Archeologas Bronius Dakanis BNS sakė, kad aptikti kaulai yra iš senųjų suardytų kapų. "Kapinės, apie kurias kaimo gyventojai nieko nebuvo žinoję, veikė 17 amžiuje. Jose buvo laidojami vietiniai gyventojai", - sakė B.Dakanis.

Kartu su žmonių kaulais buvo rastos trys 17 -ojo amžiaus pirmosios pusės lietuviškos sidabrinės monetos, septyni kriauniniai peiliai ir jų nuolaužos, keliolika karsto vinių. "17 amžius buvo paskutinis laikotarpis, kai dar žmones laidodavo su įkapėmis. Nuo 18 amžiaus tokių palaidojimų daugiau neliko", - teigė B.Dakanis.

Pasak Kultūros paveldo centro, šią palaidojimo vietą bus siūloma įrašyti į kultūros vertybių registrą. Kapų dalį, įeinančią į kelio ruožą, planuojama ištyrinėti.

Taip pat Vilkaviškio rajone netoli Virbalio miestelio ketvirtadienį archeologai aptiko I tūkstantmečio pabaigos - II tūkstantmečio pradžios kapinynus. Pasak tyrėjų, vėlyvojo geležies laikotarpio kapinyne buvo laidojami degintų žmonių palaikai.

"Tai gana retas radinys, nes Užnemunėje kapinynų iki šiol rasta labai mažai, o čia - dar ir degintų žmonių kapinynas", - BNS sakė B.Dakanis. Taip pat kapinyne archeologai aptiko to paties laikotarpio žalvarinę sagę, pjautuvą bei peiliuko fragmentą.

Penktadienį Pakalniškių kaime, Vilkaviškio rajone, archeologai dar rado daugybę 15-16 amžių keramikos šukių. Tyrėjų teigimu, šioje vietoje buvo dvi turtingos sodybos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją