Paroda „Gailestis ir siaubas Picasso darbuose – kelias į „Guernica“ bus atidaryta balandžio 4 dieną ir veiks penkis mėnesius.

Taip bus paminėtos šios 1937 metais nutypos drobės 80-osios metines ir jos eksponavimo šiame muziejuje 25 metų sukaktis.

„Parodoje bus eksponuojama iš viso beveik 150 šio menininko šedevrų, kurie atkeliaus iš įvairių (muziejų) kolekcijų iš daugiau nei 30 viso pasaulio institucijų“, – sakoma Nacionalinio karalienės Sofijos muziejaus pranešime.

Į Madridą P.Picasso darbai bus atsiųsti iš Picasso ir Georges'o Pompidou centro Paryžiuje, Teito modernaus meno galerijos Londone, Niujorko modernaus meno muziejaus ar Beyelerių fondo muziejaus Bazelyje.

„Guernica“ yra vienas garsiausių P. Picaso darbų.

Jis buvo nutapytas Ispanijos respublikonų vyriausybės užsakymu specialiai 1937 metų Pasaulinei parodai Paryžiuje.

Tuo metu Ispanija buvo įsivėlusi į kruviną pilietinį karą, kuriame respublikonai kariavo prieš būsimo šalies diktatoriaus generolo Francisco Franco karius.

Šį darbą sukurti garsųjį menininką paskatino Ispanijos šiaurėje esantis baskų miestas Gernika, kurį vokiečių lakūnai subombardavo 1937 metų balandžio 26 dieną per pavasarinę mugę; vokiečiai tada rėmė diktatoriaus F. Franco režimą.

Per tą anuomet precedento neturintį išpuolį, kuris per Antrąjį pasaulinį karą virto naujos karo strategijos modeliu – civilių bombardavimu iš oro, žuvo šimtai žmonių.

1981 metais šis paveikslas buvo perkeltas į Madridą iš Niujorko šiuolaikinio meno muziejaus, kuriame Picasso darbai buvo saugomi, kol Ispanijoje buvo atkurta demokratija.

Baiminantis išpuolių, jis iš pradžių buvo laikomas po neperšaunamu stiklu ir saugomas ginkluotos sargybos Prado muziejuje Madride; vėliau jis buvo perkeltas į muziejų „Reina Sofia“, atidarytą 1992 metais.

Šiame centre, kurio pastate anksčiau buvo ligoninė, yra įrengta atskira Picasso galerija, kurioje eksponuojama ir drobė „Guernica“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją