Vilniaus gatves tiesiog užplūdo daugiau nei du šimtai savo muzikinius sugebėjimus norinčių pademonstruoti miestiečių. Tiesa, jai patenkinti – ne visi. Nors miesto gatvėse bevaikštantys klausytojai pasakojo, kad šiandien Vilnius atrodo ypatingai atgijęs ir prilygsta bet kuriam Europos miestui, o kai kuriems net primena Indiją, senbuviai gatvių prekeiviai jaučiasi įžeisti. Jie piktinasi, kad leidžiama groti ir dainuoti visiems.


Rėkia kaip skerdžiami ir temoka tris natas?

„Kada gražiai groja ir dainuoja, man patinka, bet kai rėkia kaip skerdžiamos – baisu“, - piktinosi Pilies gatvėje suvenyrus pardavinėjanti moteris piktai žvelgdama į šalia jos muzikuojanti pankių duetą.

„Kaip užrėks, neįmanoma. Gerai, kad dar žmonių nenuvilioja – jei žmogus pasiruošęs pirkti, tai pirks. Manau, kad turėtų būti kažkokia muzikantų atranka, kad neitų vaikai, kurie moka groti tik tris natas moka ir kartoja jas visą dieną. Vilnius yra mažas, norinčių groti daug, vieną kartą metuose dar galiu pakentėti – išgyvensiu, bet dažniau tikrai nenorėčiau“, - patikino vardo nenorėjusi pasakyti prekeivė.

Jai pritarė ir liūdnai į jaunus akordeonistus žvelgęs garbaus amžiaus vyriškis. Senbuviu save vadinantis gatvės muzikantas pasakojo gatvėje grojantis jau 5 metus.

„Tačiau šiandien daugiau pasirodyti nepavyks. Išvarė mane vaikinai, teko užleisti vietą. Šalia būgnus daužo, niekaip jų neprarėksiu, nes tik dainuoju, už kampo gitara groja. Moku ir groti, ir šokti, bet šiandien jau nesėkminga diena. Dainavau nuo pat ryto, bet dabar tiesiog negaliu jų visų permušti. Neįmanoma dainuoti, kai visi aplinkui groja“, - liūdnai kalbėjo muzikantas.

Paklaustas, ar grojant gatvėje pavyksta užsidirbti, jis tik šyptelėjo.

„Pinigus meta tik užsieniečiai – baltarusiai arba rusai. Ir didelius pinigus. Lietuviai meta nebent per klaidą – arba kai būna girti, arba kai su žmona susipyksta – iš to liūdesio. Ryte valandą padainavau ukrainiečių liaudies dainas, uždirbau nemažai, bet tik iš atvykėlių“, - pasakojo muzikantas.

Džiaugėsi džiugia atmosfera

Kur kas kitokios nuomonės apie gatvės muzikantus buvo jų besiklausantys miestiečiai. Vieni tiesiog džiaugėsi džiugia atmosfera, kitiems Vilnius pagaliau priminė tikrą europietišką miestą, tretiems – Indiją.

„Labai patinka, kad muzika skamba visur. Net negalėčiau išskirti, kur kas groja, bet bendras fonas labai džiugus – toks šventinis šurmulys. Labai smagu matyti, kaip visi žmonės linksminasi, atsipalaiduoja, išeina į gatves ir palieka namus. Reiktų kuo daugiau tokių renginių“, - pasakojo su draugėmis vaikščiojusi vilnietė.

„Man visa atmosfera primena Indiją – mano mėgstamiausią šalį. Vieni groja vieną, kiti – kitą, treti – trečią ir gaunasi labai smagi šventė. Man GMD labai patinka – pasaka“, - gražia švente ir oru džiaugėsi kalbintas vaikinas.

Kasmet GMD besilankanti miestietė Irma pasakojo, kad jai ši šventė labai patinka tuo, kad visi turi progą parodyti savo muzikinius sugebėjimus.

„Labai gera pasivaikščioti, pasiklausyti naujų atlikėjų, pažiūrėti, kaip lietuviška muzika gyvena. Man labai patinka aplinkui esanti įvairovė, nėra kažkokių skirstymų pagal stilių, sugebėjimus ar lytį. Visi atrodo tokie vieningi ir grojantys sau, bet dėl vieno tikslo, paminėti GMD. Šiandien Vilnius tikrai atrodo kaip Europos miestas su džiugia ir savita atmosfera“, - pasakojo mergina.

Įamžins Lietuvos žvaigždžių vardus

Tuo tarpu šventės organizatoriai duodami startą GMD pristatė net dvi džiugias naujienas. Lygiai po metų Vilniaus Vokiečių gatvėje turėtų sužibti „Lietuvos žvaigždžių kelias“. Žadama, kad iki tol bus atnaujinta ir šios gatvės infrastruktūra – sutvarkyti šaligatviai, dviračių takai, atnaujinta augmenija.

„Vilniaus mieste nėra tokios vietos, kurioje būtų pagerbti mūsų patys mylimiausi ir žinomiausi žmonės. Buvo norėta tokią vietą įkurti Nidoje, tačiau neįsivaizduoju, kad ji būtų kur kitur nei kad Vilniuje. Nenorėjome daryti nieko banalaus, pavyzdžiui, tokios pačios alėjos, kuri yra Holivude. Būtent todėl mums brangių ir nusipelniusių žmonių vardai bus spaudžiami žvaigždėse, kurios yra sukurtos panaudojant senuosius lietuviškus simbolius – mums artimus ir pažįstamus“, - pasakojo GMD idėjos autorius A. Mamontovas.

Pasak jo, į šią žvaigždžių idėją pateks scenos ir ekrano žmonės, kuriuos galime vadinti liaudies artistais. Jiems skirtų žvaigždžių kūrybą galės paremti ir paprasti miestiečiai aukodami fondui „Atsiduok Vilniui“.

„Alėjoje bus žmonių, kurie yra nusipelnę ir visiems pažįstami bei artimi, žvaigždės. Žinoma, negalėsime sutalpinti čia visų istorijoje svarbių žmonių, tad pirmenybę teiksime savo amžininkams – tiems, kurie kūrė po Nepriklausomybės atgavimo. Ir visai nesvarbu, kad kai kurių iš jų nebėra kartu, savo žvaigždę jie tikrai turės“, - pasakojo A. Mamontovas.

Išleido naują dainos klipą

Šiandiena buvo pristatytas ir naujas, tik vakar sumontuotas Vilniui skirtos dainos klipas. Jo filmavime dalyvavo ir Andrius Mamontovas, Džordana Butkutė, Povilas Meškėla, Kostas Smoriginas, Neda Malūnavičiūtė, Arina bei Česlovas Gabalis. Keletą žodžių dainoje ištarė ir Jonas Radzevičius. Muzikinio vaizdo klipo jungiančia grandimi ir pagrindine žvaigžde tapo vienas iš Vilniaus simbolių – balta angelo skulptūra, kurią sukūrė skulptorius Vaidotas Ramoška.

„Įrašius dainą ir išgirdus rezultatą nusprendėme nufilmuoti vaizdo klipą. Įrašų metu visi atlikėjai nebuvo susitikę, todėl klipo filmavime po ilgos pertraukos vieni kitus išvydę bičiuliai suprato, kaip buvo išsiilgę. Net ir vaizdo klipe atsispindi tarp mūsų tvyrojusi ypatingai šilta atmosfera. Tokia pati, kokia tvyro virš Vilniaus - miesto, kuris mūsų kartos Lietuvos muzikantams yra labai svarbus. Sostinėje mes visi esame praleidę kažkokį reikšmingą savo gyvenimo etapą“,- pasakojo bendros dainos idėjos autorius T. Augulis.

Autorius pasakojo, kad pagrindinis vaizdo klipo tikslas – paminti sklaidančius mitus, kad Vilnius yra įsiskolinęs ir bankrutuojantis miestas ir įrodyti, kad tai pats geriausias miestas pasaulyje.

„Bendros dainos idėja, muzika ir žodžiai kilo per vieną dieną. Tikrai niekas šios dainos neužsakė, tai labai natūraliai kilęs kūrinys. Norėjome parodyti ir papasakoti apie tai, kuo didžiuojamės. Vilniuje gimiau ir augau, todėl man tai – nepaprastai svarbus miestas“, - patikino T. Augulis.

Dainuojančia revoliucija stabdys įvykius Ukrainoje

GMD šiemet vyksta Vilniuje ir dar keturiasdešimtyje Lietuvos miestų. Dauguma renginio pasirodymų vyks Vilniaus gatvėse – miesto centre įsikurs 222 atlikėjai. Akustinė muzika skambės Pilies ir Vokiečių gatvėse, o Vilniaus gatvėje skambės įgarsinta muzika, Gedimino prospektas virs didžėjų scena, o Rotušės aikštė bus skirta veiksmui – visoms akcijoms, kurios jungsis prie GMD.

Kaune pasirodys 65, o Šiauliuose, Mažeikiuose ir Klaipėdoje – apie 20 atlikėjų. Iš viso renginyje dalyvaus 40 Lietuvos miestų, daugumoje įvyks po kelis koncertus.

Reklaminių plakatų šūkis „Start music, end war“ (Kai prasideda muzika, baigiasi karas – liet.), šiais metais itin pakurstė tarptautinę šventės plėtrą.

„Mes reaguojame į tai kas vyksta pasaulyje. Norime sustabdyti tai, kas vyksta Ukrainoje ir bandome tai daryti dainuojančios revoliucijos principais. Šiemet tai pagrindinė žinutė, kurią norime išsiųsti“, - patikino GMD organizatorius A. Mamontovas.

Iš Lietuvos į kitas šalis GMD vėliavą išvežė 8 lietuvių muzikantų grupės. Trečiąjį kartą šventė vyks Gruzijos sostinėje Tbilisyje ir Danijos sostinėje Kopenhagoje – renginiuose pasirodys atlikėjai iš Lietuvos. Į Kijevą, kur šventė vyks pirmąkart, išvyksta grupės „Biplan“, „Colours of Bubbles“, „Dee & Kamy“ ir Jurgis Didžiulis.

Gatvės muzikos dienos programa
Gatvės muzikos dienos žemėlapis