Grupės šou įvyks Vilniuje, „Siemens“ arenoje. Per beveik 40 metų besitęsiančią karjerą „Def Leppard“ tapo viena populiariausių visų laikų roko grupių: jų vaizdo klipus be perstojo rodė MTV, pasaulyje parduota per 100 mln. grupės albumų ir singlų kopijų.

Gerbėjai Lietuvoje su grupe susitikti gali kas penkerius metus. Pirmasis „Def Leppard“ koncertas įvyko 2003 m. tada dar veikusiuose Sporto rūmuose, 2008 m. jie sugrįžo į Vilnių, grojo „Siemens“ arenoje, kurios sienų tvirtumą išbandys ir šįkart.

Šiuo metu grupė ilsisi ir ruošiasi būsimiems koncertams Kanadoje ir Europoje. Šou Vilniuje – jų turo Europoje dalis.

Nuo 1992 m. su „Def Leppard“ grojančiam gitaristui Vivianui Campbellui dabartinis laikas – proga pabūti su šeima ir susitikti su po skirtingas pasaulio šalis išsibarsčiausiais giminaičiais. Šio Šiaurės Airijos muzikanto istorija verta atskiros knygos: prieš ateidamas į „Def Leppard“ jis grojo su kultinėmis 80-ųjų roko grupėmis „Whitesnake“ ir „Dio“, o pastaraisiais metais kovoja su vėžiu – jam diagnozuota Hodžkino limfoma.

Tačiau muzikantas užtikrina: nors patyrė tris nesuveikusius chemoterapijos seansus, dabar jaučiasi gerai, pamažu sugrįžta jo jėgos ir atauga plaukai. Jau kitą mėnesį V. Campbellą pamatysime scenoje Vilniuje, o kol kas – prieš Velykas darytas interviu telefonu, muzikantui būnant namuose Kalifornijoje ir fone vis nugirstant triukšmaujant jo paaugles dukras.

– Ką veikiate, kai „Def Leppard“ nekoncertuoja?

– Šiuo metu esu namuose Kalifornijoje – čia greitai įvyks didelis giminės susitikimas. Aš ir giminaičiai gyvename skirtingose pasaulio vietose, tad Velykų proga norime susimatyti. Kartu būsime penkias dienas. Labai to laukiu, planuoju, ką reikės nuveikti. O tada jau greitai vėl prasidės turas, skrisime į Kanadą – ten bus mūsų pirmasis koncertas.

Ir nevykstant koncertams esu užsiėmęs: turiu dvi paaugles dukras – vienai jų 14-a, kitai 16-a. Darau įprastus tėviškus darbus: vežu jas į mokyklą, parvežu namo, duodu pinigų. Tiesiog, gyvenu tradicinį gyvenimą. Tiesa, esu automobilių gerbėjas. Man pasisekė, kad galiu turėti dvi gražias mašinas. Ir šį rytą buvau išvažiavęs pasivažinėti.

Vivianas Campbellas


– Gegužę su „Def Leppard“ atskrendate į Europą, aplankysite ir Lietuvą, koncertuosite Vilniuje. Ko galima tikėtis iš šio pasirodymo?

– Mūsų grupei nusišypsojo laimė – daug mūsų dainų tapo hitais. Bet problema ta, kad kai išvyksti koncertuoti, žmonės kaskart nori visas jas išgirsti. Tad tiesiog privalėsime sugroti „Pour Some Sugar On Me“, „Animal“, „Hysteria“, „Rocket“ – tai turime padaryti praktiškai kiekviename koncerte. Žmonės šių dainų laukia ir mums gera jas jiems atlikti.

Tačiau kiekviename ture padarome ir nedidelių staigmenų, įtraukiame keistesnių, mažiau populiarių mūsų dainų. Pavyzdžiui, šiame ture grosime „Bringin' On the Heartbreak“ (iš antrojo grupės albumo „High 'n' Dry“ – DELFI) ar „Gods of War“ (iš garsiausio grupės albumo „Hysteria“). Atliksime ir keletą dainų iš albumo „Euphoria“ (1999 m. išleistas septintasis grupės albumas) – seniai negrojome nieko iš jo. Ture sieksime balanso tarp hitų ir tarp tų dainų, kurios gali nustebinti klausytojus.

– Vilniuje jau buvote du kartus – 2003 m. ir 2008 m. Ar pamenate ką nors iš tų pasirodymų?

– Prisimenu publiką ir jų reakciją. Žmonės buvo labai, labai šilti. Jie atėjo nusiteikę rokui. Mums tai buvo labai svarbu. Kai žmonės ateina norėdami pašėlti, jų energiją perimame ir mes būdami scenoje.

– Pernai „Def Leppard“ buvo išvykę į turą kartu su kita klasikine roko grupe „Kiss“. Turėjo būti pavydėtini koncertai. Kaip sekėsi dalintis scena?

– Puikiai. Niekada nebuvome koncertavę kartu su „Kiss“. Mūsų ir jų auditorijos skiriasi, todėl įvyko savotiškas gerbėjų apsikeitimas – „Kiss“ pasigriebė dalį mūsų gerbėjų, o mes – jų.

Kita vertus, tai nebuvo varžybos. Nenorėjome nurungti „Kiss“: jų sceninis įvaizdis ir pats šou – įspūdingi: buvo ir ugnies, ir fejerverkų, kiekviena daina turėjo savo scenografiją, viskas labai ekstremalu. Mūsų šou buvo kitoks: koncentruojamės į muziką, dainavimą, grojimą gyvai. Tiesiog esame kitokia grupė.

– Prie „Def Leppard“ prisijungėte 1992 m. Dabartinė grupės sudėtis išlikusi tokia pati jau daugiau nei 20 metų. Dažnai roko grupių nariai susipyksta, nueina skirtingais keliais. Kaip jums pavyksta būti kartu taip ilgai?

– Esame artimi, bet nėra taip, kad kartu važiuotume atostogauti. Pasibaigus turui galime nesikalbėti keletą mėnesių, bet išliekame artimi profesiniame lygmenyje. Gerbiame vienas kitą tiek kaip muzikantus, tiek kaip žmones.

Taip pat labai svarbu, kad nesame egoistai – visi suprantame, kad grupės muzika, kurią kuriame kartu, yra svarbesnė už kiekvieno mūsų ego atskirai. Kai žmonės eina į „Def Leppard“ koncertą, jie nori pamatyti visą grupę, o ne mane, vokalistą ar būgnininką. Svarbiausia yra dainos – o jas rašome visi kartu. Jeigu grupėms tokio balanso surasti nepavyksta, jos išsiskiria. Mūsų grupėje, kalbant metaforiškai, visi kažką atneša ant bendro stalo, dėl to tokių problemų išvengiame.

– Žiūrint į dabartinę roko muziką – joje nėra nieko panašaus į „Def Leppard“. Daugelis vyresnių melomanų sako, kad anksčiau roko muzika buvo stipresnė. Jūs pats grojate daugiau nei 30 metų, prieš „Def Leppard“ buvote grupių „Whitesnake“ ir „Dio“ narys. Kaip pats matote situaciją?

– Esu tikras, kad talentų roko muzikoje netrūksta. Yra daugybė gabių muzikantų ir dainų autorių. Tačiau muzikos verslas labai pasikeitęs. Jis tapo fragmentuotas. Grupių yra, bet jų ieškojimas – kaip ėjimas į medžioklę. Turi įdėti daug pastangų, kad grupes atrastum.

Internetas sukūrė nišų pasaulį: tokį, kuriame žmones pasiekia tik ta informacija, kuri juos jau domina. 80-aisiais rokas pasiekdavo visus: jį girdėdavai per radiją, matydavai per MTV, kuri tada buvo labai įtakinga. Senieji žiniasklaidos gigantai nebeturi tokios galios. Dabar yra tūkstančiai televizijos kanalų, kuriuos galima žiūrėti praktiškai kiekvienoje pasaulio šalyje. Internete žmonėms yra pasiekiamas visas pasaulis.

Kai viskas taip prieinama, žmonės pradeda domėtis tik tuo, kas jiems tikrai įdomu. Dėl to roko grupėms tapo labai sunku pasiekti tuos žmones, kurie nesidomi šia muzika. Ir net jeigu kuriai nors grupei pavyksta išpopuliarėti – išsilaikyti aukštai yra daug sunkiau, nei būdavo anksčiau.

Kitas aspektas yra tas, kad muzikos verslas tapo daug nekantresnis. Tuo metu, kai startavo „Def Leppard“, įrašų kompanijos duodavo laiko grupėms užaugti. Išleidi albumą ir jeigu jis pasirodo visai neblogai – turi šansą sukurti antrąjį, kuris galbūt bus dar sėkmingesnis. Kol tu progresuodavai, tol turėdavai šansą išlikti muzikoje. Dabartinė muzikos industrija nėra pasiryžusi ilgai laukti grupės sėkmės. Grupės turi vieną bandymą: arba tavo muzika iš karto tampa labai sėkminga, arba esi metamas lauk. Nebeliko ilgalaikio investavimo į grupę.

– Kokie žmonės dabar ateina į „Def Leppard“ koncertus? Ar tarp jų yra jaunų klausytojų?

– Pagrindiniai klausytojai visada buvo mūsų bendraamžiai. Bet per pastaruosius 10-15 metų matome, kad į koncertus ateina vis daugiau jaunų žmonių. Tai labai malonu – žinoti, kad esame įdomūs ir po mūsų atėjusiai klausytojų kartai.

Šią tendenciją siečiau su interneto plėtra. Tie jauni žmonės, kurie ateina į mūsų koncertus, greičiausiai nepirko mūsų albumų – turbūt perklausė dainas internete. Bet jeigu dainos jiems patiko, jie tapo grupės gerbėjais ir nusipirko bilietą į koncertą – viskas tvarkoje. Mums didelis džiaugsmas auginti naują auditoriją ir taip sujungti skirtingų kartų žmones.

– Prieš du metus pranešėte, kad sergate Hodžkino limfoma – limfinės sistemos vėžiu. Turėjote keisti gyvenimo būdą, nusiskusti plaukus, buvo rizika, kad apskritai negalėsite tęsti karjeros. Kaip jaučiatės dabar?

– Tokių ligų gydymas užtrunka labai ilgai, bet šiuo metu jaučiuosi gerai. Man triskart buvo atlikta chemoterapija, bet vėžys nebuvo iki galo išgydytas. Praėjusią vasarą, po turo su „Kiss“, iškart vėl vykau į ligoninę. Šįkart gydymas, atrodo, padėjo. Mano kraujo spaudimas, visi kiti rodikliai dabar yra geri, jaučiuosi daug stipresnis, netgi pradėjo ataugti plaukai. Jaučiuosi sveikas. Tai – nuostabus jausmas.

– Paskutinis „Def Leppard“ albumas „Songs from the Sparkle Lounge“ buvo išleistas dar 2008 m. Praėjusį mėnesį paskelbėte, kad šiemet išleisite naują albumą. Ko iš jo galime tikėtis?

– Albumą jau įrašėme, jis turėtų pasirodyti šiemet, artėjant metų pabaigai – spalį arba lapkritį. Tačiau Vilniuje ir kituose turo koncertuose dar negrosime naujų dainų. Nenorime jų groti iki tol, kol albumas nebus išleistas.

Bet galiu pasakyti, kad per 23-ejus metus, kuriuos esu su „Def Leppard“, tai yra geriausias mūsų albumas. Jis – labai įvairus. Dainose susipins daug skirtingų muzikos stilių. Yra ir keletas dalykų, kurių niekada anksčiau nedarėme. Pavyzdžiui, vienoje dainoje dainuojame visi penki – mes visi esame stiprūs vokalistai. Buvo smagu tai daryti, o ir rezultatas geras. Didžiuojamės šiuo įrašu, jis puikus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)