Debiutiniame "Saulės kliošo" albume - 10 dainų, kai kurios tikrai girdėtos lietuviškos muzikos mylėtojams - tai "Sninga", "Singing in the night", "Pasivaikščiojimas". Taip pat albume galima rasti filmuką iš įrašų studijoje filmuotos medžiagos.

Kodėl "Saulės kliošas" nekuria komercinės muzikos? "Todėl, kad kuriame taip, kaip mums išeina, neturime išankstinio uždavinio. Mes, aišku, bandome priartėti prie popmuzikos, bet mums nelabai išeina. Kai sukuriame, mūsų manymu, pop dainą, žmonės mums sako, kad tai - džiazas. Tuomet tai reiškia, kad arba mums, arba jiems trūksta kvalifikacijos", - teigia "Saulės kliošas".

"Saulės kliošas" gimė 2000 metų vasarą. Susirinko bendraminčių kolektyvas norinčių groti džiazą, fanką ir disko stiliaus muziką.

2001 m. muzikinio klubo "Brodvėjus" surengtame jaunųjų džiazo atlikėjų konkurse "Saulės kliošui" suteikta 1-oji vieta bei publikos simpatijų prizas. 2001 m. Nidos festivalyje "Saulės kliošas" pelnė publikos simpatijų apdovanojimą. 2002 m. Eurovizijos nacionaliniame ture - 3-oji vieta.

2003 m. pasikeitė grupės sudėtis - "Saulės kliošą" paliko vokalistė Viktorija Ivanovskaja, kuri subūrė savo kolektyvą "Pikoe". Iš grupės išėjo ir gitaristas Mindaugas Paulikas, kuris užsiėmė akademine veikla. Kiek vėliau su "Saulės kliošu" atsisveikino ir bosistas Aurelijus Morlencas, šiuo metu grojantis grupėje "InCulto".

Kurį laiką grupė buvo sustabdžiusi muzikinę veiklą, buvo ieškoma naujų narių. Pasklido kalbos, kad grupė išsiskirsto.

"Saulės kliošo" įkūrėjas būgnininkas Laurynas Šarkinas sako, kad jį buvo aplankiusios mintys apie grupės veiklos nutraukimą. Sako nebenorėjęs daugiau groti, nes jį žeidė kitų grupės narių abejingumas bendram darbui. "Paskui supratau, kad negaliu iš kitų reikalauti, kad jiems "Saulės kliošas" rūpėtų tiek pat, kiek ir man. Viktorijos, Mindaugo ir Aurio išėjimas buvo skaudus, tačiau ne staigus ir netikėtas. Tačiau keičiasi aplinkybės, keičiasi gyvenimai. Nemanau, kad "Saulės kliošas" dabar yra blogesnis nei buvo. Jis gal net ir geresnis arba tiesiog kitoks", - sako grupės įkūrėjas.