokestį moka visos Vakarų pasaulio moterys, net ir tos, kurių galvoje nuo pat ryto verda svarbūs ir globalūs dalykais. Kandidatė į JAV prezidentus Hillary Clinton prisipažįsta, kad rytinis gražinimasis jai yra nuolatinis iššūkis, tačiau be jo neįsivaizduojanti darbo dienos pradžios.

Ir svarbiausia, makiažas jums reikalingas ne dėl paties dažymosi, o tam, kad matydama save gražią veidrodyje įgautumėte pasitikėjimo, kurį jautriai „pagauna“ ir supanti aplinka. Spinduliuodama tikėjimą savo jėgomis ir gebėjimais, gerą nuotaiką ir energiją, kolegų akyse įgausite daugiau autoriteto. Taip pat kilstelėsite kartelę ir pačios savęs vertinimo skalėje. O kur tikėjimas savimi, ten išvien ryžtas ir sėkmė. Protinga ir graži moteris – stipriau už atominį ginklą".

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)